Hava Durumu

Biz de varız!

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 16:21

Bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü daha geride bıraktık.

Farkındalık oluşturulmaya çalışılan tüm programlar yine gündemdeydi.

Kurumlar, dernekler, STK’lar bu alanda kıyasıya yarıştılar.

Uzman isimler; psikolog ve sosyologlar, iş yaşamında lider olan her meslekten kadın temsilciler seminerler ve konferanslar düzenledi.

“Biz de varız, her işi yaparız, hayatın her alanında varlık göstereceğiz. Buna alışın!” dediler.

Bu sene katıldığım programlarda odak noktası önlerine çıkan engelleri aşıp, mobbinge maruz kaldıkları halde sesini duyurmaya devam eden çalışan, üreten, başaran kadınlardı.

‘Kadına şiddete hayır!’ tabii ki tekrarlandı ama sürekli kötüyü örnek gösterme eğiliminden vazgeçilmişti bu sene.

Öyle ya; ülkemizde ve dünyada adını tarihe altın harflerle yazdıranlar da var.

Kadın demek; sürekli saldırılan, dövülen, öldürülen, çalışma hayatından itilen, engellenen olmasa gerek!

Evet, yolculuğumuz, mücadelemiz daha zor ama altını tekrar çizelim:

Biz de varız!

***

Düzenlenen organizasyonlardan biri Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Buluşmasıydı.

Sivil toplum kuruluşlarından kamu kurumlarına, muhtarlardan siyasilere, kooperatiflerden derneklere kadar toplumun tüm kesimlerinden kadınlar bir araya geldi.

Basın mensuplarını da unutmamak gerek, kadın gazetecilerin sayısı azımsanmayacak kadar çokmuş, bunu da fark ettik.

Buluşmaya Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeydi ve programa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, eşi Sevinç Aktaş ve gelini Bedriye Aktaş’ın yanı sıra Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Emel Gözükara Durmaz, Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, AK Parti Kadın Kolları Başkanı İmren Çavuşoğlu, rektör yardımcıları, dekanlar, meclis üyeleri, dernek ve kooperatif üyeleri, Büyükşehir Belediyesi kadın yöneticileri katıldı.

Orkestra Şube Müdürlüğü genç sanatçılarının mini konseriyle başlayan programda, Başkan Aktaş tek tek masaları gezerek tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.

Program, daha sonra Orhangazi Salonu’ndaki ‘Geçmişin izinde, geleceğin yüzleri’ adlı tiyatro gösterisiyle devam etti.

Tam da kastettiğim buydu.

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarındaki ‘ilk’ler paylaşıldı.

İlk kadın gazeteci Halide Edip Adıvar, ilk doktor Safiye Ali, ilk üsteğmen Fatma Erdem (Kara Fatma), ilk öğretmen Refet Angın, ilk hakim Suat Bert, ilk kadın meclis üyesi Hafız Selman İzbelli, ilk kadın kimyager Remziye Hisar, ilk kadın tiyatrocu Afife Jale canlandırıldı.

Kurgusu çok başarılı olan bu tiyatroda, her karakter tarihteki yerlerini tanımlayan kısa konuşmalar yaptı.

Bu şekilde sonlandığını düşünürken, Uludağ Üniversitesi’nde okuyan aynı mesleklerdeki genç kızlar sahneye çıkarak, aynı azim ve kararlılıkla Türk kadınının vatanı için çalıştığını vurguladı.

Gösteri sonrası sahneye çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Ana başa taç imiş, her derde ilaç imiş, bir evlat pir olsa da, anneye muhtaç imiş’ diyerek, “Kadınlar anadır, yardır, eştir, kardeştir, abladır. Kadın, bu toplumun en asli ve en sağlam unsurlarından bir tanesidir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını geride bıraktık ve yeni bir yüzyıla başladık. Biz artık çok daha güçlü bir ülkeyiz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki tüm büyüklerimizi de rahmetle anıyorum. Tiyatro gösterisinde de genç kızlarımız onların izinden gideceklerinin sözünü verdiler.

Ülkemizin gücünü, kadınların gücünü göstermek istedik. Şehrimiz Bursa’da da birçok güçlü ve başarılı kadın var. Hepsi bizim için ayrı ayrı kıymetli ve değerli. Kadına şiddet uygulayan veya kadını ötekileştiren tüm anlayış ve zihniyeti reddediyoruz. Toplumun temel direği olan kadınlarımızın, Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

***

Akşam bir video da gösterildi, şu cümleleri not aldım ve sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Kadın sesiyle dünyanın nutkunu tutturan,

Nice nesillere pusula olan,

Cesaretiyle sanatta çığır açan,

Yurt toprağına binlerce çiçek salan,

Adaleti mülkün temeli kılan,

Vatanın kimyasını bulan,

Düşmana karşı 300 kişiye komutan…”

***

Zor olduğunu çok iyi biliyorum.

Pes etmeden yola devam…

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.