Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, konuşmasında Türkiye'nin Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamayacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan gündemiyle toplanan G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'ne video konferans yöntemiyle katıldı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

-Afganistan'da yeni bir siyasi ve jeopotilik hakikat ile karşı karşıyayız. Afganistan'da güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel değil düzeyde uluslararası ölçekte de kritik önemdedir.

-Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz.

-Uluslararası toplumun Afgan halkına sırtını dönme, bu ülkeyi kendi kaderine terk etme lüksü yoktur. Afgan halkı ile güçlü bir dayanışma sergilememiz gerekiyor

-Kabil Havalimanı'nda terör saldırısında ve Kabil'de yaşanan eylemlerde görüldüğü gibi terör tehdidi halen sürmektedir.-Afganistan'daki gelişmeler göç riskini artırıyor. 3,6 milyonu Suriye'den gelenler olmak üzere 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan ülkemiz Afganistan kaynaklı yeni bir göç yükünü taşıyamaz. 

-Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından maruz kalacağı göç baskısından Avrupa ülkelerinin de etkilenmesi kaçınılmazdır.

-G20 bünyesinde bir çalışma grubu oluşturulmasını öneriyorum. Türkiye olarak bu grubun başkanlığına da talibiz.