Hava Durumu

Teknoloji nereye gidiyor?

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2019 06:08

Teknoloji geliştikçe kimileri mağdur oluyor, kimilerinin önü açılıyor. Misal dijital fotoğrafçılık çıktığında klasik fotoğrafçılık taca çıktı. Karanlık odalar bitti. Dükkânlar kapandı. İşsiz kalındı.

Şimdilerdeyse cep telefonu gelişim sürecinde taca çıkma olayları yaşanmaya başlandı. Apple; iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5 SE ve iPhone 6 modellerinin yazılım güncellemesi alamayacağını açıkladı.

Çok değil 2 sene önce para biriktirip aldığınız, özene bezene kullandığınız telefonunuzun yakın zamanda çöp olacağınızın göstergesi.

Az buz değil 2-3 bin TL ödemişsiniz. Hatta taksiti bile yeni bitmiş. Tam derin nefes alıyorsunuz. "Sonunda borcu bitirdim, telefonun sahibi oldum" derken mağdurun önde gideni oluvermişsiniz.

Teknoloji geliştikçe mağdur sayısı artacak. İyice belli oldu. Zaten şu an ilkokulda okuyan çocuklarımızın çoğu gelecekte şu an var olmayan mesleklerde çalışacaklar.

Şaka gibi değil mi?

Dünya Ekonomi Forumu'nda varılan bir sonuç bu...

Çocuğunuz misal 'doktor' olayım diye ilkokula başladı ancak hayat onu şu an var olmayan bir işe doğru sürükleyecek.

Kafamız almıyor...

Hele yapay zekânın devreye girmesiyle neler yaşayacağımızı Allah bilir. İşte o zaman çok tehlikeli sulara gireceğiz insanlık olarak.

Şahsen yapay zekâlı köşe yazarlarının bile gelecekte olacağını düşünmekteyim.

Yazılımla birlikte gündemi takip eden, olayların birbiriyle bağlantısını kurabilen ve vaziyete yorum getirebilen yapay zekâlar neden olmasın?

50 yıl sonra Vedat Aslan yerine alaşımlardan oluşmuş, elektronik devrelerle bezenmiş bir Vedat Aslan T800 Robo Turko'nun yazıları okunacak memleketimde. Hiç de uzak bir ihtimal değil.

Köşe yazarlarının bitişine şu an yazımı okurken keyifle gülenlerin de hayatı kararacak muhtemelen. Hangi mesleği yaparsanız yapın etkileneceksiniz. Az veya çok...

Kimisi hepten bitecek... Kimisi yırtacak...

Tek tesellimiz 'elektronik beyin' dediğimiz bilgisayarlarda aslen beyin olmayışı. Kendi beyni olmayınca insana muhtaçtır bilgisayar.

Yapay zekâda da buna benzer bir durum söz konusu lakin kontrol edemeyeceğimiz robotların sokaklarda cirit atması fikri bile korkunç.

Şimdiki teknoloji bize 'kontrolden çıkacak bir yapay zekâ yapılamaz!' dese de 50 yıl sonra bunu diyenlerin torunları kaçacak delik bulamayabilir.

Yapay zekâ, birtakım algoritma ve matematik işlemlerin bileşkesidir ancak korkmamak için yeterli done de maalesef elimizde bulunmuyor.

Hele yaşadığımız dünyamızın kopyasını yapıp 'ayna dünya'da bizi konuk edecek bilim adamlarının varlığını da bilince 'nereye gidiyoruz?' diye sormadan duramıyoruz.

Şimdilerde yaşamımızda ufak tefek değişiklikler yaratan teknoloji gelecekte hayatımızı ve hayatları karartacak noktalara varabilir.

Hele ABD gibi en üst teknolojiye sahip bir ülkenin dünyadaki egemenliğini düşünürsek...

Bir de Trump misali bir başkan da yapay zekâlı Conileri idare edecek olursa...

Vay o dünyanın haline...

Allah yar ve yardımcımız olsun!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.