
Denetimlerde özellikle et ve süt ürünlerinde sıkça karşılaşılan hileler dikkat çekti. Sucuk ve kıyma harçlarında kanatlı eti ve sakatat karışımları tespit edilirken, bazı restoranlarda pide ve lahmacun harçlarının da benzer şekilde tağşişe uğradığı bildirildi. Süt ürünlerinde ise bitkisel yağ, nişasta ve hatta natamisin gibi katkı maddelerinin kullanıldığı ortaya çıktı. Bursa'da satışı yapılan bazı ürünlerde de benzer taklit içeriklerin bulunduğu bildirildi. İzmir, İstanbul, Ankara, Sakarya gibi illerde de tespit edilen ürünler, lisetede yerini aldı.
Hayvansal yağ yerine tohum yağı, peynire nişasta
Bazı firmaların ürettiği peynir ve tereyağlarında hayvansal yağ yerine tohum yağı kullanıldığı, nişasta ile ürünlerin kıvamının değiştirildiği belirtildi. Baharatlarda da durum farklı değil: Yapılan analizlerde çeşitli baharat karışımlarında yabancı maddelere rastlandı.
Kırmızı listede yasaklı boya alarmı
Bakanlığın güncellediği “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” listesinde ise kullanımı yasak gıda boyalarıyla hazırlanan ürünler yer aldı. Özellikle kajun çeşnisi ve sumakta, yasaklı boya maddeleriyle insan sağlığını tehdit eden içeriklerin bulunduğu tespit edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicileri bir kez daha uyararak, alışveriş yaparken ürün etiketlerini dikkatle okumalarını ve özellikle içerik bilgisini göz ardı etmemelerini istedi. Denetimlerin aralıksız süreceği, gıda güvenliğini riske atan firmaların ise kamuoyuyla paylaşılmaya devam edileceği vurgulandı.
Lisetelerin tamamını incelemek için tıklayın.