G-20 nedir, neden kuruldu?

Toplantıları her defasında büyük bir ilgiyle takip edilen, toplandığı bölge güvenlik önlemlerinin üst seviyede olduğu, protestoların hiç eksik olmadığı bir oluşum olan G-20  nedir, kuruluş amacı nedir?

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

G-20 NEDİR?

Küresel ekonomik ve ticaret işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan, her defasında farklı bir gündem başlığı altında toplantılar düzenleyen, bünyesinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bulunduran G-20 toplantıları, alınan önemli ekonomik kararları ile adından çok sık söz ettirmektedir. Topluluk 20 üyeden oluştuğundan "Grup 20" kısaca G-20 adını almıştır.

G-20'DE YER ALAN ÜLKELER HANGİLERİDİR?

G-20 topluluğu, 19 ülke ve Avrupa Birliğinden oluşmaktadır. G-20 üye ülkeleri alfabetik sırayla yazacak olursak; ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve 20'nci üyesi Avrupa Birliğidir. Yukarıda sıralan ülkelerin dışında G-20 üye olmamakla birlikte bazı uluslararası kuruluşlar da G-20 toplantılarına katılmaktadır. Söz konusu bu kuruluşlar; Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü'dür.

G-20 NE ZAMAN KURULDU?

Doksanlı yılların sonunda Asya'da ekonomik kriz ortaya çıkınca, ABD ve Kanada bu krizle mücadele edebilmek bir grup kurma kararı verdiler. Bu nedenle 20 ülkeyi G-20'yi oluşturmak için bir araya getirdiler. Bu 20 ülkenin seçilmesi sırasında uluslararası finans için önemli bir ülke olmak, jeo-stratejik konum, nüfus, kendi bölgesindeki önemli bir ülke olmak gibi faktörler ön planda tutulmuştur.

G-20 ÇALIŞMA ŞEKLİ NASIL?

Bilinen büyük diğer uluslararası oluşumların aksine sürekli bir personeli bulunmamakta, genel sekreterlik ve başkanlık dönüşümlü olarak sürdürülmektedir. T-20, L-20, Y-20, W-20 gibi alt çalışma grupları da bulunmaktadır.

G-20'NİN KÜRESEL GÜCÜ

Gezegenin ekonomik gücünü, ticaret merkezlerini ve üretim değerlerinin büyük bir oranını elinde bulunduran G-20 ülkeleri aynı zamanda dünya nüfusunun yaklaşık % 70'ine de ev sahipliği yapmaktadır. G-20 toplantılarında alınan kararlar en basitinden yediğimiz ekmeğimizin fiyatından, eğitim sistemimize, kullandığımız sahip olduğumuz teknolojimize kadar hemen hemen her alanda hayatımıza yön verebilecek güce sahiptir. (egezegen)