Hava Durumu

Ruh sağlığı devletin bekası

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2019 06:00

Gün geçmiyor ki şiddet haberi okumayalım... Memleketin dört yanından geliyor şiddet haberleri... Akıl fikir sağlığımız hayli hasar aldı... Yolda yürürken kendi kendine konuşan (el kol hareketleri eşliğinde) vatandaş sayısında da ciddi bir artış sezinledim. Hatta kendimden biliyorum. Kendi kendime bir konuda itiraz ettim. Ardından kendimi ikna ettim geçen gün... Heykel dolaylarında yürürken...

Ruh sağlığımızı düzeltmek hakikaten şart.  Vatandaşı hastalıklı devletten kimseye fayda gelir mi? Önce ruhumuz sağlam ve dingin olacak ki memleket de aynı oranda sıhhatli olsun.

İşte bu durumu tespit eden MHP, TBMM Başkanlığı'na "Ruh sağlığı yasası" sundu... Hayli ilgi de uyandırdı...

Teklife göre;

Her şehirde "Ruh Sağlığı İzlem ve Denetim Kurulu" oluşturulacak. Ruh sağlığı ile ilgili tedavi gören kişiler ilaçlara ücretsiz olarak erişebilecek.

On sekiz yaşının altındaki her çocuk ruh sağlığı hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek. Ruhsal problemi sebebiyle bir kişiye güvenlik tedbiri uygulanması gerektiğinde, eğitim alan kolluk güçleri personeli tarafından yapılacak.

Hasta bir avukat tarafından temsil edilebilecek. Hastanın avukatı yoksa barodan avukat talep edebilecek. Hastanın yatırılma talebine itiraz edilmesi durumunda konuyla ilgili ruh sağlığı alanında uzman bir bilirkişi atanabilecek.

Mahkeme kararıyla verilecek en uzun istemsiz yatış ve tedavi süreci üç hafta olacak. Ruh sağlığı hizmeti veren kişilerin görevleri sebebiyle ikinci ruhsal travma ya da diğer mesleki sebeplere bağlı ruhsal zorluk ya da bozukluk ortaya çıktığında bütün tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak. Ayrıca, mesleki yıpranma hakları olacak ve emeklilik sürelerine yansıtılacak.

Toplumsal problemlerin önüne geçmeyi planlamış MHP... Vatandaşların sosyal güvenlik kurumlarının şemsiyesi altında uygun ücretlerle ya da ücretsiz hizmet alabilmelerini de hedeflemişler.

Şiddet azalmalı elbette. Stresle başa çıkma, öfke denetimi ve kontrolünü yapabilmeli her Türk vatandaşı...

Teklifin altına imzamı atarım... Son derece faydalı...

Peki, stres neden oluyor vatandaşta? Neden öfkeleniyor kolayca? Neden "Allah yarattı" demeden şiddete yöneliyor?

Biraz da kaynağa inmeli kanaatimce...

"Öfke kontrolü" eğitimi verelim lakin öfkelenmeye yol açan şartları da kaldıralım. Vatandaşa ruh ve aklı sağlığı hizmeti vermeden önce önleyici tedbirler alsak. Hiç o duruma düşmese... Olması gereken bu değil mi?

Misal; asgari ücret artsın. Refah seviyesini yükseltelim. Gelecek kaygısını azaltalım. "Akşam eve ne götüreceğim" endişesinde olmasın hiç kimse...

Zenginleşmek şiddeti ortadan kaldırmasa da ciddi oranda azaltmaz mı?

Refahı yüksek bir millet Suriyelilere de kafayı fazla takmaz. Bugünlerde en büyük öfke krizleri maalesef Suriyeli sıkıntısı dolayısıyla yaşanıyor. Kafayı Suriyelileri takmış durumda milyonlarca vatandaşımız.

Gitgide yükselen bir öfke dalgası da var.

Acil ve önleyici önlemlerin çoğu ekonomik olmak zorunda. Cepler dolsun, kaygı azalsın, ruhumuzu biraz düzeltelim. Ruhu düzgün kişi kimsenin yürüyen aksamını da kolay kolay hedeflemez...

Er kişinin ruhunun derinliklerine inen yol cüzdanından geçiyor...

Saygılarımla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.