Hava Durumu

Nilüfer’de ‘Dijital Köy’

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2024 15:15

Az kaldı…

Bir seçimi daha geride bırakmak için gün sayıyoruz.

Adaylar ve vaatler yarışırken aslında toplumsal bir gerçekliğe de şahitlik ediyoruz.

Nasıl şehirler arasında birçok farklılık bulunuyorsa aynı şehrin içinde ilçeden ilçeye hatta mahalleden mahalleye bile ciddi farklılıklar var.

Ekonominin etkisi yadsınamaz.

Ama sosyo-kültürel etkiyi es geçmemiz mümkün değil!

Ben bunu ifade eder etmez çoğunluğun aklına Nilüfer geliyor.

Belki kıyaslamak hoş değil ama bir siyasi partinin ilçe başkanı, Nilüfer’deki seçmen kitlesinin beklentilerinin ne derece farklılaştığını şöyle ifade etmişti:

“Diğer ilçelerde vatandaşın talebi kendisi için yürüyüş yoluyken, burada evcil hayvanları için de kaldırım istiyorlar!”

Gelir ve eğitim düzeyine bağlı olarak temel ihtiyaçların ötesine geçiliyor ve bazılarına göre lüks olarak kabul edilenler zorunluluk haline dönüşüyor.

Ve bu nedenle yerel seçimler için söylemler çeşitleniyor; kavramlar modernize ediliyor.

Tıpkı CHP Nilüfer Belediye Başkan Adayı Şadi Özdemir’in kullandığı; dijital köy, dijital göçebe, ev genci, start-up kültürü, ileri dönüşüm, karbon kredisi, agroekoloji kampı terimleri gibi…

“Cumhuriyet’in ikinci 100 yılında, 100 güldüren projeler” sloganıyla düzenlenen tanıtım toplantısında bu başlıklara değinen Başkan Adayı Şadi Özdemir, bilim ve yapay zekâ merkezleri, dijital beceri atölyeleri, dijital sanat ve meslek eğitimleri, çevrimiçi alışveriş platformu ve yaygın ücretsiz internet noktalarıyla dijitalleşmenin avantajlarından bütün Nilüfer’in yararlanacağını vurgulayarak başladı sunumuna.

Bir parantez açayım:

Dijital göçebe; çalışmayı işyeri ve mesainin dışına taşıyanlara deniyor. Temel şart, uzaktan da yapabileceğiniz bir işe sahip olmak. Bu nedenle dijital göçebe olarak çalışmaya en elverişli meslekler; yazarlık, dijital pazarlama, grafik tasarım, medya, iletişim gibi sektörlerde bulunuyor.

Pandemi sonrasında hızlı yayılan bu tarz çalışma şekli için Nilüfer’de ‘Dijital Köy’ kurulacak.

Zamandan ve mekândan bağımsız hareket edenler için cazip bir destinasyonda çalışma alanları hazırlanacak.

İlgi alanıma girdiği için bu başlıkta takılı kaldım, hemen diğerlerine geçiyorum.

Olmazsa olmazlardan ‘Depreme, afete, krize dayanıklı kent oluşturmak’ tabii ki Özdemir’in listesinde de ilk sırada.

Deprem lojistik merkezi ve parkların kurulması, ‘Dayanıklı Nilüfer Kılavuzu’nun yayınlanması gibi hizmetler vaatler arasında.

Ancak ilçenin nispeten yeni olmasının vermiş olduğu avantajla, kentsel dönüşüm adına durum o kadar da vahim değil.

Hava kirliliği daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

İlçeyi afetlere hazırlayacaklarını belirten Özdemir, “Dirençli kentler, gelecekte yaşanması muhtemel şokları öngörme ve bunlara hazırlanma yeteneğine sahip kentlerdir. Kentsel dirençlilik, kentin tüm kurumları ve bireyleri ile her türlü şartlarda hayatta kalma, uyum sağlama ve gelişme kapasitesidir. Mesela iklim krizi. Tüm dünyanın olduğu gibi bizim de karşı karşıya olduğumuz büyük bir sorundur.

Sanayicilerimizi karbon ayak izini azaltmaya teşvik edeceğiz. Meclis kararıyla firmalara verilecek karbon kredileri, ağaç dikim projelerine yönlendirerek çevresel sürdürülebilirliği artırmış olacağız. Bu sayede, şehrimizdeki işletmelerin karbon ayak izini azaltmalarını destekleyerek ‘Yeşilin Kenti Nilüfer’ hedefimize katkı sağlamış olacağız” dedi.

Diğer dikkat çekici çalışmalar ise kadınlar ve çocuklar için yapılacaklar.

“Kadınlar için, kadınlarla beraber pek çok projeyi hayata geçireceğiz. Bunların başında mesleki eğitim ve istihdam artırıcı destek programları gerçekleştireceğiz. Kadın kooperatifleri, kadınlara özel sağlık taramaları, şiddetle mücadele projeleri, dijital okur yazarlık eğitimleri ve sosyalleşmelerini imkân sağlayan merkezlerle birlikte kadınlar toplumsal değişimde hak ettikleri öncü rolü kazanacaklar” diyerek açıklamasını devam ettiren Şadi Özdemir, 5 yılda 5 mahallede ‘Gündüz Çocuk Bakımevlerinin’ yapılacağını belirtti.

Ayrıca Demirci, Üçevler, İrfaniye gibi gelişen mahallelerde; ders çalışma ve atölye alanları olan, oyun, koşu parkı ve mahalle bostanıyla pek çok işlevi aynı anda cevap verecek ‘Sosyal Yaşam Merkezleri’ hayata geçirilecek.

Başkan Adayı Şadi Özdemir için ‘Basın ile buluşması geç mi kaldı?’ diye düşünmüş olabilirsiniz. Çünkü süre daraldı.

Sunum sırasında kendisinden emin olduğunu hissettiren Özdemir’in projeleri seçmene ne kadar ulaşıyor, diğer adaylarda olduğu gibi bunu sandıktan çıkan sonuçla anlayacağız…

 

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.