Hava Durumu

Masken kadar çık!

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 06:00

Maske satışı yasaklandı memleketimde lakin ayrıntılar açıklanmadı. Vatandaş, eczaneler ve medikal malzeme satan dükkânlar olayı tam olarak kavrayamadı.

Altyapı hazır olmadığı ve uygulama için uygun ortam bulunmadığından bir karmaşa söz konusu.

PTT Kargo marifetiyle sokağa çıkma yasağı bulunmayan her vatandaşımıza haftada 5 maske iletilecek. Ancak öncelikle 5 maske yeter mi ve PTT Kargo zamanında evlere dağıtımı gerçekleştirebilecek mi?

Bu arada kuryelerin kendisini risk altında görüp zarf ve paketlerle fazla temas etmek istemediği de bir gerçek.

Bekçiler de maske dağıtımına başladı bu yüzden. PTT'cilerin yükünü biraz olsun hafiflettiler.

Diyelim ki tam organize olduk ve vatandaşa zamanında maske göndermeyi başardık. Dışarıya çıkan vatandaş gönderilen maskeyi yolda takarken elinden düşürdü. 1 maske kaybı demek 1 gün dışarı çıkamamak demek. 3 lira verip maske satın alarak hatasını telafi etmeye kalkmak istese maskeyi nereden nasıl temin edecek? Çünkü satışı yasak.

Ayrıca maske nemlendiğinde anında atıp değiştirmek gerekiyor. Toplu taşımaya bindiniz diyelim. İnerken çöpe özenle atmanız lazım maskenizi. Yenisini takmanız gerek ama satış yasak.

Belki de büyüklerimiz 'Masken kadar dışarı çık!' gibi bir uygulamayı oturtmak istiyorlar. Az gönderiyorlar ki gereksiz çıkışlar olmasın.

7 güne karşılık 5 maske... Her maske 3 saat kullanılsa 21 saat eder. Alışveriş yapmak ve tüm ihtiyaçlarınızı gidermek için haftalık dışarıda kalma süremiz 21 saat yani...

Marketlerde maskeler ücretsiz dağıtılacak diye söyleniyor ama Allah aşkına marketleri bilmiyormuş gibi yapmayalım!

Bizim marketlerimiz bedava maske dağıtımına harcadıkları masrafı pirince, makarnaya, fasulyeye veya deterjana minik minik zam yaparak çıkartır! Hepimiz o maskenin parasını kat be kat öderiz ama ruhumuz duymaz!..

Marketlerimizin kimseye gerçekten bedava maske vereceğini düşünmüyorum. 100 TL minimum alışveriş kotası da koyabilirler müşteriye bir ihtimal. Ücretsiz dağıtacaklarını düşünmek fazla iyimserlik. O kadar da saf değiliz!

Bu arada maske kullanımını da tam olarak kavrayamadık bir türlü. Elle dokunma ve çıkarıp takma kuralları defalarca anlatıldı lakin vatandaş maskesini sürekli bırkalayıp duruyor. Çıkartıp çıkartıp tekrar takıyor.

Maskeyi ağzına doğru düşürüyor. Bir yere girince burnunu örtüyor. Sabah taktığı cerrahi maskeyi gün boyunca kullanıyor. En kötüsü de vaziyeti böyleyken kendini aşırı güvende hissediyor. Virüse karşı tüm tedbirlerini aldığını düşünüyor. Gereksiz bir özgüvene ulaşıyor.

Ee tabii koronayı yaymaya da uygun oluyor haliyle...

Kısacası; maske meselesi daha çok tartışılır. Bu pilav daha çok su kaldırır.

En büyük korkum da vaka sayısı düşüşe geçtiğinde 'Artık bu iş tamam' diyenlerin tüm tedbirlerden vazgeçip ortalıkta cirit atması!

Umarım düşündüğüm gibi olmaz...

Maske satışı hangi hallerde yasak, onu da net bilse ahali iyi olacak...

Çünkü PTT'yi evinde beklemek istemeyen ciddi bir kesim var...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.