Hava Durumu

Gelecekteki seçimlere bakış

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2019 06:00

Bayrakçı esnafı dertli lakin artık çağa ayak uydurma mecburiyeti herkes için geçerli. Propagandalar sosyal medya üzerinden yapılınca bayrakçılar seçimden nemalanma fırsatı bulamadılar haliyle. Yapacak bir şey yok tabii...

Bayrağın her türlüsü de var dijital âlemde. Formatlardan format beğen. Al gönder, arkadaşlarına sevdiklerine... İster partinin flamasını, ister Türk bayrağını gönder... İstersen üzerine İstiklal Marşı'nı da ekle... Keyfine kalmış...

Adaylar için de sosyal medya bulunmaz nimet. "Ben projemi anlatamadım, kimseye ulaşamadım. Medya bana yer vermedi" şikâyetlerine de son verdi sosyal medya. Medya sana yer vermediyse al sana sosyal medya. Tanıt kendini. İyi organize ol ekibinle birlikte... İşi bitir...

Bugün bayrak sektörüne piyango vurdu, yarın başka sektörlere de vuracak piyango... Zamanla seçim kabuk değiştirecek. Gidişat belli...

Dün biraz değinmiştim. Mitingler de bitme noktasına gelecek. Zaten ne gereği var 500 bin kişiyi farklı yerlerde toplayıp sürekli aynı şeyleri anlatmanın? Saatlerce ayakta beklemeler... Ayılanlar bayılanlar... Ambulanslarla hastaneye kaldırılanlar... İşinden gücünden olan insanlar... Mitinglere zoraki getirilenler!..

Hepsinin sonu gelecek bir gün...

Özellikle şu an 8-10 yaşında olan çocuklar seçmen olduklarında muhtemelen miting alanlarına gitmeye pek tuhaf bakacaklar. Sosyal medya üzerinden düzenlenecek mitingleri izlemek onlar için yeterli gelecek. 3 seçime kalmaz miting alanları boşalacak. Gereksiz olacak mitingler.

Keza anketler de değişecek. Yüz yüze anketler yerine anket uygulamaları üzerinden gençler kime oy atacağını tek tıkla gönderecek. İlçe ilçe, mahalle mahalle anket yapmak çok kolaylaşacak. Türkiye geneli anketler de çocuk oyuncağı olacak.

Türkiye'yi iyi örnekleyen 100 bin kişilik bir kitleyi bünyesinde toplayabilen şirket, saatler içinde memleketin nabzını tutabilecek. Hem anketçinin işi kolaylaşacak hem de daha sağlıklı anketler elde edilecek. Yeni kuşak daha da cesaretli malum. Anketlere katılmaktan da korkmayacaklar.

Sadece seçim anketleri değil, memnuniyet anketleri de çok kolaylaşacak...

Adayların projelerini de fotoğraf veya tasarım değil, 3 boyutlu olarak gezeceğiz 5 seneye kalmaz. Sanal gerçeklik gözlüğünü takan, adayların projelerinin içinde gezecek. İnceleyecek, bakacak... Hatta bakmakla kalmayacak, nesnelerin yerini dahi değiştirebilecek. Projeye müdahale de edebilecek. "Şu kısım şöyle olmasın, böyle olsun" diye kendilerine göre değiştirebilecekler.

Seçimlerle ilgili en uç adımsa oy kullanmak için sandığa gitmeme şeklinde olabilir. Bir şekilde çözülecek mecburen. Belki 30 belki 50 yıl sonra... Evet mührünü basmaya gerek kalmayacak. Her seçmene tek kullanımlık dijital oy pusulası gönderilebilir misal.

Şu anki aklımızla "Hile karışır, hayatta olmaz!" diyebiliriz lakin 50 yıl sonraki teknolojiyle bulunur çaresi. Bugünkünden daha güvenilir olacağı da kesin!..

Allah ömür verirse göreceğiz hepsini...

Kalın sağlıcakla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.