Hava Durumu

RTÜK geliyor net!

Yazının Giriş Tarihi: 02.08.2019 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 06:09

1 Ağustos ehemmiyetli bir gün haline geldi vesselam. Resmi Gazete'de yeni yönetmelik yayımlanarak internet yayınları da RTÜK marifetiyle denetim altına alındı. Artık 1 Ağustos tüm internet yayıncıları için özel anlam kazanmış oldu.

Yönetmeliğe göre; yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK'ten yayın lisansı alması gerekiyor. Yani artık Netflix, Blutv ve Puhutv gibi Türkiye ve dünya genelinde internet üzerinden yayın yapan televizyon kanalları da RTÜK denetimine tabi olacak.

Ayrıca bu platformların Türkiye'de şirket kurması gerekiyor. Mükellef olacaklar, sorumlu müdürleri vs olacak ki RTÜK birilerini sorumlu tutsun. Yoksa Sarı Çizmeli Mehmet Ağa yayın yapar gibi... Ara ki bulasın sorumlu...

"Sansür is coming" isimli filmi izlemeye mi başladık yoksa? Biraz öyle...

Tüm içerik üreticileri (Puhutv, Amazon, ilerde gelmesi beklenen HBO vb. platformlar) ile alternatif haber, yayın yapan herkes yönetmelikle kontrol atına alınacak. Yok öyle, saldım çayıra yayıncılığı bundan böyle!

Netflix gibi platformlar tüm dünyaya dizi ve film ürettikleri için doğrusu bizim örf ve adetlerimiz onları pek ilgilendirmiyor. Neredeyse her yapımlarında bize çok ters gelen vaziyetler var. Anlıyorsunuzdur haliyle ne demek istediğimi! Lakin herhalde Türkiye'ye özel yapımlar ya da özel montajlar yapacakları da yok. Muhtemelen Türkiye'yi terk ederler çok ağır şartlar istenirse...

Yönetmelikte "çocukların korunması" konusunda hafifletici sorumlulukla bir ara kapı var gibi:
Madde 21 -

(1) İnternet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar ile yayın iletim yetkisi verilen internet yayın platform işletmecileri, çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde yayınlara ebeveyn kontrolünü sağlayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.
(2) Çocuğun üye olamayacağı ve kişiye özel üyelik sistemi ile hizmet veren internet ortamından yayın lisansı verilen medya hizmet sağlayıcılar ile internet yayın platform işletmecilerine, 6112 sayılı Kanundaki ve bu yönetmelikteki çocukların korunması amacına yönelik hükümler uygulanmaz."

Tabii yoruma açık bir mevzu. Hukukçuların incelemesi gerekli. Netflix ve onun gibi yayıncıların eli biraz rahatlatılmış sanki...

100 bin lira gibi bir bedel öngörülmüş lisans için. Koca koca platformlar için 100 bin TL nedir ki arkadaş. Bana sanki "önce bir kayıt altına alalım, cazip tutalım. Sonra bakarız gereğine" düşüncesi kokuyor gibi geldi. Küçük yayıncılar içinse acıtıcı bir rakam açıkçası. İlçesine yayın yapmaya çalışanla Netflix aynı miktarda lisans bedelini ödeyecek. Tuhaf ötesi bir durum.

Platformları asıl zorlayacak konu ise "satıştan verecekleri pay" konusu:

"Yayın hizmetlerini abone ve/veya kullanıcılara ücret karşılığında ve koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, yıllık net satışlarının binde beşini izleyen yılın nisan ayı sonuna kadar Üst Kurul'a öderler."

RTÜK koca Netflix'e ve diğerlerine ortak oluyor anlayacağınız. Tabii sadece Türkiye satışları için muhtemelen. Lakin satışın Türkiye'den mi yoksa Amerika'dan mı olduğunu nasıl takip edebilir RTÜK? Faturaları nasıl kontrol edebilirler? Dedektiflik yapacaklar muhtemelen.

1 ay içinde lisans alan internet yayıncıları hayatlarını sürdürecekler. Diğerlerinin yayınları durdurulacak.

Ve bu konu çok ama çok tartışılacak!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.