Bazen hep aynı konuların etrafında döndüğümüzü düşünüyorum.
Biz sıradan işlerle günü bitirme telaşındayken, çok başka gündemlerle ilgilenenler var.
Mesela teknoloji balonu!
Kahincilik oynayanların en büyük kozu; küresel ölçekte elektrik ve internet kesintisi ile dünyanın karanlığa ve iletişimsizliğe gömülmesi.
Duyunca kızıyor, ‘Aman, gene ne saçmalıyor bunlar’ diyoruz ama bilimsel bir ihtimal var.
Sonuçta abartılan her şeyin bir gün sonu geliyor.
‘Yapay zekâ’ bunlardan biri.
Kapitalist düzenin sıkıştırmalarından bunalanlar kendilerini can havliyle yapay zekâ uygulamalarına atıyor.
Diğer ülkelerde bu uygulamalarla insanlığa yarar başka çıktılar elde edilmeye çalışılırken; Türkiye’de ‘erkek ünlüler, kadın olsaydı nasıl görünürdü? Ölen ünlü isimler şu an yaşasalardı nasıl olurdu?’ gibi faydasız işler için kullanılıyor.
Vatandaşlar bunlarla meşgulken, devletlerin ciddi yatırımları söz konusu.
Yarıştan geri kalmama telaşı, boşuna yapılan yatırımlara dönüşebilir mi?
***
ABD Devlet Başkanı Donald Trump ve Trump’ın Hükümet Verimliliği Departmanı’nın başına atadığı Elon Musk fırtınalar estirirken; bu bir ‘yeni dünya düzenine geçiş’ olabilir fikri yaratmıştı.
Teknolojinin avuçlarında yönlendirilen hükümetler ve ilerleyen süreçte karar verici yapay zekâ robotları görürsek şaşırmayız.
Sosyal medyada hızla yayılan videoda; Musk’ın oğlu X’in Trump’a şunları söylediği iddia edildi:
“Sen başkan değilsin, gitmen lazım. Çeneni kapatmanı istiyorum…
Manzara bize tahminlerimizin doğru olduğunu fısıldarken, Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ABD’li teknoloji devlerinin yapay zekâ yatırımlarının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, bunun büyük bir balona dönüşebileceğini belirtti.
Konu ile ilgili ‘Financial Times’taki yazısı çarpıcı ve olasılığı yüksek ihtimallerle dolu.
Prof. Dr. Acemoğlu, yapay zekâ yatırımlarında birkaç şirketin sektöre hâkim olduğuna dikkat çekerek:
“Tüm yapay zekâ ve kripto para düzenlemelerinin kaldırılması ve Trump Adalet Bakanlığı'nın hiçbir antitröst -ticaret engellerini ve piyasa rekabetini önlemek için hükümetlerce izlenen politikalar- baskısı uygulamayacağını açıklamasıyla, teknoloji endüstrisi daha da konsolide oldu ve birkaç mega şirket tüm sektöre hâkim oldu.
Bu, yalnızca yeni faydalı yenilikleri yavaşlatmakla kalmadı, aynı zamanda teknolojiye yapılan büyük yatırımların çoğunun karşılığını almadığı anlaşıldığında trilyonlarca doların ekonomiden silindiği 2030'daki büyük teknoloji çöküşünün tohumlarını da attı” ifadelerini kullandı.
Yani bir anda sadece ABD değil tüm dünyayı yönetecekmişçesine parlayan Musk’ın izinden ilerleyenler, devasa yatırımlarıyla batışı başlatmış olabilir!
***
Acemoğlu, bu devasa yatırımların sürdürülebilir olmadığını belirterek, şu değerlendirmeleri açıklamasına ekledi:
“Yapay zekâya yapılan yatırımların büyük bir kısmı, henüz gerçek anlamda bir ekonomik dönüşüme yol açmadı.
2030 yılına kadar, ‘AI -yapay zekâ- sektörü’ büyük bir balona dönüşebilir ve bu balon patladığında önemli bir teknoloji krizi yaşanabilir.”
Acemoğlu, ABD ekonomisine ilişkin de çarpıcı tespitlerde bulunarak, Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde ülkenin toplam borcunun 36 trilyon dolardan 50 trilyon dolara kadar yükselebileceğini öngörerek, Amerikan halkının siyasetten giderek uzaklaştığını ve bürokrasiye olan güvenin azaldığını, bu durumun ekonomik ve sosyal açıdan büyük riskler taşıdığını ifade etti!
***
Albert Einstein her ne kadar “Üçüncü Dünya Savaşı’nda hangi silahlar kullanılacak bilmiyorum ama Dördüncü Dünya Savaşı taş ve sopayla yapılacak” cümlesi nükleer savaşa atıf olsa da bence yapay zekâ uygulamaları da ülkeleri buraya sürükleyebilir.
Filmlerdeki gibi dünyayı ele geçirebilecek güce erişmeden ya küresel yatırımlar ülkeleri batıracak ya da kahincilik oynayanlar haklı çıkacak.