1939 yılında Avrupa’da başlayan, daha sonra tüm dünyaya yayılması ile ortaya çıkan “2. Dünya Savaşı” Balkanlar üzerinden sınırlarımıza dayanınca, İstanbul savaştan zarar görmemesi için Paris, Roma gibi “açık şehir” ilan edilmiş ve boşaltılmaya başlanmıştı. Bu hazırlıklar sırasında Çengelköy’deki Kuleli askeri Lisesi de Konya’ya nakledilmişti.
19 Mayıs 1943’de Kuleli Askeri Lisesi’nin düzenlediği atletizm müsabakaları kentte büyük bir ilgi ve heyecan yaratınca okul komutanı Albay Adil Peköz spor öğretmeni Yüzbaşı İrfan Tuna’ya emir vererek askeri lisenin yarışmalarda en iyi şekilde temsil edilmesi kuvvetli bir takım kurması emrini vermişti. İrfan Hoca da vücut yapılarını beğendiği iki öğrenciyi takıma almıştı.
Bunlardan biri son sınıf öğrencisi Ruhi, diğeri 1.ci sınıf öğrencisi Sahir’di. İki öğrenci de 2 ay gibi kısa çalışma devresinden sonra yarışmalara katıldılar. 100 metreyi futbol kökenli Sahir göğüs farkı ile kazanırken, uzun atlamada yine Sahir 6.40 metre ile birinci, Ruhi 6.30 metre ile ikinci, Konya şampiyonu Kemal ise 6.23 ile üçüncü olmuşlardı. Yüksek atlamada ise büyük sınıftan Ruhi, Sahir’i 1.64 metre ile geçmiş, Sahir de 1.62 metre ile ikinci olmuştu. Bu yarışta kendine güveni artan Ruhi, beden eğitimi öğretmeni İrfan Hoca’dan 3 adım atlama için izin istemiş, bu yarışta da 13,98 metre atlayarak birinci gelmeyi başarmıştı.
(DENİZCİLİK YÜKSEK OKULU ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ,3 ADIM ATLAMA OLİMPİYAT ÜÇÜNCÜSÜ RUHİ SARIALP)
Bu iki askeri lise öğrencisinden birincisi, büyük olanı daha sonra babasının ısrarı ile Konya askeri okuldan ayrılıp İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde eğitimine devam edip, Fenerbahçe Kulübü’ne transfer olduktan sonra şampiyon ve rekortmen bir atlet olup, Türk spor tarihinde 1948 Londra Olimpiyatları’nda 15.075 metrelik atlayışı ile şeref direğine Türk bayrağını çektiren ilk Türk atleti olma şerefini uzun yıllar taşıyan atletizm tarihimizin ölümsüz ismi Ruhi Sarıalp’ti. (Doğum: 15 Aralık 1924, Manisa - Vefat: 3 Mart 2001, İzmir.) Sarıalp bu derecesi ile Dünya 3 adım atlama sıralamasında 100 atlet arasında 7’nci, Avrupa sıralamasında ise 3’üncü sırada yer almayı başarmıştı.
Diğeri ise askerliğe devam edip atletizmi bırakıp futbolla spor kariyerine devam eden, Ordu takımımızda milli forma giyen, 1978 yılında Futbol Federasyonu Başkanlığı (203 gün), Futbol Federasyonu Eğitim Daire Müdürlüğü, futbol antrenörlüğü, antrenör hocalığı, Türkiye Futbol adamları Derneği kurucu başkanlığı (TÜFAD) yapan, Sahir Gürkan’dı. (Doğum: 1926, Ödemiş, İzmir - Vefat: 24 Mayıs 2006, Ödemiş, İzmir.)
İkisini de rahmetle anıyorum.
(1948 LONDRA OLİMPİYATLARINA GİDERKEN, SOLDAN SAĞA EKREM KOÇAK,TURHAN GÖKER,OSMAN COŞGÜL, RUHİ SARIALP,DOĞAN ACARBAY. AVNİ AKGÜN)
ÖZLÜ SÖZLER: “Nüfusunun yüzde 60’ı genç olan bir ülkeyiz, ancak gerçek anlamda sporla uğraşan kaç genç var ülkemizde? Bu gençlere de, ülkemize de yazık olmuyor mu? Ciddi bir tesis, eğitici yetiştirme ve çalışma programı ile elimizdeki bu hazineyi değerlendirmemiz şart. Tabii ki bu işi bilimsel açıdan ele alıp bu konunun üzerine önemle eğilmemiz ve başlamamız gerekli...” Ruhi Sarıalp, 1998, İstanbul
KAYNAKLAR:
1-Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi, 1453-1991.Cem Atabeyoğlu, Foto spor gazetesi yayınları, 1991, İstanbul.
2-Türk atletizminde ilk ve tek adam: RUHİ SARIALP, Cem Atabeyoğlu, TMOK Yayınları, no:11, İstanbul, 2003.
(SOLDAN SAĞA RUHİ SARIALP VE SAHİR GÜRKAN ASKERİ LİSE ÖĞRENCİSİ İKEN, KONYA,1942)