Hava Durumu

Tembelden manipülatör olmaz

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2018 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2018 06:00

2018'in son pazar günündeyiz. Sosyal medyadaki manipülasyon hallerini ele aldık bugün. Başarısız bir manipülasyon denemesi bizi bu yola itti efendim...

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, sosyal medya hesabından yan yana iki fotoğraf yayınladı. Fotoğraflardan biri 2 metrelik yolda uçurum kenarında güçlükle gitmeye çalışan bir otobüs görünürken, diğerindeyse Karadeniz otoyolundaki lebi derya manzara görünüyor.

Çamlı, ilgili 2 görsele "Eski Türkiye ile AK Parti dönemi Karadeniz yolları farkı! Ey gidi, nereden nereye...." yorumunu kondurdu. Öncesi ve sonrası yani... Hani fotoların birinde 150 kiloluk kadın vardır. 80 kilo vermiş hali de hemen yanına konur... Aynı hesap... Etki yaratmaktır amaç...

Lakin herkes biliyordu ki uçurumlu fotoğraf Hindistan'daydı. Sosyal medyada daha önce milyonlara defa "dünyanın en tehlikeli yolu" diye de paylaşılmıştı. Bilmeyen de yoktu. Tepkiler arka arkaya geldi haliyle. Baltayı hayli büyük bir kayaya vurdu yani Sayın Çamlı...

Sosyal medyada manipülasyon yapmak hiç de kolay değil bu saatten sonra. Hele ki çarpıcı fotoğraflar üzerinden yapmak imkansız. Çünkü herkes her şeyi gördü ve biliyor.  Eski fotoğrafla kimse manipüle olmaz. Kimse etkilenmez. Sadece komik duruma düşülür. Manipülasyonun da bir raconu vardır.

Hatırlatalım ve konuyu biraz açalım. Manipülasyon nasıl yapılır? Misal ilgili manipülasyon nasıl sağlıklı olabilirdi? İzah edelim.

Vekilimiz Hindistan'tan taze taze, daha önce hiç kullanılmamış foto kullanmalıydı. Yok mu hiç Hindistan'ta bir tanıdık? Yoksa tanıdık, o bölgede yaşayan bir Hintli ile arkadaş olursunuz. Çok basittir ulaşmak. Sosyal medyada 10 Hintliye istek gönderseniz 4 tanesi kabul eder arkadaşlık isteğinizi.

Biraz sohbet eder, arkadaş olur ve 50 dolar gönderirsiniz. Sizin için ilgili otobüse biner, 4-5 fotoğraf atar. Ondan sonra gelen fotoğrafları alıp manipülasyonda rahat rahat kullanırsınız. Kimse de uyanmaz. Büyük tartışma çıkar.

Bu kadar basit...

İyi bir manipülatörün entelektüel açıdan çalışkan olması gereklidir sevgili okur. Tembelden manipülatör olmaz. Emek gerektirir, kafayı çalıştırmak gerektirir, araştırmak gerektirir.

Sosyal medyada manipülasyon yapmaya kalkmadan önce de 50 defa düşünmelidir. Kepaze olmak için çok uygundur çünkü ortam. Milyonlarca sizin gibi düşünmeyen, bilgili veya doğru bilgiye nasıl ulaşacağını iyi bilen kullanıcıya karşı "desteksiz" şekilde yapılmaz kesinlikle.

Yarım yamalak bilgiyle manipülasyon yapan, kendini kurnaz zanneden kişi, kepaze olduktan sonra 6 ay paylaşım yapmayı bile istemez. Öyle gelirler üzerine. Kişi sosyal medyadan soğur. 29 Ekim'de bile sadece diğer paylaşımlara iç geçirerek bakar.

Bu hallere düşmemeli...

Bu arada teyit.org sitesiyle Facebook'un 7 aydır birlikte çalıştığını, asılsız haber ve içeriklerin Facebook'ta yayılmasını engelleyici algoritmalar geliştirdiğini de hatırlatalım.

Yani manipülasyon yapan kişi bir sabah uyandığında sayfa veya profilinde yaptığı paylaşımın kimseye ulaşmadığı gerçeğiyle yüzleşebilir. Engeli yemiştir. Geçmiş olsun...

Ezcümle; aslolan dürüst olmak. Hem gerçek hem de sanal alemde...Evrensel etik değerleri gözeten insan olabilmek...

Keyifli pazarlar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.