Hava Durumu

Konfor alanı nedir?

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında çok değerli bilgiler verdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 19:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 19:52
Kaynak: (Serap Genç)
Konfor alanı nedir?

Konfor alanı, kişiyi rahatsız eden durum olmasına rağmen, kendini o şartlara alıştırdığı ve rahat edip güvenli bulduğu için adım atmaya cesaret edememe, risk alamama, tanıdık olmayan hiçbir durum/duyguyu hayatına dahil etmeme ve mevcut durum içinde kalma isteği şeklinde kendini gösterebilir. 

Her insanın yaşam deneyimi ve hayata bakış açısı farklı olduğu için konfor alanı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Konfor alanının adı her ne kadar konfor içerse de, sadece kişinin kendini huzurlu ve mutlu hissettiği yer değildir, aynı zamanda olumsuz duygular hissetse bile kendini o duruma alışık hissettiği yerdir. 

Kişi konfor alanında kaldıkça büyüme ve gelişimini, kim olduğunu, neleri başarabildiğini görmesini de engellemiş olur. Konfor alanından çıkmadıkça diğer basamak olan gelişim basamağına geçmek de güçleşir. Gelişim aşaması kolay olmadığı, rahat hissettirmediği, belki de kişinin hiç deneyimlemediği ve başarısızlık korkusu nedeniyle kaçma davranışı göstermesine ve sonuç olarak kendini rahat hissettiği alanda tutmaya neden olabilmektedir. 

İnsanlık tarihine bakıldığında, bulunan olumlu gelişmelerin ardında, zorlu ve stresli yaşam olayları olduğu da görülmektedir. Görünen durum ne kadar zor ve stresli bir yaşam örüntüsü olsa da, bu gelişimin bir üst basamağına çıkmanın da bir göstergesidir.

Stresli zamanlar ve bulunduğunuz yerdeki rahatsızlıklar aslında büyümenin ve içinizdeki incinin de ortaya çıkmasını sağlayan bir işaretidir. Unutulmamalı ki, rahatsız edici ve zorlayıcı durumlar, harekete geçmeyi sağlayacak en önemli motivasyon kaynağıdır.''dedi.

Kaynak: (Serap Genç)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.