Hâlâ rüyada olanlar, gelecek için tahminleri abartılı bulanlar ve teknolojideki gelişmelere inanmayanlar…
Bu yazı sizin için!
Bugüne kadar ‘robotlar asla insanların yerini alamaz’ diyerek kendini avutanlar, dün Instagram’da paylaşılan bir video ile sessizliğe karıştılar.
Üstelik iş dünyası da olanların farkında, takip ettiğim bazı firma yetkilileri de profillerinde bahsettiğim videoya yer verdi.
Figure Robots tarafından geliştirilen insansı robot yaklaşık 17 saat boyunca canlı yayında çalıştı ve bu süre boyunca 21 bin 850 paket kontrolü gerçekleştirdi.
Hiç durmadı; mola vermek zorunda kalmadı, herhangi bir ihtiyacı olmadığı için de elektrik olduğu sürece çalışmaya müsait.
Gelecek için tahminlerde bulunan ve iş dünyasındaki değişimin radikal olacağını defalarca vurgulayan fütüristler haklı çıkmak üzere!
Peki, siz hâlâ ‘imkânsız’ diyenlerden misiniz?
***
Sanayi Devrimi’nden sonra internetin icadıyla dev kırılma yaşandı.
Peşinden yaşam şekillerinde değişiklik geldi. İşletmelerde belgelerle boğuşanlar hayatlarını kolaylaştıran bilgisayar ortamına hızla adapte oldu. Ancak bu defa devrim çok başka olacak!
Çünkü insanlık işsiz kalma gerçeğiyle karşı karşıya.
Geçen gün dile getirdiğim ’40 yaş ve üzeri iş bulamıyor’ gerçeğinin sebeplerinden biri teknoloji!
Adaptasyonu sağlayamayan ve kendisine başka yollar aramayan herkesi aynı son bekliyor.
Ne yazık ki çalışan tarafından bakınca büyük bir tehdit olarak görünen metal yakaların varlığı, işveren için büyük nimet.
Üstün hız ve verimlilik, sıfır hataya yaklaşma, sıfır işgücü devri, oryantasyon ihtiyacın rafa kalkması, ödenmesi gereken sosyal hakların olmayışı…
Hangi birini sayabilirim ki?
Emek, her kuruluş için maliyet kalemidir…
Bu ifadeler hoşunuza gitmiyor, biliyorum. Benim de hoşuma gitmiyor ama geleceğe hazırlanmak zorundayız.
Henüz gelişme aşamasında olan ve yaygınlaşması yıllar sürecek robot endüstrisinin neferleri işleri ele geçirmek için var güçleriyle çalışıyor.
Ve aslında bir video ile tüm dünyaya kafa tutuluyor.

Gazete Oksijen’de paylaşılan bilgilere de yer vermek istiyorum.
“Canlı yayında çalışan robotları, X’te ilk sekiz saatte 1 buçuk milyon izledi.
Figure AI, sekiz saatlik hedefin “sıfır hata” ile tamamlandığını duyurduktan sonra yayını sürdürme kararı aldı. Şirketin açıklamasına göre robotlar 24 saat içinde 30 binden fazla paketi ayırdı ve yayın toplamda 3 milyondan fazla izlendi.
Yaklaşık 40 milyar dolar değer biçilen Figure AI için canlı yayın yalnızca bir teknoloji gösterisi değil, aynı zamanda potansiyel yatırımcılar ve müşteriler için bir vitrin niteliği taşıyor. Şirket, insansı robotların depolarda, fabrikalarda ve ileride evlerde uzun vardiyalar boyunca çalışabileceğini göstermeyi hedefliyor.
Figure AI yatırımcılarından Jesse Coors-Blankenship, taşıma bandının büyük bir döngü halinde çalıştığını ve aynı paketlerin tekrar tekrar sisteme girdiğini söyledi. Amaçlarının robotların uzun süre güvenilir biçimde çalışabildiğini göstermek olduğunu belirtti.”
Elbette firmanın rakipleri de bulunuyor; rekabet endüstrinin daha fazla gelişmesini sağlarken, onların cephesinde işler kızışıyor.
Agility Robotics’in kurucu ortaklarından Jonathan Hurst, Figure AI’ın yayınıyla ilgili soruya “Tebrikler. Biz bunu iki yıl önce yaptık” yanıtını verdi.
Oregon merkezli şirketin Digit adlı robotu, Amazon ve GXO gibi müşterilerle sahada test ediliyor.
Yani peşinden daha iyileri geliyor…
***
Uzmanlara göre robotların tam egemenliği tabii ki söz konusu değil.
Canlı yayında aksaklık yaşanmamış olması, tüm sistemlerin teslim edilebileceği anlamına gelmiyor.
Zaten yayın sırasında, makinelere uzaktan insan müdahalesi yapılıp, yapılmadığı da sorular arasında.
Açıklama yapanlardan biri Ohio State Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı robotik uzmanı Ayanna Howard.
O da gösteriyi etkileyici bulmakla birlikte robotların ticari kullanıma hazır olmadığı görüşünde. Howard, bazı paketlerin barkodu yanlış yöne gelecek şekilde konduğunu ve bir paketin banttan düştüğünü belirterek, robotların hâlâ “bilim projesi” görüntüsü verdiğini söyledi ve hızın tek başına yeterli olmadığını vurguladı.
***
Yine de tüm bu gelişmeler geleceğin güçlü adımları.
Henüz olmaması, bir gün olmayacağı anlamına gelmiyor…