Hava Durumu

Bayramda sağlığa dikkat!

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2023 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 16:53

Kurban Bayramı’nı nerede, ne şekilde değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?

Bazıları için gelenekler devam ederken, bazıları için de bayram; tatil, deniz, kum, güneş, beş yıldızlı otel demek.

İster ailenizin yanına gidin ister açık büfeye, dikkat edilmesi gereken şeyler var.

Toplumda oluşan algı böyle günlerde sınırsızca yemek ve tatlı yenilebileceği üzerine.

Kızamıyorum çünkü herkes haklı.

Kültürümüzde bayramlar böyle kutlanıyor.

İşin tadı ikramlarla, beraber bir masanın etrafında oturmakla çıkıyor.

Ama sonra yaza formda girmek isteyenler de şikâyet etmeyi ihmal etmiyor. Görüntüsel endişelerin yanı sıra tansiyon, şeker, kolesterol sorunları olanlar ciddi sıkıntı yaşıyor.

Şunu yapmayın, şekerlere, çikolatalara el uzatmayın desem hiç kimse dinlemez.

Bu nedenle işin uzmanından tüyolar aldım.

‘Böylece bayramda beslenmede nelere dikkat edilmeli?’ sorusuna daha yapıcı çözümler bulabiliriz diye düşündüm. Ayrıca tek önemli nokta bu da değil. Kurban Bayramı dolayısıyla etlerin nasıl muhafaza edileceğine de dikkat edilmesi gerekiyor.

***

Genellikle ‘diyetisyen’ denilince aklımıza hoş şeyler gelmiyor.

Çünkü kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, öğlenleri maydanoz suyu, akşamları aç karnına uyuma önerilerini ezberledik.

Ama yeni nesil diyetisyenler bizi bu acı yöntemlerden kurtardılar.

Kişilerin gıdalara karşı toleranslarını belirleyip ona göre formül oluşturuyorlar. Eğer uymayı başarırsa danışanlar gerçekten mükemmel sonuçlar alabiliyorlar.

Bu yeni nesil diyetisyenlerden biri de Uzman Diyetisyen Melis Hüsmenoğlu.

Uzm. Dyt. Hüsmenoğlu bayramları, “Sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, bereketli sofraların kurulduğu ve paylaşımın ön planda olduğu özel zaman dilimleridir!” şeklinde tanımlıyor.

Ağız tadıyla bayram yaşamak, sofraların keyfini kaçırmamak için Uzm. Dyt. Hüsmenoğlu’nun önerileri ise şöyle:

Bu süreçte sağlıklı beslenme düzenini korumak ve etleri doğru şekilde muhafaza etmek büyük önem taşımaktadır. Sizlere hem kurban etlerini nasıl muhafaza edeceğiniz hem de bayramda nasıl sağlıklı besleneceğinize dair ipuçları vermek istiyorum.

Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak ilk kural olmalı. Bayram sabahları yeşilliklerden ve proteinden zengin bir kahvaltı yaparak güne başlamak önemlidir. Protein ve lif açısından zengin besinler tercih ederek tokluk hissi sağlar ve atıştırmalıklara olan ihtiyacı azaltırlar.

Kurban etinin hemen pişirilip tüketilmesi sindirimi zorlar ve doğru bir yaklaşım olmaz. Kurban etinin 24 saat soğuk bir ortamda dinlendirilmesi şarttır. Havalar ısındığı için etinizi güneşin altında, balkonda ya da terasta sakın dinlendirmeyin. Hazır hale getirerek kurban etlerini buzdolabınızda dinlendirin. Uygun koşullarda saklanan etlerin tazeliği ve besin değerleri korunur. Eti pişirirken kesme tahtası konusuna da dikkat edilmelidir. Kırmızı et için kullanılan kesme tahtası her zaman ayrı tutulmalı ve hijyen kurallarına uygun olarak temizlenmelidir.

Kurban etini tüm yıl için muhafaza ederken, kurban etini bütün halde saklamayın, bunun yerine yemeklik kıyma veya kuşbaşı şeklinde buzlukta -18 derecede saklamayı tercih edin. Böylece, et yemeği için dondurulmuş etinizi tercih ederken, etin kullanacağınız kadar porsiyonunu çözdürmüş olacaksınız. Dondurulmuş eti çözdürmek için oda sıcaklığında bırakmak yerine buzdolabında çözülmesi önemlidir. Böylece etin kalitesi korunur ve bakteri üremesinin önüne geçilir.

Et yemeği tüketimi tek başına yapılmamalı; etin yanında mutlaka fırında sebze veya salata gibi posa ve vitamin kaynağı bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede besin çeşitliliği artar ve vücut gereksinimlerinin karşılanması sağlanır.

Etleri pişirirken tereyağı, kuyruk yağı gibi yağlar eklememek gerekmektedir. Et, kendi yağında pişirilmeli ve yağ eklemeye ihtiyaç duyulmamalıdır.

‘Yaz mevsimi geldi, ailecek bir mangalımızı yapalım’ diyenler için de önerilerim olacak. Mangalda pişirilirken et, ateşle direkt temas ettirilmemelidir. Ateşten 15 cm kadar uzakta etleri pişirmek önemlidir. Kömürler kor halini aldıktan sonra etler ızgara üzerine konulmalı ve yavaşça pişirilmelidir. Bu şekilde etin iç kısmının tam olarak pişmesi ve dışının yanmaması sağlanır.

Bayramda tatlı tercihi yaparken sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmelidir. Şerbetli tatlı tüketimi yapılacak ise tatlı tüketimine dikkat edilerek, maksimum 2 adet şerbetli tatlı seçimi yapılması ideal olacaktır. Gazlı içeceklerin yerine açık bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Şeker içeriği yüksek olan içecekler yerine doğal ve sağlıklı içecekler tüketmek sindirim sistemini destekler.

Doğru pişirme yöntemleri, etin muhafaza edilmesi ve dengeli beslenme alışkanlıklarıyla sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Unutmayın Kurban Bayramı, sadece lezzetli yemeklerin ve tatlıların tadını çıkarmakla geçen bir bayram değildir. Sevdiklerinizle bir araya gelerek paylaşım, sevgi ve hoşgörü duygularını yaşayın. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.”

***

Bir sonraki tatili görebilmek için sağlığa özen göstermek gerekiyor.

Ülkemize huzurlu, sağlıklı nice bayramlar diliyorum…

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.