2025 öngörüleri iyi olmamakla beraber geleceğe dair bitmeyen bir umudumuz var.
Umut olmadan yaşanmaz zaten!
Bireysel beklentiler dışında; hem şehrimiz hem ülkemiz için gelişmeleri takip ediyoruz.
10 gelişmeden biri güzel olsa ona bile razıyız.
Çünkü çok bunaldık!
Bazen gözümüz boşluğa dalıyor; düşünüyor, kaygılanıyor ve sonra toparlanmaya çalışıyoruz.
‘Emekli yılı’ denilen 2024 geride kalırken, ekonomik olarak daha da zorlanılacağımız, açıklanan asgari ücret ile kendisini belli etti bile.
Yine de çeşitli alanlarda yürürlüğe girecek iyileştirmeler fayda sağlayabilir.
Mesela turizm!
Bursa’nın turizm kenti olduğu defalarca vurgulandı; eksikler belirtildi, yapılması gerekenler konuşuldu.
Sektörde çalışan binlerce kişi gelişmeler ışığında ayaklarını daha sağlam yere basacak, bu fayda topluma da yayılacak.
Bugüne kadar en büyük sıkıntımız ulaşımdı.
Şehir dışı ya da başka ülkelerden gelecek olan turistler İstanbul üzerinden ulaşımı sağlayabiliyor bu da bizim elimizi kolumuzu bağlıyordu.
Havaalanının canlandırılması ve seferlerde çeşitlendirme epeyce ses getirdi.
Yetmez ama bu bir başlangıç!
***
Şehrin dinamikleri, alanın yetkili kişileri yine bir istişare için bir araya geldi.
Yıldırım Belediyesi Kaplıkaya Cazibe Merkezi’nde, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Bursa Turizm Platformu’nun aralık ayı toplantısına ev sahipliği yaptı.
Toplantıya; Yıldırım Belediye Başkanı ve Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği Başkanı Oktay Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Pınar Işıkyıldız, TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker, Bursa Turizm Platformu Koordinatörü Murat Saraçoğlu, Bursa Rehberler Odası Başkanı Denizhan Sezgin, GÜMTOB Başkanı Buğra Artıç, Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, SKAL Bursa Başkanı Meltem Mısırlıoğlu, BTSO 42. Meslek Komitesi Başkanı Erol Bodur ve platform üyeleri katılım sağladı.
Son on yıla ait geçmiş ve güncel turizm istatistikleri ile Bursa'nın kültürel ve turistik alanda temsil edileceği etkinliklerin seçimi için Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği'nce yapılan anket gündemdeydi.
Başkan Oktay Yılmaz,
“Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği olarak üye belediyelerimiz, kamu kurumları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruşları ve sivil insiyatiflerle düzenli olarak istişare halindeyiz. Turizmin ihtiyaç duyulan beş ana başlığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm fuarı katılımları, B2B organizasyonlarının düzenlenmesi, hibe destek projelerine başvuru yapılması, kent bilinci oluşturmaya yönelik başlattığımız tanıtım projeleri ve Bursa'yı merkez destinasyon kılma noktasında Bursa Yenişehir Havalimanı'na yönelik ürettiğimiz stratejiler inanıyorum ki kentimizi turizmde daha ileriye taşıyacak” dedi ve ekledi:
“Bu noktada Bursa Turizm Platformu, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği olarak yaptığımız çalışmalara ışık tutuyor. Burada konuşulan her bir konuyu ortak akıl ve birliktelik unsurlarını da dikkate alarak çok önemsiyoruz.”
Yerel yönetimlerden en çok duyduğumuz ‘ortak akıl’ kavramı oluyor.
Bunu bizler de önemsiyoruz çünkü çoklu görüş doğru adımların öncüsü!
Ancak basit dokunuşlar için bile çok zaman geçiyor olmasına, beklenmesine anlam veremiyoruz.
-Dışardan basit görünüyor. Belli ki ülkemizde ağır işleyen bürokrasi epeyce zorlanıyor!-
Geçenlerde kaleme aldığım ‘çarşı girişine güvenlik noktası talebi’ yazısında Hanlar Bölgesi’ndeki esnafın şikâyetini iletmiştim:
“Akşam olunca seyyar satıcılar meydanı dolduruyor.
Her bölgeden insan geliyor.
Evsizlerin battaniyelere sarılarak dükkânların önünde yattığına şahit oluyoruz. Her şeyden önce çarşı girişine acilen güvenlik noktası konmalı!”
Henüz bir gelişme yaşanmadı.
Umarım ki bu kararın alınması için de aylarca süren istişareler olmaz…