Hava Durumu

Seçime dair öneriler

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2019 06:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2019 06:13

MHP Lideri Devlet Bahçeli seçimlerim hemen ardından "Büyükşehir belediye başkanını seçelim, ilçe başkanlarını da seçilen başkan atasın" önerisinde bulundu. Sistem değişikliğini gündeme getirdi.

Sistemde arızalarını yaşayarak tespit ettiğinden, memleket yararına bir değişiklik önerdi Sayın Bahçeli. Ben de köşe yazarı kimliğimle tespit ettiğim bazı aksaklıkları gidermeye yönelik önerilerde bulunuyorum:

  • Nüfusu 100 binden küçük ilçelerde sadece ilçe belediye başkanlarını seçelim. Muhtar seçmeyelim. Muhtarları ilçenin yeni seçilen belediye başkanı atasın. İlçede birlik ve dirlik tesis edilsin böylelikle. İlçe belediye başkanları dilediği takdirde ilçesindeki vergi dairesi başkanını da değiştirebilsin.
  • Büyükşehir belediye başkanlarını her il için ayrı ayrı gizli oylamayla TBMM seçsin. Meclis'in işlevi azaldı deniliyor kaç zamandır. Meclis böylece işlerlik kazansın. TBMM'nin seçtiği büyükşehir belediye başkanları her ilde referanduma sunulsun. "Biz bunu seçtik evet mi hayır mı ey ahali" diye millete gidilsin. Referandumdan hayır çıkarsa Meclis yeniden seçim yapsın. İkinci turda seçilen başkan için referandumda yüzde 33 "evet" yetsin.
  • Sandık başı nöbetlerini sadece büyükşehir belediye zabıtaları tutabilsin. Her ipini koparan "Sandığa sahip çıkıyorum" bahanesiyle çuval başında ağaç misali duramasın. Büyükşehir belediye zabıtaları 4'er saatlik nöbetlerle çuvalları korusun ve kollasın.
  • 3 dönem üst üste büyükşehir belediye başkanlığı yapmış ve sonra aday gösterilmemiş eski başkanların istediği partiye binde yedi puan oy ekleme hakkı olsun. Memlekete emek vermiş başkanlara böylece ehemmiyet verdiğimizi cümle âleme gösterelim. 15 yıllık emeğe saygı...
  • Anadolu Ajansı'na da büyükşehir seçimlerinde 20 bin oyun yerini değiştirme hakkı verilsin. İstediğinden alıp istediğine ekleyebilsin. Devletin ajansı devlet için en iyisini bilir elbet...
  • Oyları da artık çuvala koymayalım. "Belediye İşi Gönül İşi" baskılı bohçalar kullanılsın. Bohça yüzde 100 yerli ve millidir. Böylece bohçacılık da yaşatılsın. Bir taşla iki kuş. Çuval ne öyle yahu? Böreklik un mu naklediyoruz?
  • Seçimden sonra geçersiz oylar Meclis'teki sandalye sayısına göre her partiye dağıtılsın. Boşuna saymakla uğraşmayalım. Memleket de gerilmesin. Her siyasi parti Meclis'teki temsil oranına göre geçersizlerden geçerli oy kazansın. Hanesine yazalım gitsin. Böylece geçersiz oy verme oranını da düşürelim. Ahali özenle oy vermeyi öğrensin artık. Oyunu geçirtmeyi idrak etsin. Yurt sathında milyonlarca geçersiz oy nedir yahu!.. Yuvarlağa evet mührü basıp zarfa koymak bu denli zor mudur arkadaş?
  • Her siyasi partinin rakibinin oylarını sayma hakkı olsun. Birbirinin oyuna burnunu sokabilsin. Varsa tespit edilen bir arızalı durum, ilçe seçim kuruluna intikal etsin. İlçe seçim kurulu da arızalı oyları ayrıca saysın. İki sayım karşılaştırılsın. Eğer ki tam tutmuyorsa ilgili seçim bölgesinin en yaşlı muhtarı da oyları sayarak kesin karara bağlasın. Muhtarın sayımına itiraz hakkı olamasın. Yaşa başa saygı olayı...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.