Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi demirhindi şerbeti!

Osmanlı döneminde saray mutfaklarının vazgeçilmezi olan demirhindi şerbeti, bugün de özellikle ramazan sofralarında yer alıyor. İçerisinde yer alan birbirinden faydalı doğal bitkiler sayesinde hem bağışıklığı artıran hem de susuzluğu gideren bu şerbetin yararlarını, tarihteki yerini ve evde nasıl yapılacağını Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Pıçak anlattı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.yenidonem.com.tr/

Osmanlı döneminden bugüne sofraları süsleyen şerbet, bakla görünümlü demirhindi meyvesinin yanı sıra zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, rezene, nar çiçeği, karanfil, yenibahar ve kebabiye gibi doğal bitki karışımıyla elde ediliyor.

Özellikle ramazan ayında susuzluğu azaltmasına ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olan demirhindi şerbeti, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlıyor.

Susuzluğu da bastırıyor 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Pıçak, şerbete en çok ilginin ramazan ayında olduğunu belirterek, ''Ramazan ayında susuzluğun artmasıyla vücudumuzun direncinde zayıflama meydana gelir. Bağışıklığımızı artırmak ve ramazan ayında da susuzluğumuzu azaltmak için biz geçmişimize döneceğiz.​​​​​​​

Osmanlı saray mutfağında 1800'lü yıllarından önce çay ve günümüzde tükettiğimiz meşrubatlar yoktu. Saray mutfağında yazın meyveler kurutulur, kışın da şerbeti yapılırdı.​​​​​​​

Demirhindinin faydaları nelerdir? 

Demirhindi şerbeti, içerisindeki baharatlarla birlikte oruç tutanlarda kabızlığı giderir, sindirim sistemine yardımcı olur, hazımsızlık sorunumuzu tedavi eder ve en önemlisi bağışıklığımız güçlenmesine katkı sağlar'' diye konuştu.  ​​​​​​​

Demirhindi şerbeti nasıl hazırlanır? 

Şerbetin evlerde de kolaylıkla yapılabileceğini kaydeden Pıçak, şunları söyledi: "Şerbetimizin içerisinde bulunan ana madde olarak demirhindi, zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, rezene, nar çiçeği, karanfil, yenibahar, kebabiye ve birçok baharat çeşitleriyle vücudumuza direnç kazandırıyor. Demirhindi dediğimiz kabuklu yer fıstığına benzer bir meyvedir. Güvendiğimiz aktarlardan kolaylıkla alabileceğimiz bu ürünleri yaklaşık 3 litre suda 1 saat kaynatarak balla tatlandırarak şerbetimizi yapabiliriz.​​​​​​​

İftarda 1 su bardağı, sahurda 1 su bardağı içilen demirhindi şerbeti tüm gün bizi rahatlatır. Tabii bu sadece ramazan ayında tüketilir, diye bir şey söz konusu değil. Normal günde de tükettiğimiz zaman bize artısı olacaktır. Yazın sıcaklarda soğuk, kışın soğuklarda ise sıcak içecek olarak tüketebiliriz.''

​​​​​​​Kaynak: Milliyet