AYM’den Ali İsmail Korkmaz kararı! Yeniden yargılanacak

AYM, Gezi eylemlerinde katledilen Ali İsmail Kormaz'ın ailesinin 'eziyet yasağı ihlal edildi' başvurusunu kabul edip tazminat ödenmesine, polis Hüseyin Engin'in de yeniden yargılanmasına karar verdi

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 11:14
https://www.yenidonem.com.tr/

Anayasa Mahkemesi (AYM) Eskişehir'deki gezi protestoları sırasında girdiği ara sokakta polis ve eli sopalı bir grup tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’la ilgili dosyayı karara bağladı.

AYM, Anayasa’nın 17’inci Maddesi’nde güvence altına alınan ‘eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun’ ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. 

Kararın bir örneğinin eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarını ortadan kaldırılması için polis memuru Hüseyin Engin için yeniden yargılanmak üzere Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar veren AYM, yine oybirliğiyle Korkmaz ailesine 67 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verdi. 

Mahkeme, yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakımından ihlal edildiğine yönelik iddialarını ‘kişi bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez buldu.