Koronavirüs iyice tavan yapmış durumda. Vakalarda Avrupa'da birincisiyiz. Böyle bir ortamda tedbirlerin dozajının artacağı aşikâr.
Büyüklerimiz 'Birinci derecede sorumlu Bilim Kurulu' dese de aslen yönetenler sorumludur. Hepimiz biliyoruz ki Bilim Kurulu'nun kararları sadece tavsiye niteliğinde...
2-3 ay boyunca pandemide memleketin anahtarını Bilim Kurulu'na teslim edip çekildik mi? Hayır...
Tavsiye kararlarının tamamını harfiyen uyguladık mı? Hayır?
Ne dedilerse yaptık mı? Hayır!
E o zaman neden öncelikli sorumlu Bilim Kurulu olsun. Yoğun bakım kapasitesi dolunca mı sorumlu Bilim Kurulu ilan edildi?
Lütfen kabahati bir yerlere atıp kendimizi aklamaya çalışmayalım...
Ortada bir başarısızlık varsa herkes nasibini almak durumunda.
Kaçış yok...
Bilim Kurulu'nda yer alan isimlere karşı kimsenin mutlak güvensizliği söz konusu değil. Biraz erozyona uğraşa da siyasi nedenlerle istediklerini yaptıramadıklarını herkes biliyor.
Hal böyleyken Bilim Kurulu'nu aşırı suçlayıcı hallerden kaçınalım. "Yeni bir Bilim Kurulu oluşturulsun o vakit" diyerek salgının pik yaptığı dönemde görevden af isterlerse sıkıntı daha da büyür.
Bu ortamda Bilim Kurulu'na yeni üye de bulamayız.
Akıllar başa lütfen!
XXX
Mevsimsel gripler ve nezleyle Koronavirüs'ün arasındaki fark nedir?
Bunları ayırt etmek çok önemli. Çünkü normal gripken Kovid geçirdiğinizi zannedip bu ortamda hastaneye gittiğinizde gerçekten Koronavirüs kapıp dönmek mümkün.
Uzmanlara kulak verelim:
Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Kovid -19 nedeniyle sıklıkla sorulan bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor:
"Grip, nezle ve Kovid-19 birbirine karıştırılan ve aslında belirtileri birbirine çok benzeyen 3 farklı hastalık. Nezle hepimizin çok sık geçirdiği viral bir enfeksiyon. Burun alıntısı bir şey var ile başlar. Yüksek ateş yapmaz. Genellikle biraz yorgunluk halsizlik olur ve birkaç günde en fazla bir haftada iyileşirsiniz.
Bir ilaç almanıza bile genellikle gerek olmaz. Grip, bilinen enflüanza virüslerinin oluşturduğu mevsimsel gripten söz ediyorum. Bu biraz daha ağır seyreder. Yine yüksek ateş olur, solunum sıkıntısı olabilir. Belirgin olan eklem ağrılarıdır, kas ağrılarıdır. Bir diğer adı da 'paçavra hastalığıdır'. Genellikle akciğere kadar inmediği, üst solunum yolunda kaldığı bilinir. Akciğerde olmadığı için de zatürreye neden olmaz. Kuru öksürük olabilir ama en önemli şey gerçekten yüksek ateş olması ve hastayı yatağa düşürmesidir.
Kovid enfeksiyonun başlangıcı da aynı nezle, grip belirtileri ile başlar. Yani kuru öksürükle, yüksek ateşle, boğaz ağrısı ile başlar ama Kovid-19'un diğerlerinden farkı çok kısa sürede akciğere iniyor olması. Yani akciğere indiği içinde balgam yapması bazı hastalarda da en önemlisi zatürreye neden olması. İki taraflı yani her iki akciğerimizi de kısa sürede etkileyen zatürreye neden olması ve hastaneye yatış gerekliliği. En önemli farkı bu. Yani her burnu akan, her yüksek ateşi olan, her öksüren, hapşıran Kovid-19 değildir. Nezle ve grip hastalıkları da mevcut. Bunun ayırıcı tanısını da biz hekimler yapıyoruz."
Vaziyet budur...
Bunları da bilmekte fayda var...