Hava Durumu

SANAYİCİ ELEKTRİKTEN ŞİKAYETÇİ

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2020 04:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 04:03

Salgın dönemindeki elektrik faturalarından hem normal abone hem de sanayici şikayetçi...

Evlerde elektrik kullanımı arttı, sanayide azaldı lakin derdi olmayanı ara ki bulasın!

Anladığımız kadarıyla 'Sistem kullanım bedeli' düşük kapasitesiyle çalışmaya uğraşan sanayiciye aşırı bir yük bindiriyor.

Bursa'da bundan şikâyet etmeyen OSB yok. Dertleri ortak...

Konuyu  Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın ile konuştuk.

Koronavirüs salgını sürecinde sanayicinin tüm olumsuzluklara karşın ayakta kalmaya çalıştığını ve kapasite kullanımının önemli ölçüde düştüğünü hatırlattı öncelikle Başkan Aydın...

Aydın "Böylesine zor günlerde kullandığımız elektrik enerjisinde birim maliyetin astronomik şekilde artması hiç doğru ve adil değil. Faturalar şaşırtıcı oldu sanayici için. Olağanüstü koronavirüs salgını şartlarında ortaya çıkan maliyetlerin sadece sanayiciye yüklenmesi büyük haksızlık. Mücbir sebepler göz önüne alınmalı" diye başladı sözlerine ve sıkıntıyı şöyle dile getirdi:

"Türkiye'de, enerji sektöründeki hâlihazırda sanayiciye uygulanan sistem tüketicisini mağdur eden bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Kritik koronavirüs günlerinde bu mekanizmanın mutlaka değişmesi gerektiği gerçeğiyle yüzleştik. Sanayici zaten zor dönemde elinden gelen fedakârlığı fazlasıyla yapıyor ancak ortaya çıkan yük çok fazla. Hangi sıkıntıyla baş edeceğimizi bilemiyorum. TEİAŞ ile yapılan Sistem Kullanım ve Bağlantı Anlaşması'nda sanayiciler için bir tüketim miktarı belirleniyor ve anlaşmalar ona göre imzalanıyor. Salgın günlerinde elektrik tüketimimiz yüzde 50'den fazla düştü ancak aynı dönemde sistem kullanım-iletim bedelimiz ise yüzde 50 artmış durumda. Astronomik elektrik faturaları sanayiciyi kara kara düşündürüyor. Mevcut durumu analiz edemeyen bir sistem söz konusu. Oysa koronavirüs salgını şartlarında her şey nasıl değişiyorsa bu sistem de güncellenmeli! Yoksa sanayici açısından vahim bir tablo söz konusu!.."

Yani mevcut sistem olağanüstü koşulların yaşanabileceğini hiç öngörmemiş. Sürekli Türkiye ekonomisinin dertsiz tasasız yoluna devam edeceği zannedilmiş...

Elektrikte bir B planının olmadığı ortaya çıkmış oldu salgın döneminde...

Başkan Aydın, salgın günlerindeki elektrik birim maliyetinde artışın diğer bir nedeni olarak da Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kaynaklı olduğunu vurguladı.

Başkan Aydın, yenilenebilir enerji üretimi yapan santrallere verilen alım garantisinde Amerikan Doları kullanıldığını söyleyerek "Doların artması ile YEKDEM kalemi de astronomik olarak arttı. Tüketimdeki öngörülemeyen düşme ile birlikte sanayici zora düştü maalesef. Bu yük omuzlarımıza adil olmayan bir şekilde yüklendi!" dedi.

Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın bölge sanayicilerinin yüksek faturalar nedeniyle kendilerine haklı olarak yoğun şikâyette bulunduğunun altını çizerek "Her alanda pandemi dönemine uygun değişiklikler yapılırken, sanayicinin kullandığı elektrikte salgın öncesi hesaplama yöntemi kullanımı devam ettirilirse mağduriyet yaratmamak mümkün değildir. Mücbir sebepler göz önüne alınarak yapılacak güncellemeler, hem sanayiciyi hem de istihdamı destekleme adına atılacak önemli adımlar olacaktır" şeklinde anlattı sanayicinin derdini...

Salgın günleri sonrasında da istihdamın azalmamasını istiyorsak sanayicilerin sesine samimi şekilde kulak vermek elzem!

Madem topyekûn bir mücadele içindeyiz, sanayici lehinde düzenlemeleri acilen yapmalıyız.

Hem bu dönemde önlerini açmayacaksak ne zaman açacağız?

Sıkıntı büyük ve acil bir çözüm bekliyor!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.