Hava Durumu

Milli Atlet Turgay Renklikurt’u kaybettik - 2

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2024 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 18:05

Milli Atlet Turgay Renklikurt, spor hayatında 27 kez milli formayı giydi. 19-21 Eylül 1959’da Romanya’nın Bükreş kentinde yapılan 18.ci Balkan Oyunları’nda uzun atlamada 6.81 m. ile 3adım atlamada 14.59 m. ile yedinci oldu. Türkiye şeref listelerinde 1959 yılında3adım atlamada:14.62 m. ile 1962 yılında: 14.60 m. ile uzun atlamada 1962 yılında 7.18 m. ile birinci sırada yer aldı. Spor yazarlığına 1967 yılında Neriman Tekil’in “Atletin sesi, mecmuasında başlayan Turgay Ağabey, daha sonraki yıllarda Cumhuriyet, Tan, Akşam, Yeni Yüzyıl, Güneş ve Takvim gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. TRT’de spor ve sağlık programları düzenledi. 1964-72 yılları arasında Naili Moran’ın Başkanlık yaptığı Atletizm Federasyonu’nda planlama ve koordinasyon kurulunda üye olarak, Futbol Federasyonu’nda Eğitim Dairesi Başkanlığı, Güreş Federasyonunda Asbaşkan, eğitici ve yöneticilik, GS Kulübünde kondüsyoner olarak görev aldı. GS Kulübü’nün 6622 no.lu divan kurulu üyesi idi. TMOK’nin de, 303 sicil no.lu üyesi idi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve sürekli basın kartı sahibi idi. Uluslararası Antrenörler Birliği Yönetim Kurulu’na seçilen ilk Türk Spor adamıdır.

Daha sonra çalıştığı kuruluşlar:

1986 yılında Paşabahçe Şişe Cam Şirketi’nin spor kulübünde yönetici olarak görev aldı. Bir süre spor salonu işletti. Anadoluhisarı Spor Akademisi’nde ve Marmara Üniversitesi Beden eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda atletizm ve spor tarihi dersleri verdi. 2024 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından, Burhan Felek Hizmet ödülüne layık görüldü. Turgay ağabeyin değişik konularda yazılmış 8 kitabı var. Bunlardan sahaflarda ulaşabileceğiniz bir kaçının isimlerini vermek isterim:

1-Antrenman ve fizyolojik özellikleri: İstanbul Matbaası, 1973, İstanbul

2-“Hayat kimyası: Genlerimizdeki gizem. Fazla kilolar ve mucize limon diyeti”: Arıtan Yayınevi, 1999, İstanbul

3-Doping: Ölüm. Futbol Federasyonu Eğitim Yayınları 1974, İstanbul

4- Sağlam kafa sağlam bedende bulunur: Tekel Genel Müdürlüğü Yayınları. 1981, İstanbul.

Türkiye’nin yetiştirdiği sağlıklı spor ve yaşam uzmanlarının öncülerinden olan Turgay Ağabey 1967 yılının aralık ayında 65 no’lu Atletin Sesi dergisinde Türk spor aleminin yetkililerine ‘Türk Atletizmini Kurtarmanın Ana Yolları’ başlıklı yazısı ile şöyle hitap ediyordu:

Ünlü düşünürlerden Jung’un ruhsal ve sosyal problemlerin çözülmesi için önerdiği bir prensip vardır: Bir sahadaki ilmi yetersizlik, bunu gidermek için bir başka sahada aşırı faaliyete yol açar.

Türk spor aleminde bu prensip, çok renkli oluşumlarla doğruluğunu devamlı olarak ortaya koymaktadır… Sporun bütün dallarında millet olarak arzuladığımız seviyeye gelememenin kızgınlık ve isyankarlığı içindeyiz. Açıkçası yetersiz durumdayız. Atlet, Futbolcu, Güreşçi, Basketbolcu, Yüzücü vb. olarak dünya sporunun arenaları olan Dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda bir türlü başarıda devamlılık gösteremiyoruz. Bu sebeple başarıya karşı büyük bir özlem ve bekleyiş, en ufak bir başarıda çılgınca gösteriler yapma eğilimindeyiz. Başarısızlık ortaya çıkınca kamuoyunun kızgınlığını gidermek için kızgın halk topluluklarının gazını almak için ilahlara kurban olarak; eskiden padişahlar ordunun yenilgisinin sorumlusu olarak veziriazam kellesi alırken, günümüzde de tek adam yönetimi, bakan, genel müdür. Federasyon Başkanı, antrenör kellesi almaya yöneliyor. Ancak bu kelle alışlar, bu sorunu çözmeye yetmemiştir. Bundan sonra da yetmeyecektir. Toplumun beklentisine cevap veremeyen sonuçlar, modern spor psikolojisinin hemen değerlendirebildiği bir oluşumdur ve adına ”Kitlelerin sportif aşağılık kompleksi” olarak isimlendirilmektedir… İşte spor alanındaki bu yetersizliğimiz, JUNG prensiplerine uygun olarak başka bir sahada aşırı faaliyete yol açmaktadır.

Basında modern sportif bilim ekollerinden, sportif ilmi gelişimlerden habersiz olan spor yorumcu ve yazarlarının bu kötü gidişi, bilerek veya bilmeden süratlendiren ve asla bilimle ilgisi olmayan bir tenkit furyası ortalığı kasıp kavurmaya başlamaktadır.

ÖZETLE: İçinden çıkılamaz hale gelen bu bozuk düzen sorunu daha da yumak haline getirmektedir. Oysa bugün Türk spor aleminin kurtuluşu, ilmi bir araştırma ve planlama ile çok kısa bir zaman diliminde çözülebilir. Ama bunun için önce bir plan programa, sonra da sadakate değil liyakata göre sorunu çözecek konusunu bilen, deneyim ve tecrübesi yeterli olan kişi, bilim insanı ve akademisyenlerin işbaşına gelmesi anlık başarılara değil, uzun vadede çözüm üretecek beyinleri iş başına getirmek ve sabırla başarıyı beklemeyi geniş halk kitlelerine anlatmaktan geçmektedir. Bu güzel insanın hatırası önünde saygı ile eğiliyor, ailesine tüm atletler ve atletizm camiası adına başsağlığı diliyorum. Atletizmin çınar ağacından bir yaprak daha düştü.

KAYNAKLAR:

1- Kendi kaleminden Turgay Renklikurt: Atletin Sesi Dergisi, sayı: 65 Aralık 1967.

2-Turgay Renklikurt: Türk atletizmini kurtarmanın ana yolları’. Atletin Sesi Dergisi, Mayıs 1968, sayı: 70

3-Turgay Renklikurt: Ağırlık birimleri ile kondüsyon çalışmaları. Atletin Sesi Dergisi, Ocak 1969, sayı:78

4-Turgay Renklikurt: Antrenman ve fizyolojik özellikleri. İstanbul Matbaası, 1973, İstanbul.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.