Hava Durumu

Normalleşebilecek miyiz?

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2020 04:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2020 04:00

Merakla beklenen normalleşme takvimi açıklandı. Yavaş yavaş eskiye dönme yolunda düğmeye basıldı.

Berberler yarı kapasite çalışma şartıyla açılacak. Artık kaçak berber çağırıp tıraş yaptırmaya gerek kalmadı! Ahali papaz olmuştu hakikaten. Haftaya hepimiz yeniden yakışıklı olacağız...

Dış görüntümüz normalleşecek. İçimiz tam anlamıyla normalleşmese bile dışımız filinta misali görünecek. Umarız yakın zamanda içimize de yansır!

AVM'ler de adım adım hizmet vermeye başlayacak lakin işleri çok zor görünüyor. Özellikle bu ortamda kimse hem kendini hem de çocuğunu kapalı ortama sokmak istemez. Müşteri sayısı önemli oranda düşecektir. Her şey internetten kapıya teslim satın alınabiliyor. 

Yani ahalinin alışveriş alışkanlıkları da değişti. Belki süreç içinde AVM'lerdeki astronomik kiralar da normalleşme yoluna girer. Kimse kirasını ödeyemezse dolar bazındaki kiralar elbette düşecektir. Bu da AVM normalleşmesi demektir.

65 yaş üstü de yavaş yavaş sokağa çıkabilecek. Haftada 1 gün yürüyüş yapmalarına izin verilecek. Gerçi yasağa rağmen çıkanlar vardı lakin sürekli evde oturanları da biliyoruz.

Bu arada 65 yaş üştü kimi büyüklerimiz de kesinlikle dışarı çıkmayacak. Aşırı tedbirli kesim dışarısı tam olarak normalleşmeden kesinlikle adım atmaz. Kendini güvende hissetmeden evde oturmaya devam edecekler.

3 Nisan'dan bu yana sokağa çıkma sınırlaması altında evde zapt edilen 20 yaş altındaki gençler ve çocuklar da haftanın 1 günü sokağa çıkabilecek. Buna göre yürüyüş mesafesinde olmak koşuluyla sokağa çıkıp hava alabilecekler.

İyi de herkes şehir içinde mi oturuyor? Şehir içi görünen yeni yerleşim yerlerindeki gençlerin durumu ne olacak? En yakın marketin 2 kilometre ötede olduğu siteler var Bursa'da mesela. Bu gençler siteden çıkıp boş yollarda mi yürüyecek? Herhalde sadece site içinde turlayacaklar mecburen.

Kurallara uyulma düzenine bakılacak. Eğer başarılı olursa gençler ve kendini genç hissedenler dışarıda gezebilecek önümüzdeki dönemde. Normalleşme yolunda minik adımlar atacaklar kaldırımlarda...

Ve bir türlü beceremediğimiz maske konusu!.. 

Daha önce devlet tarafından ücretsiz dağıtılması kararlaştırılan, ancak ulaştırma zincirinde sıkıntı yaşanan maskeler yeniden satılabilecek! Buna göre 'tavan fiyat' konulması koşuluyla, cerrahi ve bez maske satışına yeniden başlanabilecek. En başından beri yapılması gereken buydu! 3-5 maske sattığı için on binlerce TL ceza yiyen dükkânlar oldu. Ticaret normalleşecek şimdi. Herhangi bir ürünün satışını yasaklamak zaten hiç akla uygun değildi! İnsanlar paraları olmasına rağmen maskeye ulaşamadı! Deneye yanıla doğrusunu bulduk sonunda!..

Hafta sonları sokağa çıkma yasağı devam edecek. Normalimiz artık bu oldu hafta sonları için. Evde oturuyoruz...

Zamanı gelince AVM'lere ilaveten restoranlar ve kafeler de açılacak ancak psikolojik normalleşme olmadan neye yarayacak? Kim gidecek? Kim o masalarda oturacak?

Açıkçası korona aşısı bulunup yaygın şekilde kullanılmadan insanlığın işi zor. Maske takmaya, sosyal mesafeyi korumaya uzunca bir süre devam edeceğiz.

Nasıl 17 Ağustos depremi olunca depremle yaşamayı öğrendik, şimdi de korona ile yaşamayı öğreneceğiz! Artık yeni normallerimiz olacak. Eski normallerimizi rafa kaldırmak durumundayız. Mecburuz...

Dünya ve Türkiye her anlamda yeniden yapılanacak. İşte bu dönemde dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu şey ise gerçek devlet adamları! Kriz döneminden oy devşirmeye çalışan lider ve siyasetçilere hiç ihtiyacımız yok!..

Muhtemelen siyasette de bir elenme olacak ve farklı bir normalleşme görülecek.

Bir dünya normalleşecek...

Dahası var mı?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.