Hava Durumu

HOMETEX başarılı ama ya sektör?

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2025 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2025 00:05

Fuarların ne kadar önemli olduğunu ve Bursa’nın bu kültürü kaybetmesinden kaynaklanan üzüntümüzü sık sık dile getiriyoruz.

Yalnızca katılımcılar için değil, şehir için de ciddi ekonomik değer yaratan bir alan; fuarcılık.

Paydaşların bir araya gelmesi, yurt içi ve yurt dışı etkileşimin kurulması eminim ki tüm sektörler için kıymetlidir.

Ve bunu sağlamak için fuarlar birer nimettir.

İstanbul’da kapılarını açan HOMETEX buna iyi bir örnek.

Ticari olarak kendilerine bir katkı sunup, sunmadığını elbette katılımcı olan firmalara da sormak gerekir.

Ancak hiçbir şey yapmamış olmaktan yeğdir!

Hatırlatma:

23 Mayıs’a kadar açık kalacak olan HOMETEX (Ev Tekstili Fuarı), İstanbul Expo Center’da ziyaretçilerini bekliyor.

Ayrıntıları paylaşma zamanı…

***

KFA Fuarcılık organizasyonuyla düzenlenen HOMETEX’in ilk gününe Bursa basını olarak biz de katıldık.

Bu yıl 11 holde, toplam 200 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuarda 700'e yakın firmanın yenilikçi koleksiyonlarına ve ileri teknoloji ürünlerine ev sahipliği yaptığı bilgisi verildi.

Açılış törenine Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve KFA Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, oda ve borsa başkanı, ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcisi katıldı.

Etkisinin olmadığını düşünen varsa belirteyim; açılış konuşmaları sırasında yurt dışından gelen firma yetkilileri dikkatimizi çekti.

Tüm konuşmaları dinleyerek, Türkiye’deki yetkili isimleri not aldılar.

Bu yabancı yatırımcıların pazar arayışında olduklarını gösteriyor.

-Tabii karar aşamasında devreye girecek ucuz iş gücü, enerji vb. maliyetleri hesaba katarsak bir kaçış da söz konusu olabilir.-

Fırsatları değerlendirmek gerek…

***

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, HOMETEX 2025 Fuarı'nın Türkiye'nin fuarcılıkta geldiği noktayı gözler önüne serdiğini belirterek; “Avrupa'da bilinen ev tekstili fuarları vardı ama şu anda Türkiye'miz adeta fuarcılığın merkezi konumuna geldi. Giyim, tekstil, seramik, kuyumculuk, mobilya ve halı fuarlarımız kendi içinde dünya markası haline geldi. Bu, Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en güzel özetidir” dedi.

Bakan Bolat, Türkiye'nin ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında üçüncü sırada olduğunu da vurguladı.

Covid-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı ve 6 Şubat depremlerinin etkilerine rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğine değinen Bakan Bolat, enflasyonun otuzlu rakamların ortalarına düştüğünü ve yılsonunda yirmili rakamları görmeyi hedeflediklerini ifade etti.

BTSO ve KFA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise; HOMETEX Fuarı'nın metrekare ve katılımcı açısından dünyanın en büyük buluşma merkezlerinden biri olduğunu, sürdürülebilirlik kavramının ete kemiğe büründüğü fuarın, sektör temsilcilerinin sadece üretmek ve satmakla kalmayıp, aynı zamanda moda, trend ve akımları belirleyen tasarım gücünün de ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Bu fuar buralara kolay gelmedi” diyen Burkay söze şöyle devam etti:

“Bir otel salonunda, birkaç firmanın katılımıyla başlayan bir yolculuk, bugün dünyanın en büyük buluşmalarından biri haline geldi. Geçen yıl 175 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladık, bu sene hedefimiz çok daha yüksek!”

Türkiye'nin 190'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiği ev tekstili sektörünün, kilogram başı ihracat değeri açısından da ülke ekonomisine yüksek katma değer sağladığını belirten Burkay, “Ev tekstili sektörü her ne kadar teknoloji yoğun bir alan olarak görülmese de içinde tasarımı, markayı, kaliteyi ve inovasyonu barındırıyor. Kilogram başına 8 doların üzerindeki ihracat değeriyle, Türkiye'nin en yüksek katma değerli sektörlerinden biriyiz” diye de ekledi.

***

Yüzlerce firmanın bir arada olduğu fuar merkezinde ilk gün aşırı bir kalabalıkla karşılaşmadık ama ilerleyen günlerde beklenti karşılanabilir.

Fuar üstüne düşen vazifeyi muhakkak yerine getirecektir.

Buradaki tartışma konusu: Tekstil sektörü.

Rakamlar yanıltmaz ama konuştuğumuz bazı sektörün lideri konumundaki markaların temsilcileri; Türkiye’de tekstilin bitmek üzere olduğunu ifade etti.

Tozpembe tablo çizmek güzel olurdu ancak her zaman olduğu gibi işin tüm paydaşlarını dinlemekte fayda var…

Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.