Emzirme, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor
Emzirme, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor
Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, emzirmenin annenin doğum sonrası toparlanmasına yardımcı olduğunu, meme ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını ve annenin sağlıklı kilosuna dönmesini desteklediğini söyledi.
Haber Giriş Tarihi: 01.08.2025 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2025 16:48
Kaynak:
İHA
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, bebek dostu hastane anlayışıyla tüm anne ve anne adaylarını bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. 1-7 Ağustos Emzirme Haftası kapsamında, Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yeni Doğan Bilim Dalı Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, anne sütünün sadece bebek sağlığı açısından değil, aynı zamanda doğanın korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için taşıdığı öneme de dikkat çekti.
Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, anne sütü, bebeklerin doğumdan itibaren ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini içeren, bağışıklığı güçlendiren, sindirimi kolay ve tamamen doğal bir besin olduğunu söyleyerek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini, sonrasında ise uygun ek gıdalarla birlikte iki yaş ve ötesine kadar emzirmenin sürdürülmesini önermektedir. Kolostrum olarak bilinen ilk süt, bebeğin ilk aşısı niteliğindedir. Zeka gelişimini destekleyen bir besin, aynı zamanda anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Emzirme; annenin doğum sonrası toparlanmasına yardımcı olur, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır ve annenin sağlıklı kilosuna dönmesini destekler" diye konuştu.
Emzirmenin yalnızca bireysel sağlık için değil, çevresel sürdürülebilirlik açısından da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Çakar, "Anne sütü sağlıklı nesillerin yetişmesine sağladığı katkı kadar, geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak için de en sürdürülebilir besin kaynağıdır. Üretim, paketleme, taşıma ve atık yönetimi gibi çevreye zarar veren süreçlere ihtiyaç duymaz. Hazır mamalara kıyasla karbon ayak izini neredeyse sıfıra indirir. Atıksız bir beslenme biçimi olması nedeniyle emzirme, çevre dostu bir tercihtir. Bebeğin doğru pozisyonda olması ve areolanın tamamını kavrayarak emmesi, etkin süt alımı için önemlidir. Günlük 6-8 idrara çıkış, yeterli süt alımının göstergesidir. Anne sütü, oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 4 gün ve derin dondurucuda 6 ay boyunca güvenle saklanabilir. Süt saklanırken kap veya poşetin üzerine tarih, gün ve gece ya da gündüz yazılmasını da önermekteyiz" dedi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Emzirme, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltıyor
Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, emzirmenin annenin doğum sonrası toparlanmasına yardımcı olduğunu, meme ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını ve annenin sağlıklı kilosuna dönmesini desteklediğini söyledi.
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, bebek dostu hastane anlayışıyla tüm anne ve anne adaylarını bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor. 1-7 Ağustos Emzirme Haftası kapsamında, Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yeni Doğan Bilim Dalı Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, anne sütünün sadece bebek sağlığı açısından değil, aynı zamanda doğanın korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için taşıdığı öneme de dikkat çekti.
Emzirme Hemşiresi Kübra Nur Çakar, anne sütü, bebeklerin doğumdan itibaren ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini içeren, bağışıklığı güçlendiren, sindirimi kolay ve tamamen doğal bir besin olduğunu söyleyerek, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF, bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütüyle beslenmesini, sonrasında ise uygun ek gıdalarla birlikte iki yaş ve ötesine kadar emzirmenin sürdürülmesini önermektedir. Kolostrum olarak bilinen ilk süt, bebeğin ilk aşısı niteliğindedir. Zeka gelişimini destekleyen bir besin, aynı zamanda anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Emzirme; annenin doğum sonrası toparlanmasına yardımcı olur, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır ve annenin sağlıklı kilosuna dönmesini destekler" diye konuştu.
Emzirmenin yalnızca bireysel sağlık için değil, çevresel sürdürülebilirlik açısından da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Çakar, "Anne sütü sağlıklı nesillerin yetişmesine sağladığı katkı kadar, geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakmak için de en sürdürülebilir besin kaynağıdır. Üretim, paketleme, taşıma ve atık yönetimi gibi çevreye zarar veren süreçlere ihtiyaç duymaz. Hazır mamalara kıyasla karbon ayak izini neredeyse sıfıra indirir. Atıksız bir beslenme biçimi olması nedeniyle emzirme, çevre dostu bir tercihtir. Bebeğin doğru pozisyonda olması ve areolanın tamamını kavrayarak emmesi, etkin süt alımı için önemlidir. Günlük 6-8 idrara çıkış, yeterli süt alımının göstergesidir. Anne sütü, oda sıcaklığında 4 saat, buzdolabında 4 gün ve derin dondurucuda 6 ay boyunca güvenle saklanabilir. Süt saklanırken kap veya poşetin üzerine tarih, gün ve gece ya da gündüz yazılmasını da önermekteyiz" dedi.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
Karsan'dan meslek liselerindeki kız öğrencileri iş hayatına hazırlayacak hamle
Bursa’da nacakla oynayan çocuğun parmağı kopma noktasına geldi
İsrail’den Hamas’ın üst düzey komutanına hava saldırısı: 3 ölü
Endonezya'daki sel ve toprak kaymalarında ölü sayısı bini aştı
Bakan Tunç’tan TCK İçin ceza artışı açıklaması
Bakan Ersoy: "15 Aralık, artık dünya takviminde Türk dili için özel bir yer alacak"
Bursa'da vinçli kamyon alev alev yandı
Uzmanından endişelendiren açıklama; Bursa ve Konya Ovaları çöküyor
Bakan Kurum'dan deprem bölgesinde ‘Yerinde dönüşüm' paylaşımı