Hava Durumu

Hava kirliliği ve sigara

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 06:00

Sigarayı artık devletten gizli gizli içiyor ahali. Küçükken anne babalardan gizli yakılan sigaralar şimdi devlet babadan gizli yakılıyor. Tuhaf ama gerçek. Köşe bucak saklanarak sigaralar içiliyor.

Her sabah oğlumu Özlüce'deki okuluna bırakırken güzide bir okulumuzun öğretmenlerini görüyorum. Okulun arkasındaki çöp konteynerinin başında. Sigaralarını içmeye çalışıyorlar çöp kokuları arasında. Çok kötü bir küme çalışması görüntüsü. Fotoğraflarını çekip öğretmenlere göndermek gerek.

Sigaranın ulaştığı fiyat da artık dudak uçuklatır hale geldi. Eskiden otobüs gelince yarım kalan sigara atılır ve otobüse binilirdi. Şimdiyse sonraki otobüs bekleniyor. Öyle kıymetli duruma geldi sigara...

Tütün alıp saranların sayısı da hayli arttı fiyatlarla birlikte. Yani vergi kaybı da ciddi boyutta. 'Fazla vergi, vergiyi öldürür' sözü bir kez daha kanıtlandı. Devletimiz evdeki bulgurdan da oldu maalesef!..

Öte yandan gerçekten vatandaşın sağlığı düşünülüyorsa 'bu ne perhiz bu ne lahana turşusu' dedirten hallerimiz de var.

Sigara içen kendini ve belli oranda pasif içicileri zehirliyor bilindiği üzere. İyi de hem sigara içenleri, hem pasif içicileri hem de hiç sigara içmeyenleri toptan zehirleyenleri ne yapacağız?

Vatandaş yokluktan kömür yakıyor lakin 3-5 kuruş kazanmak için kablo yakan hurdacıları ve 'geceleri nasılsa denetim yok!' diyerek bacasını açan fabrikaları ne yapacağız?

Hepimize sigara içirmiyor mu bunlar acaba? 

Bazı tekstil fabrikalarından ihbar fotoğrafları geldi. İşçiler resmen duman altı olmuşlar çalışırken. Her gün herhalde birer paket sigara içiyorlar çalışırken. Keza dışarıya salınan gazdan da hepimiz sigaraları tüttürüyoruz her daim...

Arabasında sigara içenleri kovalıyoruz ancak 100 bin sigarayı bir gecede atmosfere salanlara kimse bir şey yapmıyor! Sanayiciyi üzmek istemiyoruz besbelli!..

Görüldüğü üzere bu işte bir terslik var. Büyük yanlışlar yapıyoruz.

Bu arada lütfen Bursa'da maliyetler yüzünden bacasını fütursuzca açan fabrika sahipleri de bundan vazgeçsin.

Yoksa isimleri liste halinde de yayınlayabiliriz. Sıralı tam liste... Milli Piyango misali...

Neredeyse her sanayi bölgesinden olduğunu söyleyelim yeterli olur herhalde. Zaten onlar kendilerini biliyorlar.

Sigara tiryakileriyle uğraştığımızın yarısı kadar fabrika bacalarıyla uğraşsak hep beraber derin bir nefes alacağız.

Böyle yazdım diye beni de sigara tiryakisi sanmayınız. Sigara şirketlerinin kulisini yapıyor da değiliz. Hayatımda sigara kullanmadım ancak adaletsizliğin altını çizmemiz de boynumuzun borcu... Tespit ettiğimiz tuhaflıkları vurgulamamak olmaz!

Açık alanda sigara yasaklanabilir ancak havayı kirleten diğer unsurları da unutmamak gerek.

Aslında tiryakiler 6 ay sigara içmeme eylemi yapsalar hükümet bütçesi korkunç açık verir. Zamların bir kısmını geri dahi aldırtabilirler. Tabii bizimkisi de olmayacak bir hayal. Nerede öyle nefsini tutabilecek tiryaki?

Devletimiz de biliyor bunu. Topla oynar gibi oynuyorlar tiryakilerin büyük bölümüyle...

Hallerimiz işte maalesef böyledir!

Kalın sağlıcakla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.