
Araştırma şirketi Gallup'un Dünyanın En Cömert Ülkeleri araştırması sonuçlandı. Araştırma, 2017'de 146 ülkedeki 153 bin kişiyle yapılan görüşmelerle oluşturuldu. Gallup'un anketinde katılımcılara son bir kaç ay içinde, 'Bir hayır kuruluşuna para bağışladınız mı? Bir kuruluşta gönüllü çalışma yaptınız mı? İhtiyacı olan bir yabancıya ya da tanımadığınız birine yardım ettiniz mi?' soruları yöneltildi. BBC Türkçe'nin haberine göre, şirket bu sorularla bireylerin topluma olan bağlılıklarını ölçmeyi amaçladıklarını söylerken, sorulara alınan yanıtlar üzerinden bir sivil topluma katılım endeksi oluşturuldu.
İLK VE SON 3 ÜLKE
Bu endekste sırasıyla Endonezya, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD ilk üç sırayı alırken, Türkiye 132'inci oldu. Son üç sırada ise, Çin, Yunanistan ve Yemen yer aldı.
HER 10 KİŞİDEN 4'Ü
Elde edilen sonuçlara göre dünya genelinde her 10 kişiden dördünden fazlası (yüzde 43) ihtiyacı olan bir yabancıya ya da tanımadıkları birine yardımcı olduklarını söyledi. Yüzde 27'lik daha düşük bir oran para bağışı yaptıklarını belirtirken, katılımcıların yüzde 18'i gönüllü çalıştıklarını vurguladı.
GELİR DÜZEYİ FAKTÖRÜ
Şirketten yapılan açıklamada, insanların bu sorulara verdikleri yanıtlarla, kişi başına düşen milli gelir, uzun süreli işsizlik ve sağlık harcamaları gibi dış ekonomik faktörler arasında güçlü bir bağ olduğu da vurgulandı.
ENDONEZYA DETAYI
Ancak kişi başına düşen gelir ve sivil topluma katılım endeksi arasındaki bağ güçlü olsa da, en çok sivil topluma katılan ülkeler her zaman en müreffeh ülkeler olmuyor. Alt orta gelir seviyesindeki Endonezya endekse birinci sırayı alırken, Myanmar ve Kenya gibi ülkelerde listeye üst sıralardan girdi.