Hava Durumu

Başkan Ataş: Koruma kararları sorunlu

Saadet Partisi Bursa il Kadın Kolları Başkanı Hatice Ataş, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, kadına şiddete vurgu yaptı. Ataş, “Koruma kararlarının etkin uygulanmaması ve cezasızlık algısı, bu sorunu daha da derinleştirmektedir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2026 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2026 14:51
Muhabir: Serap Öztürk
Başkan Ataş: Koruma kararları sorunlu

Bursa Saadet İl Kadın Kolları teşkilatı, verdikleri iftar yemeğinde gönülleri birleştirdi. İftar yemeğine Saadetli kadınların yanı sıra Karaman Mahallesi Muhtarı Hatice Avcı ve Toplumsal Uyuşturucu İle Mücadele Eğitim Federasyonu (TUMEF) Bursa İl Şube Başkanı Tülay Armağan da katılım sağladı. Bursa il Kadın Kolları Başkanı Hatice Ataş, konuşmasında Ramazan ayının birlik, beraberlik ve dayanışma ayı olduğunu aktararak, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Gecede ayrıca kadınlara karanfiller takdim edildi. Konuşmasında kadınlar için adalet ve toplumal huzura değinen Ataş, “Kadın için adalet sağlanmadan, toplum için huzur sağlanamaz. Kadınların karşı karşıya kaldığı sorunlar münferit değil, yapısal ve çok boyutludur” dedi.

‘TOPLUMU ETKİLİYOR’

“Kadına yönelik şiddet, güvencesiz çalışma koşulları, eğitimden kopuş, sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan eşitsizlikler ve karar mekanizmalarındaki yetersiz temsil; yalnızca kadınların değil, toplumun tamamının geleceğini doğrudan etkilemektedir” diye konuşan Ataş, geçtğimiz günlerde öğrencisi tarafından katledilen öğretmen Fatma Nur Çelik’e de dikkat çekti. Ataş, “Bu elim hadise, kadına yönelik şiddetin ve güvenlik sorunlarının ne kadar yakıcı ve ertelenemez bir mesele olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bir öğretmenin, bir kadının, bir insanın hayatının böylesine kolay kaybedilebildiği bir ortamda hiçbirimiz gerçek anlamda huzurlu olamayız” mesajını verdi.

CEZASIZLIK ALGISI

Türkiye’de kadınların hayatlarının farklı dönemlerinde psikolojik, ekonomik ya da fiziksel şiddete maruz kaldığına vurgu yapan Ataş, “Koruma kararlarının etkin uygulanmaması ve cezasızlık algısı, bu sorunu daha da derinleştirmektedir. Kadının güvenliği sağlanmadan toplumsal huzurun tesis edilmesi mümkün değildir” diye konuştu. Çalışma hayatında kadınların büyük ölçüde düşük ücretli ve güvencesiz alanlarda yoğunlaştığını aktaran Başkan Ataş, “Ücretsiz bakım yükünün neredeyse tamamen kadınların omuzlarında olması, ekonomik bağımsızlığı sınırlayan temel yapısal sorunlardan biridir. Kadın emeğinin korunmadığı bir düzende sosyal adaletten söz edilemez” ifadelerine yer verdi.

EKONOMİK YETERSİZLİKLER

Ataş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğitim alanında kız çocuklarının özellikle ergenlik döneminde eğitimden kopması, erken yaşta evlilikler ve ekonomik yetersizlikler önemli bir risk alanı oluşturmaktadır. Eğitimdeki eşitsizlik, istihdamdan sağlığa kadar birçok alanda dezavantaj üretmektedir. Sağlık hizmetlerine erişimde ise bölgesel ve sosyoekonomik farklılıklar devam etmektedir. Kadınların koruyucu sağlık hizmetlerine düzenli ve eşit biçimde ulaşabilmesi, kamusal bir sorumluluktur. Siyasal ve kamusal alanda kadın temsili hâlen arzu edilen seviyede değildir. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarında daha etkin yer alması, demokratik meşruiyetin ve sosyal adaletin gereğidir.”

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Ataş, “Öte yandan bütçe politikalarında kadının güçlenmesine ayrılan payın sınırlı kalması, sosyal politikanın telafi edici bir anlayışla yürütüldüğünü göstermektedir. Oysa kadınların güçlenmesi; aile yapısının, çocukların refahının ve toplumsal istikrarın temel şartıdır. Saadet Partisi olarak, kadına yönelik şiddetle etkin ve caydırıcı biçimde mücadele edilmesini, koruma kararlarının eksiksiz uygulanmasını, kadın emeğinin güvenceli hâle getirilmesini, eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini, kız çocuklarının eğitimde kalıcılığını sağlayacak destek mekanizmalarının güçlendirilmesini, kadın sağlığına yönelik koruyucu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını ve kadınların siyasal temsiline yönelik yapısal adımlar atılmasını savunuyoruz. Kadını korunması gereken bir nesne değil; hak sahibi, irade sahibi ve toplumsal hayatın asli öznesi olarak görüyoruz. Çünkü inanıyoruz ki; kadın için adalet sağlandığında, toplum için huzur inşa edilir. Şiddetin her türlüsüne karşı kararlı mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz” mesajını verdi.

Kaynak: Serap Öztürk

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.