Hava Durumu

Türkler gerçekten uzayda!

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2021 06:00

Sonunda uzaya gidiyoruz. Hedef 2023 ve Ay! Aksilik olmazsa Ay vazifesi kapsamında yerli ve milli astronotu müsait bir yere indireceğiz.

Tabii aslolan indirmek değil, Ay'a indirdikten sonra sağ salim yeniden dünyaya döndürebilmek. Ayağına uzay taşı değmemeli astronotumuzun..

'Türkler uzayda' konusu hep mizah malzemesi olmuştur lakin şimdi konu hayli ciddi. Ulaşılamayacak hedefler de yok.

Çünkü Elon Musk yani SpaceX gibi partnerler zaten işi kolaylaştırıyor. Hedefimizi yüksek tutmamız ve yapılacakları ayrıntısıyla tarif etmek doğal:

"Cumhuriyet'in 100'ncü yılında uluslararası işbirliği ile yakın dünya yörüngesinde ateşlenecek milli ve özgün hibrit roketle Ay'a sert iniş gerçekleştirilecek.."

Bardağa dolu tarafından bakmayanlar "Neden yumuşak inmiyoruz da sert iniyoruz? Astronotumuzu neden tehlikeye atıyoruz" diye sorgulayabilirler.

Herhalde sonraki hedef yumuşak iniştir. Gün gelir Ay'da yumuşak inişe uygun pist yaparız. Tabii önce ihalesine çıkmak gerek. Kimse bıdı bıdı etmesin diye... Şeffaf ihale süreci sonrasında Ay üssümüz ve pistimizin inşaatına geçebiliriz herhalde...

Belki de saçmalıyorum ama olması gereken budur sevgili okur.

Bu arada 'tercihen kadın' olması istenen yerli ve milli astronot için Türkçe kelime bulma maksadıyla hummalı bir fikir fırtınasına giriştik.

Semanot, Gökoğul, Göknot gibi önerilere rastladım sosyal medyada...

MHP'den de Cacabey önerisi geldi. Düşünce olarak güzel gibi görünse de özellikle yabancıların telaffuzu bizimle dalga geçiliyor gibi bir hava yaratabilir. İyi bir öneri değil.

Türk Dil Kurumu yıllar öncesinde 'Gök-men ve Uç- Man" önerilerinde bulunmuştu...

Bendeniz naçizane 'Türkonot' kelimesini öneriyorum. 'Türkolog' zaten bilimsel literatürde var. Bu da astronot versiyonu. Telaffuz problemi de yok...

Ruslar Kozmonot, Çinliler Taykonot derken biz de Türkonot desek şık olur.

Bu arada kuyumuzu kazmak için fırsat kovalayan Biden yönetiminin Ay hedeflerimizde yolumuza taş koyma ihtimali de bulunuyor. Türkiye'nin Ay'a gitmemesi için her şeyi yapar bu mendeburlar.

Bizim inmeyi düşündüğümüz bölgeyi kendilerine ait ekonomik alan ilan ederlerse şaşmam. 'İlk biz gittik, bayrağı da diktik. Gidin bizim kraterlerden' şeklinde dayılanabilirler.

Her şeye hazırlıklı olalım!

Yeni bir mücadele başlıyor!

Sandallarla mehtapta gezerken şimdi mehtabın kaynağına gidiyoruz!

Bağlayın kemerlerinizi!

Uçuyoruz!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.