Uzun zamandır gitmek istediğim ama bazen havayı bazen yolu bahane ederek ertelediğim, ‘Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’ne nihayet gittim.
Açılışına katılamadığım günden bugüne arkadaşlarım öve öve bitiremiyor özellikle kafeteryasını yere göğe sığdıramıyorlardı.
Haklılarmış.
Çok beğendim!
Bursa’da nefes alabilmek için kendime çeşitli mekânlar biriktiriyorum.
Keşfetme güdüm listenin birinci sırasına ‘Zindan Kapı’yı yerleştirirken, ikinci sıraya ‘Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi’ni aldı.
Kütüphane ve okuma salonları bulunan çok sayıda merkez vardı zaten ama eğer ders çalışmayacak, o an kitap okumayacaksanız bu mekânlarda vakit geçirilemiyor malum.
Öyle olunca arkadaşlarınızla buluşmak, sohbet etmek, bir şeyler atıştırmak için illaki yeni nesil kafelerde oturmanız gerekiyor.
Ancak Alev Alatlı, imkânların kesişim kümesi gibi.
Özellikle bahar aylarında çok daha keyifli olacağına eminim çünkü geniş bahçesi bunu vadediyor…
‘Eee, yorumlarını bir kenara bırak ve bize ayrıntılı bilgi ver’ dediğinizi duyar gibiyim…
Merkez, Yıldırım-Karaağaç Mahallesi’nde yer alıyor.
Heykel’e çok yakın, otobüsler önünden geçiyor.
Bir yaz akşamı Temenyeri Parkı’ndan yürüyerek de gidilebilir; keyifli olur diye düşünüyorum.
Bursa’da ipek fabrikası olarak inşa edilen binanın kozaklık ünitesi 1954-1983 yılları arasında yetimhane olarak kullanılmış.
Son yıllarda ise Altınokta Körler Derneği'nin faaliyet gösterdiği yapı, 168 yıl sonra yeniden ayağa kaldırıldı.
Yıldırım Belediyesi tarafından ince elenip sık dokunarak restorasyonu yapılan tarihi köşk, 3 yıllık bir çalışmayla kültür ve sanat merkezi olarak yeniden canlandırılmış.
50 milyon TL’ye mal edilen restorasyon neticesinde bugün pek çok etkinliğin yapılabildiği kültür merkezi oluşturulmuş durumda.
Bu etkinliklerden biri de ‘Dergi Buluşmaları’.
***
Yıldırım Belediyesi’nin şehrin önemli sivil mimari örneklerinden ‘Tarihi Osman Fevzi Efendi Köşkü’nü restore ederek Bursa’ya hizmet verecek bir sosyal yaşam merkezine dönüştürdüğünü ifade eden Başkan Oktay Yılmaz da açılıştan önce önemli bilgiler paylaşmıştı:
“1986 yılında Anıtlar Kurulu tarafından sivil mimari örneği olarak tescillenmiş yapı 2016 yılında da Yıldırım Belediyesi uhdesine geçti. 4 bin metrekarelik bir alana sahip. Yıldırım Belediyesi olarak burayı yeniden restore ettik. 350 metrekare tabanlı, 3 katlı ahşap kerpiç karışımı bir bina bahçesiyle kafeterya olarak hizmet veriyor. Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi olarak diğer bölümlerinde şehircilik, kültür ve Bursa bilincinin oluşması adına yine hizmet verecek, fikir ve proje üretecek merkez olacak!”
Başkan Yılmaz, “Hizmet verecek diğer katlarda 60 kişilik çok amaçlı bir konferans salonumuz var. Grup çalışması yapılan odalarımız var. Çalışma yapmak isteyen gençlerimiz ve akademisyenlerimiz için bir şehircilik kütüphanemiz mevcut.
Aynı zamanda başkanlığını yaptığım Bursa Belediyeler Birliği’nin merkezi de Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi olacak.
Restorasyon 3 yılımızı aldı, çünkü çok güzel kalem işleri vardı. Bunları arkadaşlarımız çok titizlikle çalıştı” diye de eklemişti.
Unutmadan;
Üst katta Alev Alatlı’ya ait kitapların sergilendiği bir köşe bulunuyor.
2024 yılında hayatını kaybeden Yazar Alatlı’ya ait bir metin kitapların arasından bize göz kırpıyor:
“Aziz ülkemizi, ille de bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz. Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı adet edinin. Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendisine has bir kimliği vardır…”
Böylece kıymetli bir mekân, kıymetli bir yazarla buluşuyor; hem bölge insanına hem de şehrin tüm gençlerine kucak açıyor.
Bursa’da yaşamanın hakkını verin ve keşfedilmemiş yerlere uğramayı ihmal etmeyin!