Bursa’nın tarihi semtlerinden olan Muradiye, tarihini korurken mahallelerinde yaşayan nüfusuna iyi bir yaşam sunmak istiyor. Çeşitli yapısal sorunlar ve tesis eksiklikleriyle mücadele eden Kocanaip Mahallesi adına Muhtar Yusuf Şirin, “Atıl halde duran arazi için sunduğumuz projenin bir an önce temelinin atılmasını istiyoruz” dedi.
Yerel seçimler yaklaşırken, mahallelerin sorunlarını muhtarlardan dinlemeye devam ediyoruz. Şehrin büyümesi ile her mahallenin sorunları artıyor ve çözüm üretmek de yerel yöneticilere düşüyor. Sırada Muradiye’de bulunan Kocanaip Mahallesi var. Muradiye semti; Hamzabey, Yahşibey, Demirkapı, Muradiye ve Kocanaip Mahallelerinden oluşuyor. Bölge tarihin vermiş olduğu güç ile ayakta duruyor ve atmosferi ile kendisine hayran bırakıyor. Bursa’nın en eski mahallelerinden biri ve turistler için de gözde mekânlardan. Özellikle gitmiyor olabilirsiniz ama muhakkak bir şekilde güzergâhınızda bulunuyordur.
Peki, gelip geçerken dar sokaklarını, araç park edecek yer olmadığını, tur otobüslerinin Muradiye Külliyesi civarında duracak bir alan bulamadığı için, gelen misafirleri Zindan Kapı’da bıraktığını fark ettiniz mi? Belki ‘tarihi yerlerin ortak kaderi bu’ diyerek görmezden gelebiliriz. Ama içinde yaşayanlar için geçiştirilebilecek bir sorun değil! Mahallenin özelliklerini, bugüne kadar yapılanları ve yapılması gerekenleri, şu anki sorunlarını Osmangazi İlçesi Kocanaip Mahallesi Muhtarı Yusuf Şirin’den dinledim. İlginçtir ki; görüşmek için gittiğim muhtarlık ofisi, olması gerektiği gibi mahallede değil, Sultan II. Murat Parkı’nın yanı başında duruyor! Haliyle önce Muhtar Yusuf Şirin’le ofiste konuştuk sonra mahalleyi görmek için dolaşmaya çıktık…
Öncelikle sizi tanıyalım. Muhtar olma sürecinizden bahseder misiniz?
1959 Düzce doğumluyum. Düzce Ticaret Lisesi’ni bitirdim. O dönemde bu lisede okumak, üniversitede ‘İktisat, İşletme’ bölümlerinde okumak gibiydi. Bitirir bitirmez banka sınavlarına girdim ve Bursa’da Orhaneli ilçesinde işe başladım. Daha sonra Merinos’ta çalıştım ve Ziraat Bankası’ndan emekli oldum. Mahallemizin o zamanki muhtarı beni aza üye yapmıştı. Kendisi vefat edince görev vekaleten bana verildi. Bir sene sonra seçim sonucuyla göreve devam ettim.
‘GENÇ NÜFUS ÇOK AZ’
Mahallenin profili hakkında bilgi verir misiniz?
Kocanaip mahallesi Osmangazi İlçesi’ne bağlı. Adı, Yıldırım Bayezid’in Kadısı olan Kocanaip Hazretleri’nden geliyor. Burada onun adına yapılan bir cami mevcut. Muradiye’de Türklerin yerleştiği tek mahalle burası. Yaklaşık 4 bin nüfus var ve bin yedi yüz seçmen bulunuyor. Mahallemizde orta ve alt gelir grubuna yakın insanlar yaşıyor. Yüzde 60’ı yaşlı, gençler oldukça az. Sakin, asayiş sıkıntısı fazla olmayan bir yer. Diğer mahallelerden bazen haberler geliyor: “Rögar, ızgara kapakları çalındı” diye. Bizde böyle şeyler yok. Yabancıların gelip yerleşmesi de pek mümkün değil. İmar sorunu olduğu için yeni yapılan ev yok, olanlar dolu. Boş daire olmayınca, yabancılar gelemiyor. Haliyle demografik yapı bozulmuyor. Deprem açısından da güvenli bir yerdeyiz. Ayrıca turizm için önemini de unutmayalım!
‘İNŞAAT YAPILAMIYOR!’
Asıl gündemimiz tabii ki mahallenin sorunları. Bize başlıklar halinde yaşanılan sıkıntıları sıralar mısınız?
İlk başlık: Ruhsat ve imar sıkıntısı!
Öncelikle şunu belirteyim, bu bölge İkinci Derece Kültürel Miras alanı olan arazi üzerine kurulu. Kültürel Miras Kanunu’na göre; evlere uzun uğraşlar sonucu ruhsat alınabiliyor. Bu da mahallenin imarı için ciddi sıkıntılar doğuruyor. İnşaat yapılamıyor.
‘HEM PAHALI HEM ESKİ’
Bir parantez açarak şunu sormak istiyorum:
Bu iyi bir şey değil mi? İnşaatların artması, nüfusun da artışını beraberinde getirecek ve mahallenin sorunları çoğalacak!
Binalar çok eski. Kentsel dönüşüm için bile olsa müteahhitler, ruhsat sorunu nedeniyle burada iş yapmak istemiyor. Örneğin biri arsa almış, kara kara nasıl satacağını düşünüyor. Hâlbuki Kocanaip Cami’sinden yukarı doğru tarihi eser yok. 40 yıllık binaların fiyatları 3 milyona çıktı. Bundan iki sene önce aynı yer 500 bin TL’ydi. Kiralık daireler ise 5 bin TL civarında. Hem pahalı hem eski. Çünkü ruhsat alımı zorluyor ve yeni binalar yapılamıyor.
7 BİN m² ATIL ARSA
Peki bu ruhsat ve imar sıkıntısı başka neleri tetikliyor?
İkinci sorunumuz olan, mahallede otopark bulunmamasına neden oluyor diyebiliriz. 7 bin metrekarelik tapulu ve atıl vaziyette duran bir arsa var. Buranın altının otopark olmasını istedik. Projemizde okul, anaokulu da var. Şu anda çocuklar, 70 yıllık 11 Eylül İlkokulu’nda okuyorlar. Orta hasarlı bir bina, eski ve yaşlı. Bu sene boyası yapıldı ancak güçlendirmesi bulunmuyor. Ayrıca anaokulu değil, ana sınıfı var ve yetmiyor. Bu boş arazide çok fonksiyonlu güzel bir ilkokul ve anaokulu olmasını, otopark için de gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. Tarihi bölgelerde yapılan projeler belirli süreler işlem görmezse revize edilir. Eğer bir an önce temel atılmazsa tüm çalışmalarımız çöpe gidecek. 2024 yılı bunun için son şansımız.
‘SPOR TESİSİ ŞART’
Bazı mahallelerde özel spor salonları, kurs merkezleri var. Çocuklar, gençler ve kadınlar için kültürel faaliyet yapılabilecek tesis bulunuyor mu?
Maalesef yok. Çünkü bu dediklerinizin yapılabileceği bir boş alan yok. Bahsettiğim arsa dışında! Spor özellikle gençler için çok önemli. Madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan gençlerimizi spor ile koruyabiliriz. Eskiden madde bağımlılarının mesken tuttuğu pazar alanı denilen boş bölgeye, ‘giriş yasaktır’ tabelası koydurarak kapattırdık. Bu sayede orada yaşayanlar biraz rahatladı. Bir de istediğimiz kültürel faaliyet merkezine kavuşursak çok daha iyi olacak. Ayrıca sadece mahallenin gençleri için değil, şehrin gençleri için de herhangi bir cazibe noktası yok.
‘OTOPARK YOK’
Turistik bir semtteyiz. Ancak gördüğüm kadarıyla bir hediyelik eşya dükkânı bile yok. Turizm açısından diğer eksikler neler?
Osmanlı padişahlarının Bursa'da yaptırdığı beşinci ve son külliye olan Muradiye; cami, hazire alanı, medrese, imaret, hamam, çeşme ve türbeler topluluğundan oluşmakta. Geniş bir alan. Kültürel miras açısından önemli çalışmalar yapıldı. Külliye, cami, hazire bölümü vb. onarıldı. Ancak yine başa dönüyoruz, en büyük derdimiz otopark olmayışı. Gelenler araçlarını park edecek yer bulamıyor. Turist kafilelerini taşıyan tur otobüsleri de Zindan Kapı’nın orada durabiliyor. Yollar da dar. Oradan buraya yürüyerek geliyorlar. Yine gelenleri ağırlayabileceğimiz bir yer yok. Konaklamaları mümkün değil. Ayrıca burası ipek merkezi. İpekçilik müzesi yapılabilir. ATM bile yoktu. Muradiye’deki beş muhtar olarak imza topladık ve buraya ATM kurdurduk.
‘MAHALLENİN DIŞINDAYIM’
Muhtarlık ofisiniz şu anda mahalle sınırları içerisinde değil. Kocanaip hakkında konuşurken aslında sorunlara uzaktan bakıyoruz. Neden mahallenizde değilsiniz?
Benim muhtarlık binam yoktu. Tarihi Kedili Tekke Kültür Merkezi ve Millet Kıraathanesi aslında hizmet binası olacaktı. Ancak bu şekilde değerlendirilmedi. Yer tahsisi konusunda ciddi sıkıntı var. Konteyner şeklinde bir yapıdayız şu anda. Bunu mahallede koymak istediğimiz yerden yol geçeceği söylendi. Haliyle Sultan II. Murat Parkı’nın yanı başındayım. Yerim güzel ama mahallenin dışında olduğu için zorlanıyorum.
‘OYUN PARKI BİR HAKTIR’
Son olarak eklemek istediğiniz var mı?
Tekrar belirtmek istiyorum. Pazar yeri olarak geçen ve atıl halde duran arazi için sunduğumuz projenin bir an önce temelinin atılmasını istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezi küçük. Yer sorunu olduğu için onun da kapasitesi artırılamıyor. Pazar alanı istediğimiz gibi dönüştürülürse tüm sorunlarımız çözülecek. Ayrıca bizim mahallemizde park da yok! Çocukların top oynayabileceği, salıncağa binebileceği, yaşlıların oturup sohbet edebileceği bir alan bulunmuyor. Oyun parkı her çocuğun hakkıdır. Benim en çok dikkatimi çekenlerden biri de mahallemizde müzik yeteneği olan öğrencilerin olması. Örneğin, viyolonsel çalan öğrenciler var ve onlara destek olmak için yine tesis gerekiyor!
Sorunlar genel olarak diğer mahallelerle ortak gibi duruyor.
Bursa’nın eski yerleşim yerlerinden olması dolayısıyla sokaklar ve yollar dar, yeni yapılar için yer yok. Olan da kullanılamıyor. Dinamizm olması adına pek çok proje yapılabilir, yapılmalıdır da!
Ama genel durum itibariyle durumun çok da kötü olmadığını belirten Muhtar Yusuf Şirin, diğer muhtarlara bir çağrıda bulunmayı da ihmal etmedi:
“Hizmet etmekten memnuniyet duyanlar muhtar olsun!”