Hava Durumu

Utanmadan şehit ve gazilerin adını kullanıyorlar! Bursalı şehit babasının evine gidip...

Kapı kapı gezerek şehit ve gazilerin adıyla para toplayan derneklere tepki gösteren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Şube Başkanı Metin Şenol, "Bu dernekler şehit babasından bile para istiyor. Yasal düzenleme şart" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2018 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2018 09:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Utanmadan şehit ve gazilerin adını kullanıyorlar! Bursalı şehit babasının evine gidip...

-Turgay AKBULUT-

Türk Milleti, Anadolu'yu kanıyla sulayarak vatan yapmıştır. Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da, Sarıkamış'ta, Balkanlar'da yüzbinlerce evladını şehit veren Türk Milleti; biricik ordusuyla bugün de vatanını ve namusunu korumak için Hakkari'de, Şırnak'ta, Tunceli'nde, Siirt'te, Irak'ta, Suriye'de cansiperane mücadele etmektedir. Uzun yıllardır devam eden vatan müdafaası ve terörle mücadele operasyonlarının ardından Anadolu'da, şehit ateşinin düşmediği il, ilçe ve köy kalmadı. Koca ülkede hemen hemen herkesin bir yakını, akrabası, arkadaşı ya şehit olmuştur ya da gazi. Bu bakımdan Mehmet Akif'in de dediği gibi Türk Milleti şehit oğludur. Dedelerimiz, babalarımız, ağabeylerimiz, kardeşlerimiz şehittir...

DERNEK DOLDU

Türklerin, askerliği 'vatan borcu' diyerek kutsallaştırması ve her evden asker ocağına birkaç kişinin uğurlanmış olması da, Türk Milleti'nin şehitlik ve gazilik mertebeleri ile bağını güçlendirmiştir. Çünkü bu toprakların yiğit çocuklarının hepsi birer şehit ve gazi adayıdır. Sonuç olarak; tarihsel, kültürel ve dini nedenlerden dolayı Türkler de şehitlik ve gazilik çok ama çok büyük mertebelerdir. Al bayrağa sarılı şehit tabutlarına gözü yaşlı on binlerce vatandaş omuz verir... Gaziler baş tacı edilir. Ancak bu ülkede, her şeyi olduğu gibi şehit ve gazilere karşı beslenen derin sevgiyi de birileri ranta çeviriyor. Özellikle son yıllarda etrafımız şehit ve gazileri gelir kapısına çeviren veya iktisadi teşebbüs olarak faaliyet gösteren derneklerle doldu.

KAPI KAPI GEZİYORLAR

'Şehit ailelerine ve gazilere yardım topluyoruz' diyerek vatandaşların duygularını sömüren kişilerin son hedefi ise Bursalı şehit babası Muhsin Aydın oldu. Oğlu Bahadır Aydın'ı Ağustos 2015'te Siirt'te çıkan çatışmada şehit veren baba Muhsin Aydın'ın 1050 Konutlardaki evinin kapısın çalan kişiler, "Şehit aileleri ve gazilerimiz yararına dergi satarak bağış topluyoruz. Destek olur musunuz?" diye sordu. Kendisi de Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği'nde yönetici olan Muhsin Aydın karşısındakilere nereden geldiklerini sorunca Gemlik merkezli 'Terörden Zarar Görenler Sosyal Yardımlaşma Derneği' cevabını aldı.

POLİS ÇAĞIRDI

Şehit ve gazilerin adını kullanarak bağış toplama yetkileri olmayan kişileri polise şikâyet eden Muhsin Aydın, "Emek Polis Merkezi'nden gelen memur arkadaşlar bu kişileri karakola götürdü. Ancak karokala alınan iki şahıs, sattıkları derginin iktisadi teşebbüs yayını olduğunu söyleyince serbest bırakıldı. Şehit babasından bile 'şehit ailelerine yardım' kılıfıyla para isteyen dernek ve kişilere tepki gösteren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Bursa Şube Başkanı Metin Şenol, benzer olayların önüne geçmek için yasal düzenleme istedi.

YASAL AMA...

Devletin terör kaynaklı mağduriyetleri gidermek için gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirten Şenol, "Önüne gelen bir dernek kurmuş ve para topluyor. Tabi ki dernek kurmak yasal bir iş... Dernekler için bağış toplamak da yasal. Buna sözümüz yok. Ancak derneğin giderlerini karşılama için toplanan bağışlara 'şehit ve gazilerimizi' alet etmesinler. Bunun yanı sıra dernek isimlerinde de kolayca şehit ve gazi ibaresinin kullanılabilmesine karşıyız. Biz bu yöntemle vatandaşlardan para toplayan 8 dernek tespit ettik" dedi.

DÜZENLEME ŞART

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği'nin 26 Ağustos 1915'te kurulduğunu hatırlatan Bursa Şube Başkanı Metin Şenol, "1983 yılında her yan dernek dolunca, devlet çıkardığı 2847 Sayılı Kanun ile bizim derneğimizi kamu yararına çalışan dernekler statüsüne alarak diğerlerinden ayırdı. Şuan bizim isteğimiz derneğimizin isim ve logosunun tescillenmesi. Önüne gelen tabelasına şehit ve gazi yazdıramasın. Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. 2847 Sayılı Kanuna tabi olmayan dernekler şehit ve gazi ibarelerini kullanamasın. Bu olayların önüne ancak böyle geçebiliriz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.