Bazen ülke gündeminden, büyük şehirde yaşamanın verdiği kaostan, kişisel sorunlarımızdan kaçmak için arayışa giriyoruz.
Bunun en güzel yolu kendi şehrinde gezgin olmak, sanatsal faaliyetlere katılmak.
Tabii ki bu benim tercihim ve tam da buna hizmet edebilecek, “Zeki Müren Elbet Bir Gün Buluşacağız” sergisi açıldı.
Diyebilirsiniz ki:
“Onca sorun varken sergi mi gezelim?”
Ne kaybedersiniz?
Belki biraz nostalji iyi gelir, geçmiş güzel günlere tutunarak bir an bile olsa iyi hissedersiniz!
Ben ayrıntıyı paylaşayım, gerisi size kalmış…
Bursa’nın en kapsamlı ve Türkiye’nin ilk kent müzelerinden biri olan Bursa Kent Müzesi bu sene 20. yaşını kutluyor.
Bilmeyenler için:
Müzenin binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmış ve 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüştür.
2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş, 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Açılışı yapıldığında ben ortaokul öğrencisiydim.
Yoğun ilgi gördüğünü, gezebilmek için okul olarak randevuyla sıraya girdiğimizi hatırlıyorum.
Kronolojik olarak şehrin gelişimine tanıklık ettiğimiz müze üç kattan oluşuyor.
Zemin katın ilk galerisi ‘Uygarlıklar Kenti Bursa’ adını taşıyor.
Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan kent tarihi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.
İkinci galeri olan, ‘Çağdaş Bursa’ ise; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evrelere tanıklık ediyoruz.
1. kattaki ‘Yaşam ve Kültürüyle Bursa’ isimli tematik galeride kente damgasını vurmuş isimler, unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekler, alışkanlıklar anlatılıyor.
Bodrum katta ‘El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa’ bölümleri yer alıyor ve El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları bulunuyor.
Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu mevcut.
Giriş salonu şu anda “Zeki Müren Elbet Bir Gün Buluşacağız” sergisine ev sahipliği yapıyor.
20. yaşa özel hazırlanan bu sergi; sanatçının kişisel eşyalarından oluşan koleksiyonundan kurgulandı ve sanatçının vasiyeti üzerine eserlerini bağışladığı Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı’nın destekleriyle hazırlandı.
Koleksiyonda Zeki Müren’e ait sahne kıyafetleri, gözlükleri, ayakkabıları, piyanosu, plakları ve birçok kişisel eşyasının yanı sıra kendi eliyle yazdığı besteleri, mektupları, notları bulunuyor.
Fatma Girik’ten Ajda Pekkan’a, Cüneyt Arkın’dan Müzeyyen Senar’a kadar birçok sanatçıyla hatıra fotoğrafları da yer alıyor.
Tabii ki en dikkat çekici olan yapay zekayla oluşturulan uygulama!
Geçen hafta serginin açılış törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kültür ve sanatın dün ile bugün arasında bir köprü kurduğunu ifade etti.
Aktaş, “Kültür sanat konusu belediyenin diğer işleri gibi değil. Bugün burada heyecanlandım, çok duygulandım. Onun naif, Türkçeyi çok iyi derecede kullanan halini çok iyi hatırlıyorum. Eminim ki Zeki Müren, kuşaklar boyunca da hatırlanacaktır. Adını Türk müzik tarihine tereddütsüz altın harflerle yazdırmış birisidir” dedi.
TEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şükrü Tekbaş da; Vakıf olarak bugüne kadar Zeki Müren'in adına 4 bin öğrenci okuttuklarını aktararak; “TEV ve Mehmetçik Vakfı olarak Bursa'da bir güzel sanatlar lisesi açtık ve burada da gençlerin yetişmelerine imkan sağlıyoruz. Her yıl mezarı başında andığımız Zeki Müren'i yaz aylarında büyük bir şölen ile Bodrum'da müzikleriyle yad ediyoruz. Bursa'da da böyle bir serginin açılması hepimizi onurlandırdı” ifadelerini kullandı.
İhmal etmeyin, bir sene boyunca açık kalacak sergiye uğrayın.
“Elbet bir gün buluşacağız” diye içinizden bir ses eşlik edecek size…