Hava Durumu

Sosyal medya ehliyeti şart

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2019 06:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2019 06:18

Bir süredir kanserle mücadele eden ve geçen günlerde yoğun bakıma kaldırılan Neslican Tay'ın hayatını kaybetmesinin ardından yaşananlar 'nasıl insanlarla birlikte yaşıyoruz' sorusunu gündeme getirdi.

Neslican, amansız kansere karşı verdiği mücadeleyle Türkiye'nin yakından takip ettiği bir isimdi. Acı haberin ardından Türkiye yasa boğuldu lakin sosyal medyada yürekleri karatan bir tweet ortalığı karıştırdı.

"@AkFeraset" kullanıcı adlı, "Nesl-i Han" isimli bir Twitter hesabından Neslican için yapılan paylaşımda, "Neslican Tay ölmüş. Herkes cennete kavuştu diyor. Orasını Allah bilir. Yalnız bu çıplaklıkla biraz zor..." diye yazıldı.

Tabii yazan kendi kimliğiyle ortada yok. Sahte bir hesabın arkasına gizlenmiş. Bir de 'feraset' kelimesini de kullanmayı akıl etmiş.

İşlerin, hâdiselerin ve insanların içyüzünü dış belirtilerinden sezme, anlama ustalığı, görünenin ötesine geçebilmek, ruh gözü anlamına geliyor feraset kelimesi.

Son derece şık anlamlarda kullanılan bir kelimenin böylesine Vandal bir hesapta kullanılması bile başlı başına bir problem.

Paylaşımları gören Avukat Umur Yıldırım, söz konusu trol hesabın "Neslihan Sungur" adında biri tarafından kullanıldığını iddia etti. Avukat Yıldırım, "Neslihan Sungur burada dursun bu. Bu sözlerin hesabını yargı önünde vereceksin" ifadelerini kullandı.

Sahte hesap hakkında tepki için binlerce tweet atılınca Twitter hesabı incelemeye aldı. Muhtemelen de kapatılacak.

Başka hesaplar da görüldü insanlığını yitirmiş...

Hem de biri de imamdı...

'Biraz daha soyunsaymış' desem herkes bana yüklenecek. O yüzden demiyorum.

Böyle yazdı imamımız. Hani televizyonda çıkan kankalar vardı. Bir çok şey söyledikten sonra 'deeermişim' derlerdi. İmamınki de aynı hesap. Dedikten sonra 'demiyorum' diyerek insanların aklıyla alay etmiş düpedüz. Aynı taktikle verilebilecek binlerce cevap var ancak hiç seviye düşürmeye gerek görmüyorum.

İmam böyle yazarsa cemaatin yazdıkları hiç de şaşırtıcı değil haliyle...

Aslına bakarsanız bu paylaşımları yapanlar ciddi bir tedaviden geçmeli. Sıkıntıları tespit edilip iyileşmelerinin önü açılmalı.

Belki de gelecekte sosyal medya kullanmak isteyenler için 'akıl fikir sağlığı yerindedir' raporu gerekecek.

Önce klinik psikologlar inceleyecek, sonra sosyal medyaya giriş ehliyeti verilecek. 2 yılda 1 defa da yenilense iyidir. Araç muayenesi misali.

Yoksa sosyal medya platformları hiç de iyi gitmiyor. Hele bizim gibi eğitim seviyesi düşük ülkelerde...

Hakikaten herkes girememeli. IP adresi misali herkesin yeri açık olmalı ki abuk sabuk paylaşımlar ve küfürler azalsın.

Gelecekte mecburen platformlar buna yönelmek zorunda. Ruh sağlığımız ve selametimiz için...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.