Mahalli seçimler için geri sayım başladı.
Türkiye, Mayıs ayında 2 turlu önemli bir seçimden geçti. Halk yine tercihini 20 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yana kullandı.
Bu sonuçla Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü bir durum yaşanmazsa 5 yıl daha ülkeye Cumhurbaşkanlığı yapacak.
Şimdilerde…
Ülkemiz bir yandan genel siyasetin artılarını ve eksilerini konuşuyorken, diğer yandan da yerel seçimlerin hesabını yapıyor.
Yerel yönetimler neden önemli?
Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır.
Bunun için…
Yerel Yönetimin işleyişine baktığımızda;
Halk ülke genelindeki olan biten her şeye müdahale etme isteğini bilinçli ve örgütlü bir şekilde yerel yönetimler üzerinde merkeze duyurma eğilimindedir.
Yerel siyasetin merkezi yönetim üzerindeki etkisini görmek ve bilinçli bir yerelleşme ve örgütlü bir toplumun yerel üzerinden merkezi etkileme gücünü görmek için Türk siyasal hayatı çok iyi bir örnektir. Yerel siyasette başarılı olanları, merkezi genel siyasette söz sahibi olduğu sıklıkla müşahede ediliyor.
İnsanların yerel konularda söz sahibi olmaları ve yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine katılmaları için fırsat sunar. Bu da, yerel halkın yaşam kalitesini artırır ve demokratik toplumun güçlenmesine katkıda bulunur.
Bugüne kadar bir çok seçim görmüş biri olarak, şunu çok net ifade edebilirim.
Genel seçimden ziyade beni en çok heyecanlandıran seçim yerel seçimdir.
Çünkü!
Kentlik bilinciyle hareket ediyoruz. Bu kenti en iyi kim yönetir, kimler aday olur, kimlerin ismi geçiyor? gibi sorular üzerinden birçok kulis bilgisi elde ediyoruz.
Kenti yönetenler vaatlerine yenilerini eklerken, koltuğa talip olan adaylar ise eleştirileriyle birlikte şehri daha ileriye taşıyacağını iddia ediyorlar.
Bizi en çok ilgilendiren ise yaşadığımız kentler…
Bursa özeline baktığımızda;
Uzun yıllardır AK Parti’nin yönetiminde olan bir şehir.
Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, 13 ilçe AK Parti’nin elinde, 3 ilçemiz CHP, ve 1 ilçe de Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin yönetiminde…
Bursa’da belediye seçimleri öncesinde siyasi partilerdeki hareketlilik göze çarpıyor.
Resmi olarak start yılbaşından sonra verilecek. Ancak çalışmalar şimdiden başlamış durumda.
CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için şu sıralar farklı kulis bilgileri sızıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayımız Mustafa Bozbey’dir duyurusundan sonra Bozbey, yakın çalışma arkadaşlarıyla birlikte her ne kadar büyükşehir için çalıştığı görülse de diğer taraftan Nilüfer Belediyesi’ne de göz kırptığı bilgileri geliyor kulağımıza…
CHP Bursa örgütlerinde çekişmelere de konu olan bu olay Bozbey, nereye oynuyor, asıl amacı ne, nereye adaysın? Soruları sık sık dillendiriliyor.
Parti içinde hem bu durum yaşanıyorken ilçe kongreleri 3 Eylül tarihinde bitti. Şimdi gözler il başkanlığı seçiminde…
İl başkanlığın için Nihat Yeşiltaş, Turgut Özkan ve Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan'ın ismi geçiyor.
Mevcut durumun nasıl bir yol alacağı ise, önümüzdeki günlerde netleşecek.
MHP’ye baktığımızda;
Seçimlere yine Cumhur ittifakı olarak gireceklerini açıkladığı için Bursa konusunda rahat olduğu görülüyor. Hali hazırda Yenişehir MHP’de. Bu dönem Yenişehir’e ilave olarak Gemlik ve Dağ ilçelerinden bir tanesinin de MHP’ye verilebileceği konuşuluyor.
Bursa’da önemli ölçüde söz sahibi olan bir başka parti tartışmasız İYİ Parti’dir. Geçen hafta Bursa’yı ziyaret eden Genel Başkan Meral Akşener’de Bursa’yı çok önemsediğini defalarca vurguladı.
Bunun için…
Geçmiş dönem TBMM gurup başkanı ve Bursa Milletvekili olan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı sık sık dile getiriliyor. Ve Tatlıoğlu’nun Belediye başkanlığı için istekli olduğunu biliyoruz. Hatta, Tatlıoğlu’nun her yerde “bu seçimde Bursa İyi olacak, bizim olacak” ifadeleri de adaylığını kuvvetlendiren söylemlerdir diyebiliriz.
Şu ana kadar İYİ Parti kanadında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı için geçen hafta tanıdık bir isim daha Bursa kamuoyunda çok konuşuldu.
Dedim ya yerel yönetimlerde kent siyasetinde kulis bilgileri çoktur diye…
Şu sıralar;
2017’de Büyükşehir belediye başkanlığı görevinden alınan Recep Altepe İYİ Parti’nin adayıdır diye bir bilgi de dolaşıyor.
Evet!..
31 Mart yerel yönetimler seçimine daha aylar var. Resmi süreç henüz başlamadı, ama kentte konuşulan birçok aday ve bunlarla birlikte her tarafta yerli yersiz bilgiler mevcut.
Önümüzdeki süreçte daha neler duyacağız, neler konuşacağız? Onu da zaman gösterecek!
Sağlıkla kalın!