Hava Durumu

Sosyal Belediyecilik

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.02.2024 13:55

Malumunuz…

Önümüzde bir seçim var.

Ülkemizde seçimlerin çok renkli bir atmosferde geçtiğine şahitlik ettik, etmeye devam ediyoruz.

Yine bir seçime doğru yol alırken, tanıdık adaylarla birlikte yeni adaylarda sahada…

Hepsinin ayrı heyecanı, ayrı hedefleri var bu kadim şehir için…

31 Mart’a doğru adım adım ilerlerken…

Kentlerimizi yönetmeye talip adaylar çeşitli başlıklarda bizlere kendilerini anlatmaya çalışıyorlar.

İşte!

Bu çalışmaların olmazsa olmazı sosyal belediyecilik mevzusu.

Aslında belediyelerin en temel görevidir bu konu.

Sosyal belediyecilik çeşitli mecralarda çoğu kişi dile getiriyor, ancak  biz de bu sütunlarda bir kez daha sizlere aktarmaya çalışalım.

Sosyal belediyecilik, yerel yönetimlerin sadece altyapı ve teknik hizmetlere odaklanması yerine, kentte yaşayan tüm kesimlerin sosyal ihtiyaçlarını da gözeten bir yönetim anlayışıdır. Bu anlayış, sosyal devlet anlayışının yereldeki izdüşümü olarak nitelendirilebilir.

Sosyal belediyecilik, günümüzde birçok belediye tarafından benimsenen bir yönetim anlayışıdır. Bu anlayışın yaygınlaşması, daha adil, eşitlikçi ve yaşanabilir kentlerin oluşmasına katkıda bulunacaktır.

Bu bağlamda;

Bursa Büyükşehir Belediyesi de sosyal belediyecilik anlayışını benimsemiş ve bu kapsamda birçok hizmeti hayata geçirerek önemli aşamalar kaydettiğini belirtmekte fayda vardır.

Türkiye’de birçok belediyeye veya kuruma örnek olacak uygulamaları var Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin…

Bunlardan bir BURSKOOP…

Bursa Kalkınma ve Eğitim Kooperatifi (BURSKOOP), 2005 yılından beri eğitime katkıda bulunmak ve maddi durumu yetersiz öğrencilere burs imkanı sunmak amacıyla faaliyet gösteren bir kuruluştur.

Bu kurum her yıl lise ve üniversite öğrencilerine yönelik çeşitli burs imkanları sunuyor.

Hatta…

Geçtiğimiz günlerde Başkan Aktaş, BURSKOOP aracılığıyla Bursa’daki mesleki ve teknik liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilere verdiği maddi destek bursunun, Bursa’daki tüm ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ve maddi durumu zayıf olan başarılı öğrencilere de verilmesi için harekete geçildiğinin müjdesini vermişti.

Aktaş, seçim çalışmalarında da sık sık bu konuyu dile getirerek sosyal belediyecilik anlayışının yeni dönemde daha da artarak devam edeceğinin altını çiziyor.

Yine…

Sosyal belediyecilik anlamında Bursa’da hayata geçirilen bir başka önemli proje de sosyal destek çekleri…

Bu uygulama ile Bursa’da hem ihtiyaç sahipleri hem bakkal esnafı düşünülmüş.

Bu sene  o uygulama daha da geliştirilerek tamamen dijitalleştirilmiş. Talepler alınıp yapay zeka destekli uygulamalarla gerçek sahibine ulaştırmayı hedeflemiş Büyükşehir Belediyesi.

Önceki gün Merinos AKKM’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da katıldığı bir lansman toplantısı ile başta Ramazan Bayramı olmak üzere, Kurban Bayramı, kırtasiye ve emekli sosyal yardımları için imzalar atılmış oldu.

İmza töreni; Bursa Büyükşehir Belediyesi, BESOB, Bursa Bakkallar Odası, Bursa Hazır Giyimciler Odası, Bursa Ayakkabıcılar Odası ve Bursa Kırtasiyeciler Odası başkanları arasında yapıldı.

Bu bağlamda, Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılı içerisinde esnaf odalarına kayıtlı esnaflarda kullanmak kaydıyla toplam 500 milyon TL’lik bir destek paketini hizmete aldı.

Lansman Toplantısında biz de oradaydık. Merinos fuaye alanında gerçekleşen protokol imzalamasında esnafların yoğun ilgisi vardı. Salon hınca hınç doluydu.

Sırayla protokol konuşmaların olduğu toplantıda, gözler seçim çalışmalarını aralıksız sürdüren Alinur Aktaş’ta idi.

Kürsüde önemli mesajlar veren başkan Aktaş, sosyal destek çeklerinin kimseyi incitmeden, rencide etmeden ve mahalle esnaflarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Devamında ise;

“İnsanı merkeze alan hizmet anlayışıyla Bursa’yı yeni yeni hizmetlerle buluşturmaya devam ediyoruz. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturu bizim rehberimizdir. Sosyal destek anlamında farklı kesimleri düşünüyoruz. O yüzden Kart16 uygulamasını başlattık” sözlerini ekledi.

Başkan Aktaş’ın verdiği rakamlara göre;

Şuan fiili olarak Kart16’yı kullanan 10 bin civarında vatandaş var.

Vatandaş, bu kart ile her ay alışverişlerini tekel ürünleri hariç medeni bir şekilde yapma imkanı buluyor.

 Ayrıca bugüne kadar Ramazan sosyal destek çeklerinden 85 bin, kurban giysi destek çekinden 89 bin, eğitim sosyal destek çekinden 127 bin vatandaşımız yararlanmış.

Bunların dışında

Yaklaşık 281 bin vatandaşın elektrik, internet ve su faturalarına destek olmuş büyükşehir.

Yine geçen yıl 7 bin vatandaşın doğalgaz faturasına destek verilmiş. Büyükşehirin Aşevi hizmetinden de bugüne kadar 741 bin vatandaşın yararlandığı bilgisini paylaştı başkan Aktaş.

Bu sene…

Sosyal destek çekleri Bursa’da 1000’e yakın bakkalda geçerli olacak ve bu sayede küçük esnaf toplamda 75 milyon TL ciro elde edecek.

Kabul etmeliyiz ki!

Bu örnek proje vatandaşa destek, esnafa da can suyu olacak

Evet!..

Sosyal belediyecilik hep arzu edilen bir taleptir. Bu anlamda sosyal belediyecilik ilkesiyle çalışmalarını yürüten büyükşehir  binlerce insanın hayatına dokunacak.

Biz de bu lansman toplantısında esnafın mutluluğuna şahit olduk. İhtiyaç sahibi ise, rencide olmadan desteğe kavuşacak.

Sağlıkla Kalın

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.