
BTSO’nun Nisan Ayı Meclis Toplantısı, Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Meclis Başkanı Ali Uğur ve BTSO meclis üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba, bakanlık bürokratları ve ihracatçı birlik başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Bolat, özellikle ihracatçıların rekabet gücünü artırmaya yönelik yeni vergi düzenlemeleri ve finansman imkânlarının kısa sürede hayata geçirileceğini belirtti.
Finansman Destekleri Genişletiliyor İhracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla sağlanan desteklerin artırıldığını vurgulayan Bolat, Merkez Bankası reeskont kredilerinde limitlerin yükseltilmesi için çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Geçtiğimiz yıl ihracatçılara 870 milyar lira tutarında reeskont kredisi kullandırıldığını hatırlatan Bolat, bu krediler kapsamında 275 milyar liralık faiz desteği sağlandığını belirtti. Günlük kredi limitinin 4,5 milyar liraya ulaştığını ifade eden Bolat, önümüzdeki dönemde bu limitlerin daha da artırılacağını kaydetti. Döviz dönüşüm desteğinin süresinin uzatılmasına yönelik çalışmaların da Ekonomi Koordinasyon Kurulu gündeminde olduğunu aktaran Bolat, destek mekanizmalarının sektörel ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirileceğini söyledi.
“BTSO’da Bursa’ya Verilen Hizmetlerden Kıvanç Duyuyoruz” Konuşmasında Bursa ekonomisine de özel bir parantez açan Bolat, BTSO’da Bursa’ya yapılan hizmetleri yerinde görmekten büyük kıvanç duyduklarını ifade etti. Bolat, “BTSO öncülüğünde ilk olarak yüksek teknolojili sanayi bölgemiz TEKNOSAB hayata geçirildi. Şimdi de yine TEKNOSAB’ın içinde Lojistik Teknopark gibi önemli bir proje hayata geçiyor. 210 milyon dolarlık bu proje de inşallah önemli bir değer olarak hizmete açılacak.” diye konuştu. Bursa’nın ekonomik gücüne de dikkat çeken Bolat, kentin faaliyet bazında 20 milyar dolarlık mal ihracatına sahip olduğunu belirterek, “Üretim gücüyle, istihdamıyla da ülke ekonomisinin altın şehirlerinden birisi olarak parlıyor. Bursa, üretimi, istihdamı ve ihracatıyla ülkemizin moral ve motivasyon kaynağı olan şehirlerinden biridir.” dedi.
“Bursa’ya 23 Yılda 785 Milyar Liralık Yatırım” Son 23 yılda Bursa’ya toplam 785 milyar liralık kamu yatırımı yapıldığını belirten Bolat, ulaşımdan enerjiye, tarımdan sanayiye kadar birçok alanda önemli projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Bolat, Bursa’nın hem sanayi hem de tarım üretiminde stratejik bir merkez olduğunu vurgulayarak, kentin Türkiye ekonomisindeki rolünün önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğini ifade etti.
“Küresel Gelişmeler Türkiye’yi Öne Çıkarıyor” Küresel ticarette yaşanan gelişmelere de değinen Bolat, artan jeopolitik riskler ve ticaret kısıtlamalarının güvenilir üretim merkezlerine olan talebi artırdığını söyledi. Türkiye’nin güçlü üretim altyapısı ve lojistik avantajlarıyla bu süreçte öne çıktığını belirten Bolat, ülkenin güvenilir bir tedarik ve üretim üssü konumunu güçlendirdiğini ifade etti.
“Bursa, Türkiye’nin Üretim ve İhracat Gücünün Merkezinde” BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın ekonomik performansına dikkat çekerek kentin Türkiye’nin büyüme ve ihracat hedeflerinde kilit rol üstlendiğini söyledi. Başkan Burkay, “20 milyar doların üzerindeki ihracatımız ve 36 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizle Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biriyiz. 200’ün üzerinde ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapan firmalarımızla küresel ticarette güçlü bir konuma sahibiz.” dedi. Küresel zorluklara rağmen elde edilen bu başarının güçlü bir üretim altyapısı ve girişimcilik ekosisteminin sonucu olduğunu vurgulayan Burkay, tüm zorluklara rağmen bu başarıların altında imzası bulunan iş dünyası temsilcilerine ve destekleri için Ticaret Bakanlığı’na teşekkür etti.
Başkan Burkay İş Dünyasının Sorunlarını Aktardı Konuşmasında iş dünyasının öncelikli beklentilerini de paylaşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, finansmana erişimin en kritik başlık olmaya devam ettiğini belirtti. İbrahim Burkay, “Eximbank kredilerinde vade yapısının güçlendirilmesi, kredi limitlerinin artırılması ve ihracatçılarımızın KDV alacaklarının teminat olarak kabul edilmesi firmalarımız için büyük önem taşıyor.” dedi. Döviz dönüşüm desteğinin süresinin uzatılmasının da beklentiler arasında yer aldığını ifade eden Burkay, bu desteğin artırılmasının ihracatçılar için önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Organize ticaret bölgeleri, yeni fuar merkezi ve modern lojistik altyapı yatırımlarının Bursa’nın rekabet gücünü artıracağını belirten İbrahim Burkay, bu konuda da yerel yönetimlerin ve bakanlık desteklerinin önemli olduğunu kaydetti.
Büyükşehir Başkan Vekili Şahin Biba: “Daha Güçlü Bir Altyapı İçin Çalışıyoruz” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şahin Biba da toplantıda yaptığı konuşmada, Bursa’nın Türkiye’nin hedeflerinde lider bir kent olmasının güçlü kamu iradesi ile iş dünyasının kararlılığının ortak sonucu olduğunu söyledi. Şahin Biba, “Büyükşehir Belediyesi olarak kentin altyapısını güçlendirmeye, ulaşımı iyileştirmeye ve sanayi ile ticaretin ihtiyaç duyduğu lojistik imkanları geliştirmeye odaklandıklarını belirterek, “Amacımız, Bursa’da üretim yapan herkesin daha öngörülebilir ve güçlü bir ortamda yoluna devam etmesini sağlamak. Bakanlığımızla güçlü koordinasyon ve iş dünyamızla sürekli temas, bu sürecin en önemli unsurlarıdır.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından söz alan Bursa iş dünyası temsilcileri sektörel sorunlarını Bakan Bolat’a doğrudan aktarma fırsatı buldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da toplantının ardından Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’a iş dünyasının talep ve önerilerini içeren rapor sundu.