Hava Durumu

Halkın ortak aklı, kent konseyleri

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2025 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2025 00:05

Adını defalarca duyduğumuz ama birçoğumuzun içeriğini tam olarak bilmediğimiz bir yapılanma kent konseyleri. En kısa tarifle, demokrasinin en temel öğelerinden biridir bu konseyler. Demokrasinin tanımına baktığımızda da "Halkın halk tarafından halk için yönetimi" olduğunu görüyoruz. Kent konseyleri de, söz hakkını birinci dereceden halka verdiği için oldukça önemli bir yere sahip. Bursa'mız Bursa Kent Konseyi ve ilçe kent konseyleri ile birlikte 9 kent konseyine sahip. Bunların olmadığı ilçelerde de bu görevi belediyeler yerine getiriyor.

Bu konseyler kentlerin, ortak akılla yönetilebilmesi adına o kentin bileşenlerinden ve paydaşlarından oluşan katılımcı bir danışma kurumudur. Yerel Gündem 21 çerçevesinde ortaya çıkan, kent konseyleri Türkiye'de ilk defa 2005 tarihli 5393 sayılı belediye kanununun 76. maddesiyle hukuki hale geldi.

Kent konseyleri belediye ile yakın diyalog içinde olan, fakat kendi duruşunu da koruyan, kentin sorunlarının konuşulmasına tartışılmasına ve ortaklaşa çözümlerin takibinin yapılmasına katkı sağlıyorlar. Yapılanmasında divan kurulu, kent konseyi yürütme kurulu ve kent konseyi başkanı seçimleri yapılmakta.

Yine kent konseyi yönetmeliğinin 9. maddesine göre kent konseylerinin organları, genel kurul, yürütme kurulu, meclisler ve çalışma grupları ile kent konseyi başkanı tarafından oluşturuluyor. Başkan ve üyeleri hiçbir şekilde maaş almıyor, tamamen gönüllü hizmette bulunuyor.

Bu konseylerde alınan kararlar görüş bildirme niteliğinde olup, herhangi bir icrai niteliğe sahip değil. Ana amacı, yerel düzeyde katılım ile demokrasinin hayata geçirilmesini, sivil toplumun karar mekanizmalarında aktif rol almasını ve yerel faaliyetlerin belirleyicilerinden olmasını temin ederek yerel yönetimi daha etkin hale getirmek.

Bursa Kent Konseyi başkanlığını Prof. Dr Ertuğrul Aksoy yürütürken Osmangazi Kent konseyinin başkanlığını da Fatma Çil Yılmaz üstlenmiş bulunmakta. Geçtiğimiz Perşembe günü Bursa Kent Konseyi tüm ilçelerde gerçekleştirdiği bir etkinlik ile Osmangazi Kent konseyinin misafiri oldu. Sivil toplum kuruluşları muhtarlar ve basın mensuplarının katıldığı istişare toplantısında gündem Osmangazi ilçesiydi.

Tüm katılımcıların söz hakkı almaya imkânına sahip olduğu toplantıda Osmangazi ilçesinin en güçlü yönleri, Osmangazi ilçesinin sorunları ve 2050 yılında ‘Nasıl bir Bursa hayal ediyorsunuz?’ gibi sorular ana gündemi oluşturdu. Osmangazi İlçesi nüfus babında Türkiye'nin birçok ilinden daha kalabalık ve ticari alanda da hatırı sayılır yüksek bir orana sahip. Ve doğal olarak bunun getirdiği çarpık yapılaşma, kentsel dönüşümde istenilen düzeyde olmayışı, yoğun trafik, yetersiz otopark alanı, sosyal donatıların azlığı gibi çözülemeyen sorunları da mevcut.

Yapılan organizasyon ile katılımcıların düşünce ve önerilerini açıkça ifade edebildiği verimli bir ortam meydana getirildi. Bursa hepimizin ortak yaşam alanı, sorunları da hepimizin ortak derdi. Ben de bu şehrin ferdiyim, benim de söyleyecek birkaç cümlem var diyen herkesin kent konseyleri ile daha yakın bir diyalog içinde olması tavsiyemdir.

Bu yakınlığın kurulmasının diğer bir önemi de kentlilik bilincine sağladığı önemli katkı. Gördüğüm kadarıyla Bursa Kent Konseyi Başkanı Profesör Doktor Ertuğrul Aksoy ve Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz çalışmalarıyla bulundukları konumun hakkını veriyorlar. Kent konserlerinden çıkan öneri ve fikirler daha yaşanılır bir Bursa'yı oluşturmak için geleceğe dair büyük önem arz ediyor. Ben de bundan böyle kent konseylerinin çalışmalarının daha yakın takipçisi olup faaliyetlerini sizlere daha çok aktarmaya çalışacağım.

SAĞLICAKLA KALIN

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.