Güç rekabeti! ABD'li komutan şaşkınlık içinde!

Rus hava faaliyetleri son 50 yılda görülmemiş şekilde arttı. İngiliz medyasına konuşan ABD'li üst düzey komutanlar, Moskova'nın yürüttüğü 'genişleme' politikalarından endişeli.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Ukrayna ile savaşın eşiğine gelinmesiyle birlikte iki ülke arasındaki tansiyon, Soğuk Savaş döneminden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Üst düzey bir ABD komutanı, ABD Hava Kuvvetlerinin Soğuk Savaş'tan bu yana Alaska üzerinde Rus uçaklarının "en yoğun faaliyetini" gördüğünü söyledi.

Hava Kuvvetleri generallerine göre, bölgedeki artan askeri yoğunluk, Rusya'nın genişleme faaliyetleriyle birebir ilişkili.

ABD Hava Kuvvetleri'nden Korgeneral David Krumm, "önemli ölçüde artan" Rus uçuşları hakkında uyarıda bulunan en son ABD askeri yetkilisi oldu.

Alaska Hava Savunma Sahası (ADIZ) aslında ABD hava sahasına dahil değil ancak ABD uçakları, çoğu zaman buraya giren Rus uçaklarını engelliyor.

'BİRLİKLERİMİZİN ÜSTÜNDE BASKI VAR' 

Krumm, "Geçen yıl Alaska ADIZ içinde ve çevresinde 60'tan fazla uçağı durdurduk. Bundan daha fazlasını izliyoruz," diyen Krumm, tipik olarak F-22 savaş uçağı, E-3 erken uyarı ve kontrol uçağı ve KC-135 tankerlerinin işin içinde olduğunu sözlerine ekledi.

Krumm, "Birimlerimizin üzerinde baskı olmasına rağmen, size bunu çok, çok etkili bir şekilde yönettiklerini söyleyebilirim" diye konuştu.

'REKABET YENİDEN BAŞLADI' 

ABD Kuzey Komutanlığı ve Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı'nı yöneten General Glen VanHerck, "Rekabete geri döndük," dedi.

VanHerck, "Açıkça görülüyor ki, Rusya küresel bir sahnede etkilerini ve yeteneklerini yeniden kanıtlamaya çalışıyor. Olan tam olarak bu. Gördüğümüz şey, büyük bir güç rekabeti" diye ekledi.

ABD'li komutan, "Geçmişle şimdi arasındaki fark, engellemelerin daha karmaşık olması. Çoğu zaman [hava savunma bölgesine] girip saatlerce kalabiliyorlar."

ABD'li yetkililer ayrıca, üslerin yenilenmesi, daha fazla birim konuşlandırılması ve tatbikatların artırılması dahil olmak üzere Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki askeri faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdiler.

VanHerck, Nisan ayında Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ne, "Soğuk Savaş'tan sonra" uykuda olan "bir düzine kadar" Rus Kutup askeri tesisinin "yeniden canlandırıldığını" ve Moskova'nın bölgeye savunma ve saldırı unsurları eklediğini söyledi.

ABD'DEN TANSİYONU ARTIRACAK 'TAKVİYE' ADIMI 

Washington, iki ülke arasındaki gerginliği artıran bir adım, Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya devam ediyor. Kiev'deki ABD Büyükelçiliğine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine gönderilen bir başka sevkiyat hava yoluyla teslim edildi.

ABD kaynakları, bu sefer gönderilen yardımın kontrol ve iletişim sistemleriyle alakalı ekipman olduğunu bildirdi.2014'ten beri Ukrayna silahlı kuvvetlerine ABD yardımı 2 milyar dolara ulaştı. Washington'un son zamanlarda sadece finansmanın kendisini değil, Ukrayna'ya gönderilen materyalleri de önemli ölçüde artırdığı kaydedildi.

YAPTIRIM KRİZİABD geçtiğimiz haftalarda Moskova'nın sert tepkisini çeken bir karar alarak Rusya'ya yaptırım uygulamaya başladı. ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı konuşmada yönetiminin seçim müdahalesi ve diğer eylemlere cevaben Rusya'ya yaptırım uygulama kararını savundu ve şunları söyledi:

"Rusya ile ilgili olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, gerginliği tırmandırma peşinde olmasak da, eylemlerinin sonuçları olduğunu çok net belirttim.

"Rusya'nın seçimlerimize ve siber müdahalesine - hükümetimize ve işletmelerimize yönelik saldırılara - doğrudan ve orantılı bir şekilde yanıt verdim. Ancak karşılıklı çıkarlarımıza uygun olduğunda işbirliği de elbette yapabiliriz."

Kaynak: Milliyet