Hava Durumu

BUSİAD'ın iftar yemeğinde Bursa konuşuldu

Yazının Giriş Tarihi: 07.04.2022 16:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.04.2022 16:19

Uzun zamandır Covid-19 nedeniyle ara verilen iftar programları ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da yeniden başladı.
Önceki akşam kısa adı BUSİAD olan Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği‘nin iftar yemeğine YeniDönem Gazetesi adına  çalışma arkadaşım Serap Öztürk ile birlikte katıldık.
Geleneksel Çekirge Toplantısı ve İftar Programı olarak düzenlenen gecede; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Maliye eski bakanı Lütfullah Kayalar, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, BTSO Başkan Vekili Cüneyt Şener, BUÜ Rektörü Prof.Dr.Ahmet Saim Kılavuz, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, Bursa İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, kurum müdürleri  ve çok sayıda  iş insanları yer aldı.  
****
İftardan önce kısa konuşmalar yapıldı. İlk konuşmayı BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar yaptı. Küçükkayalar, konuşmasında bu tür buluşmaların kent adına, birlik ve beraberlik adına önemli olduğuna dikkat çekti.
Başkan Aktaş da iftar öncesi kısa bir konuşma yaptı, asıl konuşmasına iftardan sonra devam etti.
Programın esas amacı Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursalı İş İnsanlarına bugüne kadar yaptığı, yapmakta olduğu ve  projelendirilen çalışmalardı.
****
Ele alınan konular sırasıyla;
2040 Çevre Düzeni, Kültür Park Master Planı, TEKNOSAB yapılanması ve etkileri bir diğeri de ulaşımda yeni yatırımlardı.
Başkan Aktaş’ın konuşmasının başında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi ile mücadele vardı. Bursa özelinde  Omuz Omuza Kampanyası ile on binlerce vatandaşa ulaşıldığı ve büyükşehirin bu mücadelede ilkleri gerçekleştirerek önemli hizmetler ortaya koyduğunu belirtti.
Aktaş, bu mücadele ile birlikte ulaşımda, tarımda, turizmde kültür sanat alanında da sürekli çalışmalar yaparak Bursalılara hizmetin devam ettiğinin altını çizdi.
“Bursa yeniden şekillendirilecek” diye başlayan Aktaş, Bursa’nın 1/100.000’lik ‘2040 Çevre Düzeni Planı’ ile kentin değişen ihtiyaçları doğrultusunda sanayi ve konut alanlarının yeniden belirleneceğini belirtti.
3 Milyon 150 bin nüfuslu bir şehirde yaşamanın bazı avantajları olduğu kadar dezavantajların da kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Alinur Aktaş, “ Bugün Bursa’da en önemli üç problemimiz nedir diye sorduğumuzda en başında ulaşım ve trafik sorunu cevabı geliyor dedi ve ekledi. Herkes ulaşımı konuşuyor. Trafik bir sebep değil bir sonuçtur” dedi.
****
Konuşmasında önemli bir detayı daha açıklayan başkan Aktaş, Çalı bölgesi örneği vererek trafiğin bu koşullarda kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Çalı bölgesinin resmi olmadığını ben şimdiye kadar bilmiyordum. Benim gibi çoğu Bursalı da bilmiyor sanırım. Zamanında yapılmış işletmelerle devam eden, büyüyen bir alan. Haliyle trafik sorununun olabileceğini belirten Alinur Aktaş, ‘Bursa’da yaparak değil, yıkarak dönüşümün gerçekleşeceğini’ söyledi.
Kürsüde özellikle belirtilen bir başka konu ise; Bursa’nın yüksek katma değerli işlere ihtiyacının olduğu, bunun için de ileri teknoloji ile yepyeni hamlenin vakti geldiğini belirtti. Bunun çözümünü de sadece belediye başkanı, vali, kaymakam veya milletvekilleriyle  değil, Bursa’nın tüm dinamikleriyle birlikte sonuca ulaşılabileceğini hatırlattı.
Yine bu konuda önemli çalışmayı hayata geçirmek için Şehir Tasavvuru adı altında herkesin hayalindeki bir Bursa için bir anket çalışması yaparak 10 bin 200 küsür kişiye ulaştıklarını belirten Başkan Aktaş, ezberleri  bozan bir şehir için herkesin fikrine başvurduklarını açıkladı.
****
Biliyorsunuz Büyükşehir’in bir sloganı var...
‘Canla Başla Bursa İçin’ bu sloganı şehrin birçok noktasında görüyoruz. Alinur Aktaş ve ekibi göreve geldiği günden beri bu slogan çerçevesinde çalışmalarını yapar.
BUSİAD iftar  programında da aynı başlıklarla konuşmasını sürdürdü.
Başkan Aktaş, burada birçok çalışmadan bahsetti. Benim en çok ilgimi çeken konu Kültür Park Master Planı idi.
Aktaş da konuşmasında buranın önemine yer verdi.
50 yıllık hatıraların olduğu Bursalı olsun olmasın milyonlarca insanın bir kere de olsa uğradığı şehrin kalbinde bir yer…
Son günlerde medyada da yer alan Kültür Park Master Planı dönüşüme hazırlanıyor. Bunun için de gençlerle, üniversite hocalarıyla ve ilgili kurumlarla atölye çalışmaları yapılmış, projeye start verilmesi bekleniyor.
Kültür Park Master Planı’ndan neler olacak?
* Parkın çevresiyle ilişkiler güçlendirilerek giriş ve çıkışlar düzenlenecek ve estetik hale getirilecek.
* Park içi araç hareketlerinin yarattığı güvensiz ortam ortadan kaldırılacak araç ve yaya dolaşımı yeniden düzenlenerek yaya öncelikli ulaşım düzenlemesi yapılacak.
* Otopark kapasiteleri iyileştirilecek.
* Parkta cazibe yaratacak yeni aktivite alanları oluşturulacak.
* Yürüyüş, bisiklet parkurları ve spor alanları geliştirilecek.
* Yeşil alanların geliştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.
* Park içi yapısal unsurlar ayıklanacak, karakterleri parka uygun hale getirilecek ya da yeniden inşa edilecek.
*Park içi kent mobilyaları yenilenecek.
* Açıkhava Tiyatrosu yenilenecek.
* Arkeoloji Müzesi eklentilerle geliştirilecek.
Özetle; BUSİAD’ın iftar yemeğinde büyükşehirin 2035 ve 2040 eylem planlarının detaylarını öğrenme şansını yakaladık.
Şu bir gerçek;
Bursa, sürekli göç alan ve birçok yönüyle gelişen bir şehir. Böylesine hızlı gelişen bir kent için gerek kısa gerekse uzun vadede eylem planı hazırlamak kaçınılmazdır. Büyükşehir belediyesi de bu konuda çalışmalarını hazırlamış.
Biz de burada şu talebimizi iletiyoruz. Projelendirilen çalışmalar kısa sürede bitecek mi?
Sağlıkla kalın!
 




 
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.