Zaman kısalıyor, başkan adayları seçildikleri takdirde neler yapacaklarını anlatıyor, diğer bir yandan da Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanmış olan hizmet odaklı projelerin açılışları ard arda yapılıyor.
Ramazan ayına denk gelen 31 Mart 2024 yerel seçimleri için A'dan Z'ye tüm siyasi partilerin adayları yoğun bir tempo içinde, sabahın erken saatlerinden sahur vaktine kadar mümkün olduğunca halkla bir araya gelip seçim faaliyetlerine devam ediyor. (Seçim bittikten sonra uzun bir süre dinlenmeye ihtiyaçları olacak). Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da önümüzdeki seçimi tekrar kazanabilmek için Bursa'ya gelen çok sayıda bakanın da desteği ile hummalı bir faaliyet içinde. Öyle ki bu dönem Bursalılar, hiç görmedikleri kadar eski ve görevde olan bakanları açılışlarda, meydanlarda, şehrin cadde ve sokaklarında görür hale geldi. Adaylar ses getirecek "bomba" icraat vaatleriyle karşımızdalar. Aktaş'ın son günlerde öne çıkarttığı bir konuya şöyle bir göz atalım.
50.000 ARAÇLIK YENİ OTOPARKLAR
2023 rakamlarına göre otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, motosiklet, traktör gibi tüm araçlar dahil olmak üzere Türkiye'de her 3 kişiye bir araç düşüyor. Bursa'daysa yine 2023 rakamlarına göre motorlu araç sayısı tam 1 milyon 143.000, bu rakamın 2024'ün 3.ayı itibarıyla 1 milyon 200 bine ulaştığını tahmin edebiliriz. Büyük şehirlerin en büyük dertlerinden biri yüksek miktarda araç sayısı bunların yarattığı trafik ve içinden çıkılamayan otopark sorunu.
Özellikle şehir merkezinde araç park edecek bir yer bulabilmek birçok zaman neredeyse imkânsız. Örneğin Gazcılar Caddesi, çift yönlü trafiğe açık olan, sağlı sollu araçların park ettiği, cadde üzerinde de çok sayıda dükkân olduğu için esnafın sıkça mal indirip bindirdiği, sabah sekizden akşam 7'ye kadar park etmiş araçlar sebebiyle sıkıntı yaratan bir cadde. Biraz daha aşağıya inelim; yine Bursa'nın en işlek caddelerinden Ulu Cadde’ye bakalım. Eski adliyeden Kent Meydanı’na doğru ilerlerken sol tarafta çift sıra park edilmiş araçlar sebebiyle trafikte çile çektiren ayrı bir cadde. Hele bir de İnönü Caddemiz var ki Heykel'den aşağıya doğru indikçe, Pazar Pazarı girişinden Veysel Karani'ye kadar park etmiş araçlar yüzünden kaldırımda yürümenin bile mümkün olmadığı bundan dolayı Hindistan trafiğini aratmayan bir cadde.
Bu örneklere Dikkaldırım Caddesi’ni, Etibank Caddesi’ni, Zafer Mahallesi'nde bulunan Zafer Caddesi’ni ve daha yüzlerce caddeyi ilave edebiliriz. Hepsinin ortak sorunu, bulundukları bölgede yeterli otopark alanı olmadığı için cadde üzerine park edilmiş olan araçlar. Hepimiz araç kullanırken de, park edecek yer ararken de, hatta kaldırımlara bırakılan araçlar sebebiyle yaya kaldırımında yürüyemezken de bu sorunu yaşıyoruz.
Peki bu durumun sorumlusu kim diye kendi kendimize sorduğumuzda elbette ki biz araç sahipleri değiliz. Neden ben araba aldım da bu sıkıntıya sebep oldum diye kendimizi suçlayamayız. Sebep belli; zamanında izin verilen plansız yapılaşma, nüfus ve araç artışı geleceğe yönelik hesaplanmadığı için yapılmayan otopark alanları, dar sokaklar ve caddeler.
Başkan Aktaş'ın yeni dönem için lansmanını yaptığı 50.000 Araç Kapasiteli Otopark Alanı Projesi Bursa için hayati önem taşımakta. Bunun yanında bu şehrimizde geleceği düşünerek az çok planlı yapılmış olan caddeler de var. Bunlardan bir tanesi Haşim İşcan Caddesi. 1970'li yıllarda şu anki caddenin olduğu alanda bulunan evler istimlak edilip cadde için alan açılırken birçok kişi "bu kadar geniş caddeye ne gerek var, buraya uçak mı inecek" diyordu. Gel gör ki o yıllarda aşırı geniş yapılıyor denilen cadde şu anki trafiği kaldıramaz halde. Bursa'ya yeni otopark alanları kazandırmak hem güzel hem de maliyetli. Şehir merkezinde buna uygun boş arazi yok ancak vatandaşın hakkı verilerek istimlak yoluyla bunu yapmak mümkün. Bu da Büyükşehir Belediyesi için içinden kolay çıkılacak bir mesele değil yani bunun için çok para lazım.
BİRİ ÇIKIP DESE Kİ!
Bursa'da 1 milyon 200 bin civarı motorlu araç var ve araç sahipleri yüzde 80 -90 oranında araçlarını sokak aralarına ya da cadde üzerlerine park edip evlerine ya da iş yerlerine gidiyor. En ucuz aracın ortalama 300.000 lira olduğu bu dönemde her araç sahibi park etmek için kullandığı belediyeye ait sokaklar için ikametgâhının bulunduğu belediyeye ayda 40 lira (4 çay parası) işgaliye parası versin, belediye de bu paranın kuruşuna dokunmadan şehre yeni otopark alanları kazandırıp 10 sene içinde Bursa'nın otopark problemini çözsün. Biri bunu demeye cesaret edip elini taşın altına koyarsa ve 300 Bin liralık arabası olan da, 5 milyon Liralık arabası olan da ayda 40 lira paraya kıyabilirse, yaratılan yeni kaynak ile Büyükşehir Belediyesi bu sorunu çok daha kısa zamanda çözer. Ama elbette ki bunu demek zor. Her birkaç yılda bir, arabasına binlerce lira tamir bakım masrafı yapan araç sahipleri ayda 40 lirayı duyunca isyan bayrağını çekebilir. Mevcut kaynaklar ile Başkan Alinur Aktaş'ın Bursa için en yararlı projeleri gerçekleştirmesi temennisiyle.
SAĞLICAKLA KALIN.