Hava Durumu

Mahmut Tuncerli eğitim

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2019 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2019 06:04

Okulların açılışının üzerinden çok da zaman geçmedi. Baktım hâlâ eğitim hallerimizle ilgili bir şey yazmamışım bu yıl. Mahmut Tuncer'in eğitime verdiği ciddi katkıyı görünce yazma gerekliliği hasıl oldu.

Malumunuz eğitim sistemiyle topla oynar gibi oynayıp duruyoruz. Bir türlü oturtamıyoruz. Futbolumuza da benziyor aslen. Yabancı topçu sayısı ve sistemini nasıl beceremiyorsak eğitim sistemini de aynen beceremiyoruz. Ben misal 5-3-3 sistemiyle eğitildim eğitimde. Futboldaysa sanıyorum 2 yabancıya izin vardı. Yerliler desteklenirdi küçüklüğümüzde.

Şimdilerdeyse talebeler 4+4+4 sistemiyle yetiştirilirken, yabancı topçularda 14 sayısına ulaşıldı. Tabii tartışmalar sürüyor. "11 mi yapsak, 9 mu yapsak, 8'mi yapsak? 5+3 mü desek? 4+4 mü?" diye konuşup duruyoruz.

Yıl olmuş 2019... Ne eğitim sistemini ne de yabancı sistemini oturtabildik. Komik ama gerçek. Eloğlu gözünü Mars'a dikmiş. Biz kendi evimizde kısır tartışmalarla mars olup duruyoruz!

Öte yandan Mahmut Tuncer'in mantık kitabında yer bulması gelecek adına umut verici. Demek ki ders kitaplarını basanlar da artık iyice bıktılar. Mahmut Tuncer misali şarkıcıların sözlerini kullanıyorlar ki öğrenci biraz dikkat kesilsin dersine. Ebleh ebleh etrafına bakmasın.

 "Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Halay ise her yere..."

İşte Mahmut Tuncer'in mevzubahis özlü sözü mantık kitabında yer aldı. Başta komik gibi görünse de aslında çok doğru. A noktasından B noktasına gidebilirsiniz mantık marifetiyle. Halay ise sizi her yere götürür...  Yeter ki halay başı cevval olsun. Gideceği yolu bilsin. Kendine güvenen bir halay başıyla gidemeyeceğiniz yer yoktur şu yeryüzünde. Allah'ın yarattığı dünyayı son derece eğlenceli şekilde gezebilirsiniz. Halayda sınır yoktur. Halay yola çıktığında "Durun nereye?" diye soran da olmaz. Halay saygı gereği...

Peki, ne diyor Mahmut Tuncer?

"Hiçbir şekilde haberim veya onayım olmadan yer aldığım o sayfadaki mizaha biraz olsun tebessüm eden, zihni rahatlayan bir öğrenci evladımız varsa bu bir güzelliktir. Bu güzelliğin ortaya çıkmasında biraz olsun katkı sağladıysam dünyanın en mutlu insanı olurum. Asıl komik olan orada ifade ettiğim "mantık" esprisi değil, o espri üzerinden eğitim eleştirisi üreten "aydınların" var olduğu gerçeğidir."

Küskün aydın sayısı tavan yaptı Mahmut Tuncer kitaba girdiğinde. Kıskananlar oldu haliyle. Adam yaşamı boyunca öyle oturaklı sözler söylemiş. Filhakika, fevkalbeşer, namütenahi, ehvenişer, haddizatında gibi kelimeleri ve benzerlerini günlük yaşamında sırıtmadan kullanabiliyor. Lakin kimse bir sözünü alıp da kitabında yer vermemiş. Mahmut Tuncer ise yer bulmayı başarmış. Öyle veya böyle. Tabelaya bakarsak Mahmut Tuncer 1 öteki aydınlar 0...

Dedim ya eğitim sistemini değiştirip duruyoruz. Bir de Mahmut Tuncerli eğitim sistemini deneyelim. Bir şeyimiz eksilmez. Tabii Tuncer tek başına yetmez. Nihat Doğan felsefesi de kitaplara girmeli!..

Çünkü Nihat Doğan olmak; Fransa tabelasını görünce "Burası da mı Sakıp Ağa'nın?" diyebilmektir. Fenerbahçe maçına gidip, Trabzonspor forması giyip, Beşiktaş bayrağı sallayarak, en büyük Galatasaray diye bağırabilmektir.

Unutmayalım ki; yerli ve milli değerlerimizden faydalanamayan eğitim sistemi, uzun vadede vatanın altını hoyratça dinamitler!.. (Bu da benim sözüm. Kitaplarda kullanmak serbesttir. Kendimi öneriyorum.)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.