Hava Durumu

Sosyal medyada seçim halleri

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2019 06:08

Seçimler yaklaşırken sosyal medyada paylaşımlar, yorumlar gırla gidiyor... Kimi manipülasyon teknikleri çok inceden kullanılıyor... Yüzde 95 oranında da yiyoruz maalesef...

Misal; şöyle yazılar çok revaçta:

  • 30 yıllık CHP'liyim ama bu seçimde AK Parti'ye vereceğim...
  • 15 yıllık AK Parti'liyim ama ilk kez CHP'ye vereceğim!
  • 20 yıllık MHP'liyim! MHP'den başka kimseye oy atmadım ancak ilk kez CHP'ye atacağım...
  • 20 yıldır oy atmadım ama devletin bekası için Cumhur İttifakı'na atacağım!

Bu tip yorumlarda samimiyet ve gerçeklik oranı yüzde 10 civarında. Yorumun sahibinin profiline giriyorsunuz ve görüyorsunuz ki profil sahtenin önde gideni. Kimse "Yahu bu yorumun sahibi kimdir" diye dedektiflik yapmadığından yöntem son derece kullanışlı. Algı yaratmada sıkça ilgili yönteme başvuruluyor.

Tabii sahte profili anlama işi de ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Sahte profillerin yüzde 90'ı son derece gerçek gibi görünüyor... İşi bilmek lazım...

Liderleri aşırı öven sosyal medya profilleri de farklı bir taktik versiyon. Aslında karşı cenah "sevmediği lider için" özel bir sayfa açıyor. "Senin için ölürüz" gibisinden... "Vur de vuralım, öl de ölelim, sen dünyada hatta evrende teksin" gibisinden paylaşımlar hazırlanıyor.

Sonra aynı kişiler kendi yaptıkları abuk sabuk paylaşımları ve altına yazılan tuhaf yorumların ekran görüntüsünü alıp, sosyal medya ortamında "Yahu bunlarda hiç akıl fikir yok! Şu eblehlere bakar mısınız" gibisinden servis ediyorlar.

Gören de başlıyor tabii maytap geçmeye... Maytap geçenlere karşı savunmaya geçiliyor anında... Bir küfürleşme, bir tartışma başlıyor akabinde... Günlerce hatta haftalarca devam ediyor... 31 Mart seçimleri öncesinde başlayan nice sert tartışma seçimden sonra da devam edecek. Muhtemelen Mayıs ortalarında biter.

Birbirini zor duruma düşürecek manipülatif videolar çekip yaymak da hayli moda...

Size "Yahu bunu aklı başında biri nasıl söyler" dedirten videoların yüzde 80'i sahtenin önde gideni... Bilesiniz...

Herkes birbirinin hassasiyetini kaşıyacak videoları yaymak için hem WhatsApp'ı hem de sosyal medyayı çok kullanıyor. İzleyen yerinden zıplıyor...

Misal; "Pahalılığın nedeni CHP'liler" diyen teyzemizin videosu... Hiç inandırıcı değil... Bu tip videoların onlarcasını çekip sosyal medyaya salmak son derece moda çünkü. Eğer teyzemiz ciddi ciddi bunu söylediyse tası tarağı toplayalım, dükkânı kapatalım. Yorum yapmayı da bırakalım sevgili okur.

Sosyal medyada bir de önceden hazırlanmış görselleri her paylaşımın altına yapıştıran troller var. Kimi trolün de zekâ katsayısı düşük. Nerden mi biliyorum? Kimi zaman hiç olmaması gereken paylaşımlara da aynı görselleri koyup duruyorlar. Kendi görüşlerine destek veren sayfalara dahi tepki gösterip "objektif olmaya" davet ediyorlar.

"Erdoğan'dan tanzim satış açıklaması" haberinin altına "Cumhurbaşkanı aleyhinde paylaşım yapmayın şerefsizler" yazıp görsel paylaşanları dahi gördüm.

Akıl fikir hak getire yani...

Allah beyin versin hepsine tez zamanda!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.