Hava Durumu

Bayram enflasyon kurbanı oldu

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2025 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2025 00:05

Kurban Bayramı’na birkaç gün kala mayıs ayı enflasyon rakamları farklı kurumlar tarafından art arda açıklanmaya başladı. Her zaman olduğu gibi yine rakamlar farklı. Mayıs ayı enflasyonu, ENAG'a göre yüzde 3,66 olurken yıllık bazda yüzde 71,23'e tekabül ediyor. İTO ise 2025 Mayıs enflasyonunu yüzde 2,83 olarak tespit etmiş. Bu rakama göre de yıllık enflasyon yüzde 46,57'ye denk geliyor.

Her zaman olduğu gibi en olumlu enflasyon rakamı yine TÜİK'ten geldi. TÜİK verilerine göre 2025 mayıs ayı enflasyonu yüzde 1,53 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon rakamının da yüzde 35,41 olacağı tahmin edildi. Rakamlardaki tutarsızlık, rahmetli Ahmet Kaya'nın "Başım belada" şarkısının sözlerini aklımıza getiriyor.

Enflasyon ve bunun getirdiği hayat pahalılığı ile başımız belada açıklanan rakamlarda şarkının sözlerinde olduğu gibi "nereden baksan tutarsızlık" mevcut.

Vatandaş artık kurumların açıkladığı enflasyon rakamlarına değil, kendi yaşadığını baz alıyor.

Açlık sınırının altında kalan asgari ücret ve emekli maaşları ile kapıya dayanan bir bayramımız mevcut. Durum sadece bundan ibaret değil, konkordato ilan eden firmalar sıraya girmiş, kepenk kapatan iş yerleri uzun bir liste oluşturmuş durumda. Bursamızda, konuya yerel olarak baktığımızda tekstil ve mobilya sektöründe hızla artan işsizlik hali var.

Kapanan her işletme doğal olarak kendisiyle çalışmakta olan diğer unsurları da olumsuz etkiliyor bu durum zincirleme olarak farkında olmasak da hepimize etkiliyor. 2024 yılının tamamında işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 1 milyon 659 bin iken, 2025 yılı Ocak-Mart döneminde, işsizlik maaşı için başvuruların sayısı 1 milyona dayandı.

Böyle giderse, 2025 yılı sonunda işsizlik maaşı başvurularında bir rekor karşımıza çıkabilir. 2018 yılında, emekliler için ramazan ve kurban bayramlarını kapsayan bayram ikramiyesi uygulaması başlatılmıştı.

O yıl bayram başına her emekliye verilen ikramiye tutarı, 1000 TL idi. 2018’de 700 TL ile 1000 TL arasında değişen küçükbaş kurbanlıklar bu ikramiye ile rahatlıkla alınabiliyor, bu da ziyadesi ile emeklileri mutlu ediyordu.

Ve yıl 2025… Kurban Bayramı öncesi emeklilere verilen bayram ikramiyesi 4 bin lira olurken, bir küçükbaş kurbanlığın fiyatı 18 ile 25 bin lira arasında değişmekte. Kabaca bir hesaba göre 2018 yılında emekli, bayram ikramiyesi ile bir kurbanlık alırken şu an verilen ikramiye ile bunun sadece beşte birini alabilir hale geldi.

80'li ve 90'lı yılları hatırlayanlar iyi bilir, Türkiye'de yüksek enflasyon mevcuttu. Fakat buna rağmen ticaret hareketliydi, enflasyona rağmen vatandaş, maaşına yapılan zamlarla iyi kötü durumu idare edebiliyordu.

Bugünlerde ise halk, yüksek enflasyonla boğuşurken maaşlara adeta damla damla yapılan zamlar, geçim sıkıntısını daha da zor hale getirdi. Uygulanmakta olan ekonomi politikasına göre, maaşlara yapılacak yüksek zamlar enflasyonu daha da azdıracak.

Bu şekilde devam ettiğinde de çalışan da emekli de canından bezmeye devam edecek. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali bir dönemden geçiyoruz.

Yarın arefe ve sonrası bayram, dar gelirli ve emeklinin yaşadığı bayram sevinci ne kadardır bilemiyoruz ama şimdiden tüm değerli okurlarımızın mübarek kurban bayramı kutlu olsun.

SAĞLICAKLA KALIN

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.