Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle kereviz tohumunun farklı gıdalarla kombinasyonları incelenerek kanser hücreleri üzerindeki potansiyel etkileri araştırılacak.
Haber Giriş Tarihi: 24.07.2025 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2025 13:21
Kaynak:
İHA
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Arş. Gör. Sena Davran Bulut yürütücülüğünde, Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu ile Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Hacı Ali Döndaş’ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
"Kereviz Tohumu Ekstraktı ve Apigeninin Lacticaseibacillus rhamnosus GG Probiyotik Bakterisi ile Oluşturdukları Sinbiyotik Kombinasyonun Kolorektal Kanser Üzerindeki Farmabiyotik Potansiyeli" başlıklı proje ile bitki özleri ve fenolik birleşiklerin, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri olan probiyotikler ile sinbiyotik kombinasyonlarının formülasyonları incelenecek. Bu formülasyonların kolorektal kanser üzerindeki iyileştirici etkileri araştırılacak. Yenilikçi ve kapsamlı yöntemlerin kullanılacağı projeye, BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Yavuz Erden ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Naciye Yaktubay Döndaş araştırmacı olarak katkı sağlayacak.
Kereviz tohumunun sağlık alanındaki etkileri değerlendirilecek
Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Arş. Gör. Sena Davran Bulut, "Yürüteceğimiz çalışmalarda doğal biyoaktif bileşenlerin ve probiyotiklerin etkileşimini inceleyerek fonksiyonel gıdaların kanser önleyici etkilerini araştıracağız. Kereviz tohumu ekstraktı ve apigeninin, probiyotiklerle birlikte oluşturduğu sinbiyotik kombinasyonların kolorektal kanser hücreleri üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirilecek. Bu çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasını hedef alan doğal ve tamamlayıcı tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Proje sonunda elde edilecek bilimsel keşiflerin, fonksiyonel gıda ve gıda takviyesi alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlaması ve toplum sağlığına yönelik doğal çözümler sunması hedeflenmektedir. Bu düşüncelerle bizlere olan desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum" dedi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise insan sağlığına yönelik yenilikçi çalışmalarından dolayı Arş. Gör. Bulut ile proje ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Kanseri önlemede yeni umut: Kereviz tohumu
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle kereviz tohumunun farklı gıdalarla kombinasyonları incelenerek kanser hücreleri üzerindeki potansiyel etkileri araştırılacak.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünden Arş. Gör. Sena Davran Bulut yürütücülüğünde, Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu ile Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. Hacı Ali Döndaş’ın danışmanlığını yaptığı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
"Kereviz Tohumu Ekstraktı ve Apigeninin Lacticaseibacillus rhamnosus GG Probiyotik Bakterisi ile Oluşturdukları Sinbiyotik Kombinasyonun Kolorektal Kanser Üzerindeki Farmabiyotik Potansiyeli" başlıklı proje ile bitki özleri ve fenolik birleşiklerin, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri olan probiyotikler ile sinbiyotik kombinasyonlarının formülasyonları incelenecek. Bu formülasyonların kolorektal kanser üzerindeki iyileştirici etkileri araştırılacak. Yenilikçi ve kapsamlı yöntemlerin kullanılacağı projeye, BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Yavuz Erden ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Naciye Yaktubay Döndaş araştırmacı olarak katkı sağlayacak.
Kereviz tohumunun sağlık alanındaki etkileri değerlendirilecek
Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Arş. Gör. Sena Davran Bulut, "Yürüteceğimiz çalışmalarda doğal biyoaktif bileşenlerin ve probiyotiklerin etkileşimini inceleyerek fonksiyonel gıdaların kanser önleyici etkilerini araştıracağız. Kereviz tohumu ekstraktı ve apigeninin, probiyotiklerle birlikte oluşturduğu sinbiyotik kombinasyonların kolorektal kanser hücreleri üzerindeki potansiyel etkileri değerlendirilecek. Bu çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasını hedef alan doğal ve tamamlayıcı tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Proje sonunda elde edilecek bilimsel keşiflerin, fonksiyonel gıda ve gıda takviyesi alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine zemin hazırlaması ve toplum sağlığına yönelik doğal çözümler sunması hedeflenmektedir. Bu düşüncelerle bizlere olan desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Ahmet Akkaya’ya teşekkür ediyorum" dedi.
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise insan sağlığına yönelik yenilikçi çalışmalarından dolayı Arş. Gör. Bulut ile proje ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Kaynak: İHA
En Çok Okunan Haberler
Karsan'dan meslek liselerindeki kız öğrencileri iş hayatına hazırlayacak hamle
Bursa’da nacakla oynayan çocuğun parmağı kopma noktasına geldi
İsrail’den Hamas’ın üst düzey komutanına hava saldırısı: 3 ölü
Endonezya'daki sel ve toprak kaymalarında ölü sayısı bini aştı
Bakan Tunç’tan TCK İçin ceza artışı açıklaması
Bakan Ersoy: "15 Aralık, artık dünya takviminde Türk dili için özel bir yer alacak"
Bursa'da vinçli kamyon alev alev yandı
Uzmanından endişelendiren açıklama; Bursa ve Konya Ovaları çöküyor
Bakan Kurum'dan deprem bölgesinde ‘Yerinde dönüşüm' paylaşımı