Hava Durumu

Toplu sözleşme bahane mi?

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde geçtiğimiz hafta gündeme gelen ‘Toplu sözleşme ve grev’ konusunun altında sendikanın son 4 yıldır alamadığı aidatlar olduğu iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2024 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2024 10:12
Kaynak: (BÜLTEN)
Toplu sözleşme bahane mi?

HAK İŞ Konfederasyonu Bursa İl Başkanı Mustafa Yavuz, geçtiğimiz hafta basın aracılığı ile Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem'e çağrı yaparak, 1 Ocak'tan beri devam eden toplu iş görüşmelerinin sonuçlanmaması nedeniyle greve gidebileceklerini bildirdi. Yerel seçimlerin 31 Mart’ta yapılması ve halen görevde olan Belediye Başkanının sadece bir aydır işbaşında olmasına rağmen, 1 Ocak’tan itibaren 90 günde yapılamayan sözleşmenin faturasını yeni yönetime kesmeye çalışan HAK İŞ Konfederasyonu’nun son 5 yılda sadece 10-11 ay aidatlarını alabildiğini, yaklaşık olarak 49-50 ay ise aidatlarını alamadığı, bu rakamın da 5 milyon tl olduğu ve asıl sorunun da sendikanın kendi alacağı olduğu ileri sürüldü.

ALACAK 5 MİLYON LİRA!

Sendikaya üye olan tüm işçilerden her ay bir günlük brüt ücreti (1 günlük yevmiyesi) kadarının maaşından ‘Sendika Aidatı’ olarak işveren tarafından kesildiği ve bu ücretin de her ay sendikaya aktarıldığı belirtilirken, asgari ücret alan bir işçiden kesilen miktarının bugünkü rakamlara göre 666 lira 75 kuruş olduğu, işçinin maaşına göre de bu rakamın daha da yukarıya çıktığı öğrenildi. Son 5 yılda işçinin maaşından kesilen ancak sendikaya aktarılmayan ücretin ise 5 milyon lirayı bulduğu, geçtiğimiz günlerde açıklanan Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin borçlarında ortaya çıktı.

ALACAK İSTEME HAKKINI KULLANMAMIŞ!

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden son 5 yılda yaklaşık 5 milyon lira gibi bir aidat alacağı birikmiş bulunan Hak İş Konfederasyonu’nun geçtiğimiz yıllarda birkaç kez yazı ile alacağı tahsil etmek için belediyeye müracaat ettiği ancak tahsilatı bir türlü yapamadığı öğrenilirken, bu konuda müfettiş isteme hakkı olmasına rağmen her ne hikmetse bugüne kadar böyle bir talepte bulunmadığı, ancak daha 1 ay önce göreve yeni başlayan yönetimden bu parayı alabilmek için ‘grev’ tehdidini masaya koyması kafaları karıştırıyor.

İŞÇİLER TEDİRGİN!

Bu arada, sendikanın Ocak ayından bu yana toplu sözleşme konusunda hiçbir adım atamamasına rağmen seçimden sonra hemen grev konusunu masaya koyması Belediye çalışanlarında da büyük tepkiye neden oldu. 3 ay boyunca bu konuda hiçbir adım atmayan ve bazı yaptırımları olmasına rağmen bunu hiç gündeme getirmeyen sendikanın seçimden hemen sonra grev silahını çekmesine anlam veremediklerini belirten işçiler, “Yeni yönetime zaman tanınmalı. Karşılıklı görüşerek uzlaşmak için adım atılmalı. Bu yapılmadan direk grev istenmesi doğru bir hamle değil. Çalışan ile belediye karşı karşıya getirilmemeli” diyerek tepkilerini ortaya koyuyorlar.

Ayrıca son ayda tam olarak ödenemeyen işçi maaşları varken sendikanın kendi alacağının tahsiline gitmek istemesi, sendikanın öncelikli görevi olan işçi haklarına olan duyarlılığını işçiler tarafından sorgulanmasına sebep oldu.

600 CİVARINDA ÜYESİ VAR

Hak İş Sendikası’nın Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde 2018 yılından bu yana hak sahibi olduğu ve yaklaşık olarak da 600 üyesinin olduğu öğrenilirken, 31 Mart Yerel seçimlerinin ardından DİSK’in Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde hak sahibi olmak için imza kampanyası başlattığı ve şu ana kadar da yaklaşık 100 işçinin bu sendikaya üye olmak için imza attığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Bu gelişmeler çerçevesinde görevdeki yönetim ile sendikaların yakın bir zamanda bir araya gelerek sorunu masaya yatırması ve bir çözüme ulaştırması bekleniyor.

Kaynak: (BÜLTEN)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.