Yüzde 5,1'lik büyüme yüzleri güldürdü

Türkiye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdü. İlk çeyrek büyüme rakamı yüzde 5,2 olarak revize edildi. İlgili bakanlar ve iş dünyası temsilcileri peş peşe büyüme rakamını değerlendiren açıklamalar yayınladı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

N.Nuri YAVUZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 arttı. Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 16,3 yükselerek, 734 milyar 211 milyon lira olarak belirlendi. Kişi başına GSYH 2016 yılında cari fiyatlarla 32.904 TL, ABD doları cinsinden 10.883 dolar oldu.

SEKTÖREL RAKAMLAR

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,7, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 6,3, inşaat sektörünün ise yüzde 6,8 artış gösterdi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,7 yükseldi.

AVRUPA'YI İKİYE KATLADIK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye bu yılın ilk iki çeyreğinde yakaladığı yüzde 5'in üzerindeki büyüme performansıyla Avrupa ortalamalarını geride bıraktı. Avrupa ülkeleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,1, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,4 büyüdü. Böylece Türkiye, Avrupa ortalamasının 2 katından fazla büyüme gösterdi.

ZAFERİN CEPHESİ ÜRETİMDİR!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2017 yılı ikinci çeyreğinde gerçekleşen büyüme rakamlarıyla ilgili olarak yazılı açıklama yayınladı. Türkiye'nin büyüme performansı kalitesinin iş dünyasına büyük moral verdiğini belirten Burkay, "Büyümenin iç talep, üretim ve ihracat dinamikleriyle gerçekleşmesi güçlü potansiyelimizi bir kez daha ortaya koydu. Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde ABD ve Almanya gibi dev ekonomilerden 2,5 kat daha fazla büyüdü. Bursa iş dünyası olarak zaferin cephanesi üretimdir anlayışıyla ülkemizin üretim ve ihracat hedeflerine katkılarımızı artırarak sürdüreceğiz. Destekleri ve teşvikleriyle iş dünyamızın yolunu açan hükümetimize ve başarımızın mimarı olan özel sektör temsilcilerimize şükranlarımı sunuyorum" dedi.

TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi. Sağlanan güçlü büyümenin olumlu ancak tek başına yeterli olmadığına işaret eden Şimşek, büyümenin kapsayıcı olmasının temel öncelikleri olduğunu belirtti. Şimşek, "Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefalet sistemi ikinci çeyrekten itibaren ticari krediler kanalıyla ekonomik büyümeyi destekliyor" dedi.