Hava Durumu

Seçimden çıkarılacak dersler

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2019 06:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2019 06:05

Seçim sonuçlarından acep siyasi partiler ders çıkarttılar mı?

Misal; iktidar kırmızı görmese de sarı kart gördü! Toplam oya bakarak 'yine birinciyiz' demek seçmenin mesajını okumada hata değil midir? İlk 6 büyükşehirden sadece Bursa'nın elde kalması ciddi bir kart gösterme olayı değil midir?

Yani seçmeni ötekileştirmek, 'beka sorunu' diyerek korkutmak pek de mantıklı değilmiş. Seçmen cenahı beka iddiasını inandırıcı bulmadı ki 5 büyükşehir muhalefete geçti!..

Demek ki neymiş?

Ötekileştiren dil kullanmamak, kendi saflarınızı sıklaştırma yolunda da olsa sert söylemlerde bulunmamak gerekliymiş. Kendine zarar verici olabiliyormuş mevzubahis söylemler. Keskin sirke küpüne zarar! Daha kucaklayıcı, ılımlı dil kullanmak gerekliymiş.

Açıkçası bundan sonraki seçimlerin gerginlik katsayısının daha düşük olacağını düşünüyorum. İktidar partisi sarı kartı sindirmiş gibi duruyor. Gereğini yapacaklardır. Daha huzurlu seçimlere yelken açacağız gibime geliyor.

Seçmen yerel yönetimleri öyle güzel dizayn etti ki iktidara "Başkan senden olmasın ama meclislerde söz sahibi ol. Bu dönem böyle gitsin, biraz kendini toparla!" dedi.

Muhalefete de "İyi yönet, sana bir şans verdim. Bunu iyi kullanmazsan paşa gönlün bilir. Bir sonraki seçimde sandığa tekrar gömebilirim!" mesajını verdi.

Bir tarafa sarı kart gösterirken diğer tarafa "Tamamen arkandayız" demedi. Seçmen, tavrıyla hakikaten herkese ders verdi.

Anadolu Ajansı da bir başka ders alması gereken kurum!.. Türkiye'nin habercilikte en güvenilir olması gereken kurumu o sebeple ya da bu sebeple tuhaf işlere imza attı. Akıl sır ermedi! Adalet duygusu hayli zedelendi.

Devletin ajansını her türlü baskıdan arındırılmış bir kurumsal yapıya büründürmemiz şart. Tabii pek bunun olacağına ihtimal vermiyorum ancak gün gelecek doğru haber herkese gerekecek. Devletin ajansını kimse kendi çıkarları için kullanamamalı! Yapısal reform şart.

CHP'nin çıkaracağı ders ise sandığa sahip çıkma konusunu yüzde 100 oranında halletmek olacak. Islak imzalı tutanakların tamamının elde olması yıllardır gerekliydi lakin 2019'da anca başarı kaydedildi. Islak imzalı tutanaklar Bursa özelinde sağlıklı toplanamasa da yurt genelinde aşama kaydetti CHP...

Demek ki neymiş?

Sandığa sahip çıkmak sadece kuru bir söylemden ibaret kalmamalıymış. O zaman oluyormuş. Hatalıymışsınız. Gerekirse nöbet tutmak elzemmiş!..

Bu arada sandıklarda ve ilçe seçim kurullarındaki görevlilerinin de alacağı dersler var. 300 mühürlü oyu adil şekilde kullandırıp sonrasında doğru düzgün şekilde birleştirme tutanaklarına geçmek bu denli zor mudur?

Biraz daha dikkat... Ders çıkaralım lütfen...

Ve seçmenin çıkartacağı dersle yazımızı noktalayalım. Seçmenlerimiz de geçersiz oy kullanmamayı öğrenmeli artık. Zarfa haber kupürü koymak, oy pusulasına not yazmak gibi tuhaf vaziyetlere girmemeli. Mührü de yuvarlağa basmayı becerebilmeli. Bir zahmet...

Bu da hiç zor değil...

Yurt sathında 2 milyon geçersiz oy olur mu yahu baba erenler?

Seçmen eğitimi de şart. Belki de okullarda "Oy nasıl verilir? Mühür nasıl basılır" konuları da sosyal bilgiler derslerine eklenmeli!

Kalın sağlıcakla...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.