Kentsel dönüşüm, şehirlerin fiziksel, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan iyileştirilmesi için yapılan çalışmaların bütünü olarak adlandırılır.
Bu çalışmalar, çarpık kentleşmenin ve gecekondulaşmanın önlenmesi, afet riski taşıyan yapıların yenilenmesi, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi gibi hedefleri kapsar.
Türkiye'de kentsel dönüşüm, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.
Bu kanuna göre, riskli alan olarak tespit edilen bölgelerde, bu yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması zorunludur.
Bu nedenle…
Kentsel Dönüşüm, Türkiye'de son yıllarda önemli bir gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu kapsamda, birçok kentte kentsel dönüşüm projeleri yürütülmektedir.
Önemli bir dönüşümden geçen kentlerden biri de tartışmasız Bursa’dır.
Ulaşımdan altyapıya kadar her alanda Bursa’yı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllarda hayata geçirdiği projeler içinde kentsel dönüşüm de var.
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'nın depreme karşı daha dirençli kent haline gelmesi için birçok noktada kentsel dönüşüm projelerine hız verildi.
Geçtiğimiz ay Yiğitler Kentsel Dönüşümü’nde hak sahiplerine anahtarlarını teslim eden Büyükşehir Belediyesi, Tarihî Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Hisar Bölgesi, Sıcaksu, Gaziakdemir, Akpınar 1050 Konutlar, Altıparmak, Karapınar ve Arabayatağı projelerinde çalışmalarını tam gaz sürdürüyor.
Bunlardan biri de Beşyol…
Bir diğer ismi, kentin İstanbul’a açılan kapısı olan İstanbul Caddesi projesi.
Beşyol bölgesi, yıllardır plansız bir yapılanmanın esiri olmuş bir bölge.
Konum itibariyle de şehrin merkezi olması yönünde sirkülasyonun yoğunlukta olduğu bir bölge. Uzun yıllardır da bölgenin kentsel dönümünden bahseder dururuz.
Nihayet başladı ve bölge şehrin vitrini olmaya aday.
Yıkımların hızlı bir şekilde devam ettiği bölgede önceki gün projenin ikinci etap alanında kalan binanın yıkım törenine, Büyükşehir’in daveti üzerine katıldık.
Burada Başkan Alinur Aktaş, hem Bursa’da çalışmaların sürdüğü kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili bilgiler paylaştı hem de İstanbul Caddesi’ndeki bu proje için konuştu.
Başkan Aktaş, belediyecilikte en zor işlerden birinin kentsel dönüşüm olduğunu her seferinde dile getiriyor.
Burada aynı cümleyi yineleyerek söze başladı.
Ve devamında…
Bursa için Uludağ ne kadar gerçekse, depremin de o kadar büyük bir gerçek olduğunu hatırlattı. Başkan Aktaş, vatandaşa da şu sözlerle seslendi: “Arabamızı, eşyalarımızı yenilerken masrafa giriyorsak, evlerimizi yenilerken de bazı masrafları göze almamız gerekiyor!”
Sonrasında;
“Biz emlak fuarlarında daire satmak için kentsel dönüşüm yapmıyoruz. Tamamen dönüşüm yapabilmek için konut üretiyoruz ve tamamını kentsel dönüşümde kullanıyoruz. Biz Bursa’nın değişmesini ve dönüşmesini arzu ediyoruz. İnsanlarımız sağlıklı, güvenli binalarda otursun istiyoruz. Acilen depremle alakalı adımlar atmak lazım. Yıkmak zor iş. Kimsenin hayalleriyle oynamak gibi bir derdimiz yok. Biz gönüller yapmaya geldik. Ama takdir edersiniz ki 40-50 yıllık, hiçbir dayanımı olmayan, bir gün mezarımız olma ihtimali olan binaların acilen yıkılıp yenilenmesi gerekiyor” sözleri alanda alkış aldı.
Başkan Alinur Aktaş, konuşmasında mevcut çalışmalarda gelinen aşamayı da bizlerle paylaştı.
Paylaşılan bilgilere göre;
İstanbul Caddesi’nde Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ilk etabında 193 konut, 118 ofis ve 30 dükkânın inşaatı büyük ölçüde tamamlanmış. Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 103 konut, 77 ofis ve 13 dükkân, bölgenin dönüşümünde rezerv olarak kullanılıyor, projenin ikinci etabının uygulanacağı alana kamulaştırma ve yıkımlar da büyük ölçüde tamamlandı.
Yani…
Alanda toplam 362 adet binada 954 adet bağımsız bölümün yıkımının tamamlandığını öğrendik.
Altıparmak’taki dönüşümden de bahseden Aktaş, “kararlıyız, yıl sonuna kadar da ilk yıkımlara başlayacağız. Birilerine rant sağlayalım, birilerini zengin edelim derdinde değiliz. Vatandaşlarımızın geleceğinin güvenli olması, yeni yolların açılması, tarihi mekanların ortaya çıkarılması gibi bir önceliğimiz var” dedi.
Evet…
Kentsel Dönüşüm, ülkemizin sağlam bir geleceği için önemli bir fırsattır. Bu fırsatın doğru bir şekilde değerlendirilmesi ile, daha güvenli, modern ve yaşanılabilir kentler oluşturulmak mümkün.
Hele deprem kuşağında olan ülkemiz için hayati bir meseledir.
Bunun acısını zaman zaman yaşıyoruz.
Son olarak 6 Şubat’ta 11 ilimiz yerle bir oldu. 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti.
Sözün özü…
Dönüşüm şart!
Ve şehri yönetenlerin de tek isteği bu dönüşümün birlikte yapılması.
Hani kentimize özel, her platformda, her kürsüde ve hepimizin gururla dile getirdiği bir kalıplaşmış cümlemiz var!
“Tüm zamanların en güzel şehri Bursa…”
İşte bu şehir, dönüşümünü gerçekleştirecek ve daha da güzel olacak diye umut ediyoruz!
Sağlıkla Kalın!